'Demokratikleşme Paketi'ne ilk tepkiler

Gazeteci ve düşünürler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı demokratikleşme paketini yorumladı

Haber Giriş : 30 Eylül 2013 13:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Demokratikleşme Paketi'ne ilk tepkiler

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı demokratikleşme paketi yıllardır tartışma konusu olan uygulamalar konusunda radikal adımların atılmasını sağlıyor. Peki gazete ve düşünürler paketin içeriğini nasıl yorumluyor. İşte tarihi açıklamaya gelen ilk tepkiler...

Ruşen Çakır:ALEVİLİK KONUSUNDA EKSİKLER VAR

Özellikle Alevilik konusunda çok eksik olduğu görülüyor. Hacıbektaş adı dışında Aleviler için bir madde yok. Ruhban Okulu konmamış. Özellikle KCK tutukluları için terörle mücadele kanununda değişliklik büyük beklentiydi. Ana dilde eğitimin en azından özel okullarda başlaması, harfler, Kürtçe propagandanın serbest olması paketteki olumlu adımlar.Kamuda başörtüsü yasağının kalkmasına denk gelecek yenilik pek yok. Bu sorun aşıldı ama bunun dışındaki sorunlara pek çözüm yok.

Kurtuluş Tayiz: YAŞAM TARZINA MÜDAHALEYE CEVAP

Kapsayıcı bir paket. Kürtler de var. Romanlar da var. Yaşam tarzına ilişkin düzenlemeler var. Bir kısmı yasal düzenlemelerle bir kısmı idari düzenlemelerle olacak. Yaşam tarzına müdahale ediliyor eleştirilerine bir cevap olmuş oldu. Endişeler için de önemli bir düzenleme. Andımızın kaldırılması da önemli bir gelişme. Hacıbektaş isiminin verilmesi de çok önemli. Köprü isminin ardından Aleviler dışlanıyor mu denimişti. Cemevleri ile ilgili daha kapsamlı bir çalışma yapılacağı söyleniyor. Ruhban Okulu meselesi daha önce de gündeme gelmişti. Yunanistan'daki uygulama ile birlikte değerlendiriliyor galiba

Ana dilde eğitim için anayasal bir engel var. Partiler uzlaşsaydı belki olurdu. Fakat böyle bir formül bulundu. Bence şu görürülmeli; Türkiye adım adım oraya doğru, ana dilde eğitime doğru, gidiyor. Esas vurgu, artık devletin kimliklere takılmaması. Böyle bir asimilasyon politikası yok. Beklentiler belki çok fazla yüksekti ama bunlar küçük adımlar değil.

Fatih Altaylı: PAKETTE SÜRPRİZ YOK

Paketle ilgili bir sürpriz yok. Bunların hepsini geçtiğimiz haftalarda hükümete yakın isimlerden bölük pörçük de olsa dinlemiştik. Heybeliada Ruhban Okulu ile ilgili bir açıklama yapılmadı. Çok heyecanlandıracak bir şey duymadım. Yeni bir şey yoktu.

BDP açısından somut heyecan verici bir şey olmadığını düşünüyorum. BDP bu işten çok memnun kalmayacak. Seçim barajı ile ilgili Başbakan Erdoğan net konuşmadı. Üç alternatif sundu. Oradan benim anladığım barajı indirmeyi düşünmedikleri yolunda. Hazine yardımları konusu önemliydi. Ama BDP seçime parti olarak girmeyecekse bu da yaramayacak. Diyarbakır'da daha az heyecan uyandırmıştır bu açıklamalar.

Bana göre en somut şey kamuda türban yasağının kalkması oldu. En sonunda gerçekleşti bu talep.

Roman enstitisü açılacak dediler.

Özel okullara dil serbestliği getirildi. Paralıya dil serbest mi denilebilir.

Demokrasiye adım adım gidiliyor. Bugün buraya gelirkken devrim mi bekliyorduk hayır. Ben kendi beklentilerimi aldım. Kamuda türban biraz sürpriz oldu. Milletvekilleri için de başörtüsü serbestliği sağlanmış olur böylece.

Orhan Miroğlu: BARAJIN YARATTIĞI MAĞDURİYETLERİ TELAFİ ETMEZ

Daraltılmış bölgede barajı koruduğunuz zaman temsilde adaleti sağlayamayabilirsiniz. Barajın yarattığı mağduriyetleri telafi decek bir uygulama olmaz. Üçüncü alternatif bence yani barajın tamamen ortadan kalktığı sistemi BDP ve CHP de benimseyebilir. Partilerin hazine yardımından yararlanması da bence çok önemli.

Bugün Başbakan'ın konuşmasının Kürtçe'ye de çevrilerek verilmesi de önemlidir. Devletin resmi ajansı iki lehçeden yayın yapıyor. Lehçeler arasındaki bu paylaşmayı da devletin resmi organı normalleştirmeye çalışıyor. Bu adımların Kürt siyasetinde bir karşılığı olmalı. Bir sevinç belirtisi görebilmeli hükümet.

İzmir Romanlar Derneği Başkanı Abdullah Cıstır: PAKETİ ÖNEMSİYORUM

Paketi önemsiyoruz. Sayın Başbakan'ın Romanlarla ilgili maddeyi pakete son anda koyması bile anlamlıdır. Bildiğiniz üzere Roman açılımı da yapıldı ama altı doldurulamadı. Demokratik paketteki kucaklayıcı söylemin karşılığını uygulamada göremeyeceğimiz endişeleri var.

Utku Çakırözer: EKSİKLERİ AĞIR BASIYOR

Tek sürpriz pakete girmeyenler oldu. Cemevleri konusunda ve terörle mücadele kanununda adımlar bekliyordum. Gayrimüslimlere yönelik adımlar da göremedim. Onun dışında paketle ilgili kamuoyunda tartışmalar olmuştu. Eksikleri ağır basan bir adım gibi gördüm.

Yargıçlar Sendikası Başkanı Eminağaoğlu:

- "Mevcut iktidar partisince açıklanan metnin içeriği karşısında, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısını göreve davet ediyorum"

Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan demokratikleşme paketi için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nı göreve çağırdı.

Eminağaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada paketin demokrasiyle ilgisi bulunmadığını iddia ederek, "Demokrasiyle uzaktan yakından ilgisi olmayan, demokrasiyi sömüren, sömürüden beslenen ve iki dudağı arasında gören, hukuk devleti, Cumhuriyet ve laikliğe saldırıda her geçen gün bir adım daha atıp, yetmez ama evet diyerek yoluna devam eden, varlığı demokrasiyle bağdaşmadığı tescilli olan, sahip olduğu iktidar gücünü baskıcı olarak kullanan, Refah Partisi/AİHM kararında da vurgulandığı üzere varlığı hukuk ve demokrasi için açık ve yakın tehlikenin de ötesine geçen mevcut iktidar partisince, bazı basın organları bile dışlanarak açıklanan metnin içeriği karşısında, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nı göreve davet ediyorum" ifadesini kullandı.

AJANSLAR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber