Subay Meslek Programları Yönetmeliğinde değişiklik yapıldı
MADDE 1 ? 8/8/1968 tarihli ve 12971 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Subay Meslek Programları Yönetmeliğinin 2 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 2 ? Bu Yönetmelik, Türk Silahlı Kuvvetlerine (Kara, Deniz, Hava, Jandarma ve Sahil Güvenlik ) mensup subayları kapsar."
MADDE 2 ? Aynı Yönetmeliğin 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) ve (c) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"b. Sınıf/Branş Gelişme Planı : Subay Eğitim ve Gelişme Programının uygulanmasını sağlamak için, sınıfların özellikleri ve kadro hizmetlerine göre, Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığınca her sınıf için ayrı olarak hazırlanmış bir rehberdir. (Örneği ve hazırlama esasları Ek - B'dedir.)"
"c. Şahsi Gelişme Kartı : Subayın kendi sınıfına ait gelişme planındaki yerini ve mesleki gelişimini gösteren, atanmada, kurs ve okullar için seçimde yol göstermesi için kullanılan ve subayın, Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı ile 1 inci sicil üstlerinde bulunan şahsi dosyalarında muhafaza edilen bir belgedir. (Örneği Ek - C'dedir.)"
MADDE 3 ? Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin (1) numaralı alt bendi ve (i) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"(1) Harp Okullarından mezun olan subaylar; Teğmen ila Üsteğmen rütbelerinden birinde veya hizmet gerekiyorsa her ikisinde; ihtisas kurslarına, Deniz Kuvvetlerinde ve Sahil Güvenlik Komutanlığında da buna benzer temel ve görev başı kurslarına,"
"i. Her yıl açılacak kursların yeri, zamanı süresi konusu, kontenjanı ve katılacak subaylarda aranacak nitelikler, Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığınca hazırlanacak kurslar planında gösterilir."
MADDE 4 ? Aynı Yönetmeliğin 27 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 27 ? Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının lüzum görmesi halinde, mesleki bilgilerini artırmak veya ihtiyaç duyulan konularda yetiştirilmek üzere, izin Yönetmeliği ve ilgili mevzuat esaslarına göre, seçilen subaylar, yurtiçi veya yurtdışındaki fakülte veya yüksek okullara öğrenime gönderilirler."
MADDE 5 ? Aynı Yönetmeliğin 29 uncu maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Yukarıdaki fıkra bendlerinde belirtilen süreler sonunda eğitim-öğretim, kura stajlarını başarı ile bitirenler, ilgili öğrenim kurumlarından aldıkları belgeleri Kuvvet Komutanlıklarına, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığına ibraz ederler. Silahlı Kuvvetlere ait kurumlarda okuyanların belgeleri bu kurumlarca Kuvvet Komutanlıklarına, Jandarma Genel Komutanlığına ve Sahil Güvenlik Komutanlığına gönderilir. Şayet sınav yapılmıyor ise öğrenimleri sonunda veya yurda dönüşlerinde gönderilme gayelerine uygun yeterli bilgiyi edinip edinmediklerinin tespiti için Kuvvet Komutanlığınca, Jandarma Genel Komutanlığınca veya Sahil Güvenlik Komutanlığınca sınava tabi tutulabilirler. Bu şekilde yapılan sınavda alınan netice şahsi özlük dosyalarında muhafaza edilir. Bu sınavların nasıl, nerede ve kimlere yapılabileceği Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı meslek programları yönergelerinde gösterilir."
MADDE 6 ? Aynı Yönetmeliğin 30 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 30 ? Meslek programlarının maksada uygun bir şekilde tatbikinden subayın bizzat kendisi, ilk ve müteakip amirleri ile Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı sorumludur."
MADDE 7 ? Aynı Yönetmeliğin 33 üncü maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının sorumlulukları
Madde 33 ? a. Kimin, hangi yetenekler için öğrenim göreceğini tespit etmekten ve gerekli kayıtların tutulmasından,
b. Personele kazandırılacak bilgi ve yeteneğin neler olduğunun tespitinden, bu bilgi ve yeteneğin ne zaman, nerelerde, ne kadar süreli öğretim ve eğitim ile sağlanması gerektiğini belirlemekten,
c. Öğretim ve eğitimin icrasından, eğitilen personeli bilgi ve beceri yönünden kontrol ve denetlemekten,
d. Subayın yetiştirme esas ve usullerinin geliştirilmesi ve uygulanmasından,
e. Bu Yönetmelik esaslarına ve Kuvvetlerin özelliklerine göre, Kuvvetlerine ait meslek programları Yönergesini hazırlamak ve yürütmekten sorumludurlar."
Yürürlük
MADDE 8 ? Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 9 ? Bu Yönetmelik hükümlerini Millî Savunma ve İçişleri Bakanları yürütür.