Türkiye, ilk kez Göç Uzmanıyla tanışacak
GÖÇ İDARESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ, GÖÇ, GÖÇ UZMANLARI
İçişleri Bakanlığına bağlı Göç İdaresi Genel Müdürlüğüne, 11 Temmuz 2013 tarihli ve 28704 sayılı Resmi Gazete 'de yayımlanan Göç Uzmanlığı Yönetmeliği hükümleri uyarınca merkez teşkilatında boş bulunan Genel İdare Hizmetleri Sınıfından (100) adet kadroya Göç Uzmanı olarak yetiştirilmek üzere Göç Uzman Yardımcısı alınacaktır. Tıklayınız.
Uzman Yardımcılarının görev alanına girecek “göç” ülkemiz ve dünya gündeminin ilk sıralarında yer almaktadır.
Günümüzde uluslararası bir nitelik kazanan göç hareketleri, sadece göç alan devletlerde değil, küreselleşmenin hissedildiği tüm coğrafyalarda gündemin ilk sıralarına yerleşmiştir.
Bugün tüm Dünyada Göçmenler, umutları ve mağduriyetleri ile bütün yerleşik düzenleri değişime zorluyorlar.
Ülkemiz yabancılar için, coğrafî konumu itibariyle doğal bir köprü konumundadır.
Cumhuriyet döneminde yaklaşık 3 milyon göçmen Türkiye'ye göçmüştür.
Ülkemizde ikamet eden yabancı sayısı da 400.000'e yaklaşmıştır. Göç hareketleri açısından Türkiye'nin “geçiş ülkesi” konumu son yıllarda değişime uğramış ve aynı zamanda “hedef ülke” olmuştur.
6458 Sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu (YUKK) 11.04.2013 tarih ve 28615 sayılı Resmi Gazetede bazı maddeleri Nisan 2004 tarihinde yürürlüğe girmek üzere yayımlanmıştır. Aynı kanun ile Göç İdaresi Genel Müdürlüğü kurulmuştur. Aynı kanunla 3005 kişilik bir kadro öngörülmektedir. 81 İlde, 148 ilçede, 15 Göç müşaviri, 85 Göç Ataşesi ile yurtdışında teşkilatlanan Genel Müdürlük, 100 Göç Uzman Yardımcısı almak üzere ilana çıktı.
Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'nu etkin bir iltica ve göç yönetiminin sağlam bir yasal zemine oturtarak göçmenlerin ve uluslararası koruma arayanların haklarının teminatıdır.
Bu Kanunla göçmen ve mülteci haklarının yasal çerçevesi uluslararası standartlara uygun hale gelmekte ve iltica ve göç alanındaki ulusal politikalarımızın zeminini oluşturmaktadır.
Getirdiği hukuki düzenlemelerin yanı sıra, Türkiye'nin bu alandaki politikalarını belirleyecek ve uygulayacak olan Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nün kurulmasına da olanak sağlamaktadır.
Sivil bir yapılanması olan bu Genel Müdürlüğün kurulmasındaki amaç; bu alandaki çalışmaların uzmanlık sahibi, yenilenmeye ve uluslararası işbirliğine açık, güncel bilgileri ve gelişmeleri yakından takip eden; kısacası süreçlerin dinamik yapısına ayak uydurabilen mekanizmalar tarafından yönetilebilmesini sağlamaktır.
6458 Sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununda, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'ne verilen başlıca görevler
a) Göç alanına ilişkin politika ve stratejilerin belirlenmesi konularında çalışmalar yürütmek
c) Göçle ilgili iş ve işlemleri yürütmek,
d) İnsan ticareti mağdurlarının korunmasına ilişkin iş ve işlemleri yürütmek,
e) Türkiye'de bulunan vatansız kişileri tespit etmek ve bu kişilerle ilgili iş ve işlemleri yürütmek,
f)Türkiye'ye göç eden yabancıların Uyum süreçlerine ilişkin iş ve işlemleri yürütmek,
g) Geçici korumaya ilişkin iş ve işlemleri yürütmek,
ğ) Düzensiz göçle mücadele edilebilmesi amacıyla kolluk birimleri ve ilgili kamu kurum ve kuruluşları arasında koordinasyonu sağlamak, tedbirler geliştirmek, alınan tedbirlerin uygulanmasını takip etmek,
h) Genel Müdürlük, göç konusunda kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, özel sektör ve uluslararası kuruluşlarla iş birliği ve koordinasyonu sağlamakla yetkilidir.
81 İlde, bir çok ilçede ve yurt dışında teşkilatlanan Göç İdaresi Genel Müdürlüğü görev ve çalışmalarını esas olarak Göç Uzmanları vasıtasıyla yürütecektir.
Göç uzmanı ve uzman yardımcılığına atanacaklarda aranacak nitelikleri, giriş ve yeterlilik sınavlarının şekli ve uygulanmasını, yetiştirilme, çalışma usul ve esasları ile görev, yetki ve sorumluluklarını düzenlemek amacıyla bir yönetmelik hazırlanmış ve 11 Temmuz 2013 tarihli ve 28704 sayılı Resmi Gazete' de "İl Göç Uzmanlığı Yönetmeliği" olarak yayınlanmıştı.
www.goc.gov.tr adresinden diğer bilgilere ulaşılabilir.
Göç Uzman Yardımcılığı Giriş Sınavına başvuracak adayların dikkatine:
1-Göç Uzman Yardımcılığı Giriş Sınavı başvuruları 23 Eylül 2013 tarihinde saat 09:00'da başlayıp 4 Ekim 2013 Cuma günü saat 17:00'de sona erecektir.
Ancak başvurunun son günü olan 04 Ekim 2013 Cuma günü saat 17:00'ye kadar giriş sınavı katkı bedelini yatıran adaylar 05 Ekim Cumartesi günü saat 17:00'ye kadar sınav müracaatlarını yapabileceklerdir.
2-Göç uzman yardımcılığı giriş sınavı katkı bedeli sadece Halk Bankası şubelerine yatırılması gerekmektedir. EFT ve Banka kartı ile gerçekleştirilecek işlemler onaylanamamaktadır.
3-Katkı bedelini banka şubelerine yatıran adaylar sınav başvurusunu 1 gün sonra gerçekleştirilebilecektir.
4-Adaylar, sınav başvurularını Gazi Üniversitesi Sürekli Eğitim ve Araştırma Merkezi (GAZİSEM)'nin https://gazisem.gazi.edu.tr internet adresinden T.C. Kimlik Numarası ile yapacaklardır.
5- Giriş Sınavı yazılı bölümü tüm alanlarda, 27 Ekim 2013 (Pazar günü) tarihinde Ankara'da yapılacaktır. Sınav, sabah 10:00'da başlayacaktır.
6- Sınava başvuran adaylar için GAZİSEM tarafından, hangi bina ve salonda sınava gireceklerini, sınav tarihini ve saatini gösteren Sınava Giriş Belgesi hazırlanacaktır. Adaylar bu belgelerini 21 Ekim tarihinden itibaren GAZİSEM'in https://gazisem.gazi.edu.tr internet adresinden T.C. Kimlik Numarası ile edinecektir.
7-Ancak sınav ücreti yatırdığı halde öğrenim dalları itibarıyla alınacak Göç Uzman Yardımcısı sayısının 20 katı aday arasına giremediği için sınava çağrılamayan başvuru sahiplerinin sınav ücretleri GAZİSEM tarafından geri ödenecektir.
8- 27 Ekim 2013 Pazar günü saat 04.00'ten itibaren saatler 1 saat geri alınacaktır. Sınava girecek adayların bu saat uygulamasına dikkat etmeleri önemle rica olunur.