Diyafragma pil sistemi ile rahat nefes alacaklar
DOKUZ Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı'nda, ALS hastalarında ve boyun kırılması sonucu felç kalan hastalarda uygulanan ve yaşam kalitesini artıran “Diyafragma Pil Sistemi' tanıtıldı.
Karın bölgesine yerleştirilen sistem ile vücudun solunumu kendi kendine yapması sağlanarak, hasta solunum cihazına ihtiyaç duymadan yaşamını sürdürüyor.
Avrupa'da 9 merkezde Türkiye ise sadece Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde bir buçuk yıldır uygulanan Diyafragma Pil Sistemi, düzenlenen basın toplantısı ile tanıtıldı. Toplantıya DEÜ Tıp Fakültesi Hastane Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Refik Mas, Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nezih Özdemir, Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Aydın Şanlı, Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. İhsan Şengün katıldı.
“YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRDIK”
DEÜ Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Şengün, ALS hastalığında sinir hücrelerinin nedeni bilinmeyen bir şekilde öldüğünü ve kas erimesinin ortaya çıktığını söyledi. Dünyaca ünlü fizikçi Stefan Hawking'inde yakalandığı hastalığın tedavisi olmadığını belirten Şengün, “Hastalarda ölümlerine kadar kas erimesi sürüyor. Solunum kaslarını da etkiliyor. Gögüs kasları ve diyafragma eriyor. Bu hastalar kanlarında birikmiş karbondioksiti atamıyor, dışarıdan da yeterince oksijen alamıyor. Böylece hastalığı daha hızlı ilerliyor. Pil sistemini ALS olan hastalarımıza uyguladık. Tabii ki bu hastalığı geçirmiyor. Bu uygulama hastalığı durdurmuyor, hastanın yaşam kalitesini artırıyor” dedi.
“SÜREKLİ İNCELEME GEREKİYOR”
Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aydın Şanlı ise bu sistemin sadece ALS hastalarında değil, boynu kırılıp felç olan hastalarda başarıyla uygulandığını belirtti. Uygulanan sistem ile kişilerin solunum cihazından kurtulduğunu belirten Şanlı, “Bu sistemle sebepsiz solunumu duran hastalar solunum cihazından ayrılabilmektedir. Sistemi uygularken hasta genel anestezi alıyor. Hastaya 5 elektrot yerleştiriliyor. Ameliyat sonrası elektrik mühendisleri ayarlama yapıyor. Hastaların sürekli bakım, gözetim ve incelenmesi gerekiyor” diye konuştu.
“34 HASTADA BU SİSTEMİ UYGULADIK”
Diyafragma kasının gögüsle batını ayıran bölümde yer aldığını ve solunumda önemli bir yeri olduğunu belirten Şanlı, şöyle konuştu:
“ALS hastalarında bu kasın çalışması yavaşlıyor, bazılarında duruyor. Biz bu sistem ile solunumu oldukça normal bir hıza getiriyoruz. Böylece kandaki oksijen düzeyi artıyor. Ve nöron ölümünü yavaşlatıyor. Merkezimizde 34 hastamıza bu sistemi uyguladık. Oldukça başarılı sonuçlarımız var”
“SGK TARAFINDAN KARŞILANIYOR”
Bu sistem, genel anestezi altında yapılan ameliyatla iki elektrot ve elektriği taşıyan hatlar vücudun içerisine yerleştiriliyor. Hat bir soket ile göğüs bölgesinde vücut dışına çıkartılıyor. Vücuttan dışarıya çıkan kabloya pil sistemi takılıyor. Hastaya yedek olarak 3 pil veriliyor. Operasyonun ardından mühendisler tarafından bilgisayarla hastaya uygun ayarlar yapılıyor. Dört pil 2 bin dakika sistemi çalıştırıyor. Cihaz hastaların solunum cihazından bağımsız yaşamasını sağlıyor. Biten piller daha sonra yenileniyor.