ANKA ve Hürriyet'in Bu Haberi Yanlıştır

Bugün ANKA haber ajansı abonelerine ?Üniversiteye gitmeden mezun? başlıklı bir haber geçmiştir. Bu habere göre, Milli Eğitim Bakanlığı, 2 yıllık yüksekokul mezunu personelini, yönetmeliğe koyduğu geçici maddeyle üniversiteye gitmeden 4 yıllık mezun yapmaktaydı. Ancak, hem haberi yapan ajans muhabiri hem de Hürriyet gazetesi, mevzuatı bilmeden bu haberi yayına koymuştur. Ayrıntılar için başlığa tıklayın.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 07 Mart 2006 16:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Önce birkaç teknik bilgi verelim.

Tüm kamu kurumlarının memurlarının nasıl yükseleceğini belirleyen genel görevde yükselme yönetmeliği 18/04/1999 tarihinde yayımlanmıştır. Bu yönetmelik 1999 yılında yayımlanırken çoğu kadro için lisans mezunu olma şartı aranmış ve yargısal sorunlar yaşanmaması amacıyla da yönetmeliğe bir geçici madde eklemiştir. Bu geçici madde şu şekildedir:

?Geçici Madde 3 ? Bu Yönetmelik kapsamına giren unvanları, ilgili mevzuatları uyarınca kazananların hakları saklıdır. Bu Yönetmeliğin yayımı tarihinde görevde bulunanlardan iki yıllık yüksek öğrenim görenler, diğer koşullara sahip oldukları takdirde, 5 inci maddenin uygulanması bakımından dört yıllık yüksek öğrenim görmüş kabul edilirler.?

Bu geçici madde ile iki yıllık yüksek öğrenim görenler, diğer şartları taşımak kaydıyla, dört yıllık yüksek öğrenim görmüş kabul edilmişlerdir. Sadece görevde yükselme kapsamındaki unvanlar için bu değişiklik yapılmıştır.

Bu düzenleme, genel görevde yükselme yönetmeliği sonrasında kamu kurumlarınca çıkarılan kurumsal düzeudeki tüm kamu kurum ve kuruluşlarının yönetmeliğinde de yer almıştır. Milli Eğitim Bakanlığı da diğer kurumlar gibi, 1999 yılındaki bu değişiklik sonrasında, 26/07/2000 yılında bir görevde yükselme yönetmeliği yayımlamış ve genel yönetmeliğin bu hükmünü, diğer kurumlar gibi bu yönetmeliğe geçici madde olarak koymuştur.

Diğer taraftan genel görevde yükselme yönetmeliği 28.12.2004 tarihinde değişmiştir. Bu değişiklikle, genel yönetmelik, unvan değişikliği de kapsayacak şekilde esaslı bir şekilde değiştirilmiştir. İşte bu değişiklik sonrasında, kamu kurumlarına, yönetmeliklerini bu yönetmeliğe uyumlu hale getirme zorunluluğu yüklenmiştir. Bu zorunluluk gereğince MEB gecikmeli olarak yönetmeliğini değiştirmiştir. Genel Yönetmeliğin bu zorunluluk getiren düzenlemesi gereğince MEB yönetmeliğini değiştirmiştir. Bu değişiklik ise 4 Mart 2006 tarihili Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

Ancak değişiklik yapılırken genel yönetmeliğin ilgili hükmü korunmuştur. Bunu tüm kamu kurumları yapmıştır. Bundan amaç, yukarıda da belirtildiği üzere, tüm bu düzenlemelerin dayanağı olan genel görevde yükselme yönetmeliğinin yürürlüğe girdiği yıldaki hak kaybını korumaktır.

Dolasıyla aşağıdaki haberde yer alan "MEB 2 yıllık mezunu personelini üniversiteye gitmeden 4 yıllık mezun yaptı" şeklindeki spot ve detaylar tümü yanlıştır. Konuyu bilmemekten kaynaklanmaktadır. Kimsenin dört yıllık mezun yapıldığı yoktur.


İşte ANKA ve Hürriyet'in haberi

MEB 2 yıllık mezunu personelini üniversiteye gitmeden 4 yıllık mezun yaptı

Milli Eğitim Bakanlığı, 2 yıllık yüksekokul mezunu personelini, yönetmeliğe koyduğu geçici maddeyle üniversiteye gitmeden 4 yıllık mezun yaptı.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın, merkez ve taşra teşkilatına ait kadrolara atanma, görevde yükselme, unvan değişikliği ve görevler arası geçişlerde uygulanacak esas ve usulleri bilerlemek amacıyla hazırladığı "MEB Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği" Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bakanlık kadrolarına yapılacak atamalar ve bu kadrolar arası geçişlerde uygulanacak kuralların belirlendiği yönetmelikte ilginç bir düzenlemeye de yer verildi.

EVLERE ŞENLİK DÜZENLEME

MEB, toplam 33 maddeden oluşan yönetmeliğe koyduğu geçici maddeyle personelini üniversiteye gitmeden 4 yıllık mezun yaptı. Yönetmeliğin geçici maddesiyle 2 yıllık ön lisans mezunu Milli Eğitim Bakanlığı personeli 4 yıllık mezun sayılacak. Yönetmeliğin söz konusu geçici maddesinde şöyle denildi: "18.4.1999 tarihinde görevde bulunanlardan iki ve üç yıllık yüksek öğrenim görmüş olanlar, diğer özel şartlara sahip oldukları takdirde dört yıllık yükseköğretim görmüş kabul edilir."

Hürriyet/ Anka

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber