YÖK burslularının yarısı başarısız

Haber Giriş : 15 Nisan 2003 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), öğretim üyesi olabilmeleri amacıyla yurtdışında burslu okuttuğu araştırma görevlilerinden yarısını 'başarısız' buldu.

YÖK'ün hazırladığı raporda, 1987 yılından 2002 sonuna kadar 29 değişik ülkeye toplam 3 bin 631 öğretim üyesi adayı gönderildiği belirtilerek, bunların yüzde 50'sinin ABD, yüzde 38'inin de İngiltere'de öğrenim gördüğü ifade edildi.

Bugüne kadar yurtdışına gönderilen adaylardan 765'inin halen eğitimlerini sürdürdükleri kaydedilen raporda, yalnız 1667 kişinin doktora derecesi alarak yurda dönebildiği belirtildi.

BAŞARISIZ ADAYLAR
Raporda şu ifadelere yer verildi: 'Yurtdışına gönderilen araştırma görevlilerinden eğitimlerini tamamlayarak Türkiye'ye dönen 2 bin 42 kişidir. Bu araştırma görevlilerinin 375'i sadece yüksek lisans derecesi alarak dönmüştür. Bu kişilerin yurtdışına gönderilmelerinin ana amacının doktora derecesi almak olduğu göz önüne alındığında, yurtdışında bir derece aldıkları için kağıt üzerinde hukuki açıdan başarılı gözüken bu kişilerin aslında başarısız oldukları ortaya çıkmaktadır.'

Rapora göre, başarısız adaylardan 351'ini eğitimlerini tamamlayamayanlar, 473'ünü de müstafi sayılanlar oluşturuyor.

Öğrenimlerini sürdüren 765 araştırma görevlisi dışında kalan 2.866 adaydan yalnız 1667'si (yüzde 58) doktora derecesi alarak, Türkiye'ye gelebildi.

YILLIK MALİYET 25 BİN DOLAR
YÖK'ün 1996 yılında gerçekleştirdiği hesaplamaya göre, yurtdışına gönderilen araştırma görevlisi başına yılda ortalama 25 bin dolar harcama yapılıyor.

Yükseköğretim Kanunu uyarınca öğretim üyesi ihtiyacının karşılanması amacıyla, eğitimlerini tamamladıklarında üniversitelerde belli bir süre çalışmak koşuluyla, yurtdışına araştırma görevlisi kadrosundan öğrenci gönderiliyor.

YÖK, yurtdışına gönderilecek araştırma görevlilerinin sağlaması gereken koşularda yaptığı düzenlemeyle, adayların yabancı dili çok iyibilmelerini ve yapılacak sözlü sınavda başarılı olmalarını şart koşmuştu.
Hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber