Bütçe Ayrıntıları 5- Açıktan Atama İzinleri
Açıktan atama izinlerinde yapılan yeni düzenlemeler temel olarak daha önce memur olup da istifa eden ve yeniden memuriyete dönmek isteyen kişileri kapsamaktadır. Bugüne kadarki uygulamada, bu tür istifa sonrası dönüşlerde Devlet Personel Başkanlığı ile Maliye Bakanlığından izin alınması gerekmekteydi. Gereksiz bir bürokrasi yaratan ve herhangi bir kıstas temel alınarak yürütülmeyen bu uygulamaya 2004 yılı itibariyle son verilmiştir. Buna bu yıl, genel ve katma bütçeli kurumlara yapılacak açıktan ve naklen atama toplamı 40 bini geçemeyecektir. Bu sayının kurumsal bazda dağılımı Devlet Personel Başkanlığının bağlı olduğu Bakan ile Maliye Bakanının müşterek önerisi üzerine Başbakan tarafından belirlenecektir. Bu belirlemeden sonra, kendilerine tahsis edilen sayı adedinde kamu kurumları açıktan atama izinlerini kullanabilecektir. Ancak, 2003/42 sayılı Başbakanlık Genelgesi hala yürürlükte olduğundan, istifa sonrası dönüşlerde Başbakanlıktan izin alınması gerekmektedir.
Bütçe Ayrıntıları 5- Açıktan Atama İzinleri
Açıktan atama izinlerinde yapılan yeni düzenlemeler temel olarak daha önce memur olup da istifa eden ve yeniden memuriyete dönmek isteyen kişileri kapsamaktadır. Bugüne kadarki uygulamada, bu tür istifa sonrası dönüşlerde Devlet Personel Başkanlığı ile Maliye Bakanlığından izin alınması gerekmekteydi. Gereksiz bir bürokrasi yaratan ve herhangi bir kıstas temel alınarak yürütülmeyen bu uygulamaya 2004 yılı itibariyle son verilmiştir. Buna bu yıl, genel ve katma bütçeli kurumlara yapılacak açıktan ve naklen atama toplamı 40 bini geçemeyecektir. Bu sayının kurumsal bazda dağılımı Devlet Personel Başkanlığının bağlı olduğu Bakan ile Maliye Bakanının müşterek önerisi üzerine Başbakan tarafından belirlenecektir. Bu belirlemeden sonra, kendilerine tahsis edilen sayı adedinde kamu kurumları açıktan atama izinlerini kullanabilecektir. Ancak, 2003/42 sayılı Başbakanlık Genelgesi hala yürürlükte olduğundan, istifa sonrası dönüşlerde Başbakanlıktan izin alınması gerekmektedir. Sürekli işçi kadrolarına yapılacak atamalar ile açıktan vekil atamalarında uygulanacak prosedür ve diğer ayrıntılar için tıklayın
2004 YILI BÜTÇE KANUNDA YER ALAN İLGİLİ HÜKÜM
İKİNCİ BÖLÜM
İstihdam Esasları
Kadroların kullanımı
MADDE 32. - a) Genel bütçeye dahil dairelerle katma bütçeli idarelerin boş
memur kadrolarına yapacakları açıktan atama sayıları ile konsolide bütçe dışındaki
diğer kamu kurum ve kuruluşlarından yapacakları memur nakilleri toplamı (40.000)
adedi geçemez. Ancak, hâkimlik ve savcılık meslekleri ile bu meslekten sayılan
görevlere ve yüksek öğretim kurumları öğretim üyeliklerine yapılacak atamalar,
27.7.1967 tarihli ve 926 sayılı Kanun kapsamında veya diğer ilgili mevzuata
göre yapılacak askeri personel atamaları ile 24.11.1994 tarihli ve 4046 sayılı
Kanunun 22 nci maddesi uyarınca yapılacak personel nakilleri bu sayıya dahil
edilmez. Söz konusu toplam sayının kurum ve kuruluşlar itibarıyla dağılımı,
gerekli görülmesi halinde bu toplam sayının belirli bir oranda tutulması ve
kullanımı ile diğer hususlar Devlet Personel Başkanlığının bağlı olduğu Bakan
ile Maliye Bakanının müşterek önerisi üzerine Başbakan tarafından belirlenir.
Döner sermayelerin, fonların, kefalet sandıklarının, sosyal güvenlik kurumlarının ve bütçeden yardım alan kuruluşların serbest memur kadrolarına yapacakları açıktan atama sayıları ile bu maddenin üçüncü fıkrası kapsamı dışındaki kamu kurum ve kuruluşlarından yapacakları memur nakil sayıları toplamı, ilgili kurumlarda 2003 yılında emeklilik, ölüm ve istifa sonucu ayrılan personel sayısının % 80'ini aşamaz. Norm kadro çalışması sonuçlandırılarak uygulamaya geçirilen kurumlar ile kanun, uluslararası anlaşma veya 2004 yılı programı ile kurulması veya genişletilmesi öngörülen birimler ve temini zorunlu hizmetlerin gerektirdiği personel ihtiyacını bu sınırlamaya tâbi tutulmaksızın değerlendirmeye Maliye Bakanı yetkilidir.
Genel bütçeye dahil dairelere, katma bütçeli idarelere, döner sermayelere, fonlara, kefalet sandıklarına, sosyal güvenlik kurumlarına, bütçeden yardım alan kuruluşlara tahsis edilmiş bulunan sürekli işçi kadrolarından boş olanların açıktan atama amacıyla kullanılması ve bu kurumların boş memur kadrolarına 14.7.1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 86 ncı maddesinin üçüncü fıkrasına göre açıktan vekil atanması Devlet Personel Başkanlığı ile Maliye Bakanlığının iznine tâbidir. Açıktan atama izni, personel ödeneğinin yeterli olması şartıyla verilebilir.
Kamu kurum ve kuruluşları yapacakları açıktan veya naklen atamalarda ilgili mevzuat hükümlerine uymanın yanında, mevcut personelinin rasyonel dağılımı yoluyla daha verimli şekilde kullanımını sağlamak ve azami tasarruf anlayışı ile hareket etmek zorundadırlar.
Kurumlar, yıl içinde gerçekleştirdikleri açıktan ve naklen atamalara ilişkin bilgileri, emeklilik, istifa ve ölüm gibi sebeplerle serbest kadrolarında meydana gelen değişiklikleri ve kadrolarının dolu ve boş durumunu gösterir cetvelleri Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarının son günü itibarıyla doldurarak ilgili ayları izleyen ayın 20'sine kadar Maliye Bakanlığı ile Devlet Personel Başkanlığına gönderirler.
b) (a) bendinin üçüncü fıkrasında sayılan kurumların boş sürekli işçi kadrolarından Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığınca uygun görülenler Başbakanın izniyle iptal edilir.
c) İl özel idareleri ve belediyeler ile bunların kurdukları birlik ve müesseselere tahsis edilmiş bulunan serbest memur kadroları ile sürekli işçi kadrolarından 31.12.2003 tarihi itibarıyla boş olanlar ile bu tarihten sonra boşalacak olanların açıktan atama amacıyla kullanılması İçişleri Bakanlığının iznine tâbidir.
d) Genel bütçeye dahil dairelerle katma bütçeli idarelerin döner sermaye saymanlıklarına ait sayman ve saymanlıklarda görevli her unvandaki memur kadrolarından Maliye Bakanınca uygun görülenler, döner sermaye kadrolarından tenkis edilerek Maliye Bakanlığının kadro cetveline eklenir.
Tenkis edilen kadrolarda istihdam edilen personel, başka bir işleme gerek kalmaksızın Maliye Bakanlığının kadro cetveline eklenen bu kadrolara atanmış sayılırlar.
e) (a) bendinin üçüncü fıkrası kapsamında yer alan kamu kurum ve kuruluşlarının, personel ödeneği ile kadrolarının önceden temini amacıyla, mevcut teşkilat kanunları uyarınca kuracakları yeni birimler için Maliye Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı ve Devlet Personel Başkanlığının görüşlerinin alınması zorunludur.
f) Herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlar, müşterek kararname veya Bakanlar Kurulu kararıyla yapılacak atamalar ile yükseköğretim kurumlarının öğretim üyeliklerine yapılacak atamalar hariç olmak üzere, (a) bendinin üçüncü fıkrasında belirtilen kurum ve kuruluşların kadrolarına açıktan atanamazlar.
g) 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararname uyarınca değişiklik yapılan kadrolar, ilgili mercilerin onay tarihinden itibaren geçerli olmak üzere kullanılacaktır.
h) Kamu hizmetlerinin etkin ve verimli bir şekilde yürütülebilmesi amacıyla, konsolide bütçeye dahil daire ve idarelerin teşkilât yapıları ve hizmet amacına uygun olarak personel dağılımının sağlanmasına yönelik önlemler almaya, ihtiyaç fazlası olan personelin, ilgili kuruluşların da görüşü alınarak, (a) bendinde belirtilen kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilmesine ilişkin usul ve esasları belirlemeye Devlet Personel Başkanlığının bağlı olduğu Bakan ile Maliye Bakanı yetkilidir.
ı) Genel bütçeye dahil daireler, katma bütçeli idareler, döner sermayeler, fonlar, kefalet sandıkları, sosyal güvenlik kurumları, bütçeden yardım alan kuruluşlar, mahalli idareler ile bunların birlik ve müesseseleri, özelleştirme kapsamındakiler dahil kamu iktisadî teşebbüsleri ve Türk Telekomünikasyon Anonim Şirketinde 22.7.1981 tarihli ve 2495 sayılı Kanun uyarınca 2004 yılında ihtiyaç duyulan personel; her kurum ve kuruluş tarafından öncelikle kendi bünyesinde çalışmakta olan ve gerekli nitelikleri taşıyan istekli personelin atanması suretiyle, kurum içinden yeterli sayıda istekli personel olmaması halinde ise anılan kurum ve kuruluşlarda çalışmakta olan ve gerekli şartları taşıyan istekli personelin naklen atanması suretiyle karşılanır. Anılan Kanunun uygulanmasında görevli kurum ve kuruluşlar, şartları haiz istekli personelin eğitimi konusunda gerekli tedbirleri alırlar.
Özelleştirme kapsam ve programındakiler dahil kamu iktisadî teşebbüsleri ve Türk Telekomünikasyon A.Ş.'de 2495 sayılı Kanun uyarınca 2004 yılında istihdam edilecek özel güvenlik personel sayısı, toplam personelin (mevcut özel güvenlik personeli ile geçici işçi sayısı hariç) % 5'ini geçemez.
2003 YILI BÜTÇE KANUNDA YER ALAN İLGİLİ HÜKÜM
İKİNCİ BÖLÜM
İstihdam Esasları
Kadroların kullanımı
MADDE 31. - a) Genel bütçeye dahil dairelere, katma bütçeli idarelere, döner
sermayelere, fonlara, kefalet sandıklarına, sosyal güvenlik kurumlarına, bütçelerin
yatırım ve/veya transfer tertiplerinden yardım alan kuruluşlara tahsis edilmiş
bulunan serbest memur kadroları ile sürekli işçi kadrolarından boş olanların
açıktan atama amacıyla kullanılması ve bu kurumların boş memur kadrolarına 14.7.1965
tarihli ve 657 sayılı Kanunun 86 ncı maddesinin üçüncü fıkrasına göre açıktan
vekil atanması ile anılan kurum ve kuruluşların bu fıkra kapsamı dışındaki diğer
kamu kurum ve kuruluşlarından yapacakları memur nakli Devlet Personel Başkanlığı
ile Maliye Bakanlığının iznine tabidir. Açıktan atama izni, personel ödeneğinin
yeterli olması şartıyla verilebilir. Ancak, hâkimlik ve savcılık mesleklerinde
bulunanlar ile bu meslekten sayılan görevlerde olanlar, yükseköğretim kurumları
öğretim üyeleri ve 24.5.l983 tarihli ve 2828 sayılı Kanunun ek l inci maddesi
uyarınca yapılacak atamalar için izin aranmaz.
Kurumlar, açıktan atama, emeklilik, istifa ve nakil gibi sebeplerle serbest kadrolarında meydana gelen değişiklikler ile kadrolarının dolu ve boş durumunu gösterir cetvelleri Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarının son günü itibarıyla doldurarak ilgili ayları izleyen ayın 20'sine kadar Maliye Bakanlığı ile Devlet Personel Başkanlığına göndermek zorundadırlar.
b) Yukarıda sayılan kurumların boş sürekli işçi kadrolarından Maliye Bakanlığı
ve Devlet Personel Başkanlığınca uygun görülenler Başbakanın izniyle iptal edilir.
c) Genel bütçeye dahil dairelerle katma bütçeli idarelerin boş memur kadrolarına
verilecek açıktan atama izni toplamı, 35.000 adedi geçemez. Söz konusu toplam
sayının kurum ve kuruluşlar itibarıyla dağılımı Devlet Personel Başkanlığının
bağlı olduğu Bakan ile Maliye Bakanının müşterek önerisi üzerine Başbakan tarafından
belirlenir.
d) İl özel idareleri ve belediyeler ile bunların kurdukları birlik ve müesseselere tahsis edilmiş bulunan serbest memur kadroları ile sürekli işçi kadrolarından 3l.l2.2002 tarihi itibarıyla boş olanlar ile bu tarihten sonra boşalacak olanların açıktan atama amacıyla kullanılması İçişleri Bakanlığının iznine tabidir.
e) Genel bütçeye dahil dairelerle katma bütçeli idarelerin döner sermaye saymanlıklarına ait sayman ve saymanlıklarda görevli her unvandaki memur kadrolarından Maliye Bakanınca uygun görülenler, döner sermaye kadrolarından tenkis edilerek Maliye Bakanlığının kadro cetveline eklenir.
Tenkis edilen kadrolarda istihdam edilen personel, başka bir işleme gerek kalmaksızın Maliye Bakanlığının kadro cetveline eklenen bu kadrolara atanmış sayılırlar.
f) (a) bendi kapsamında yer alan kamu kurum ve kuruluşlarının, personel ödeneği ile kadrolarının önceden temini amacıyla, mevcut teşkilat kanunları uyarınca kuracakları yeni birimler için Maliye Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı ve Devlet Personel Başkanlığının görüşlerinin alınması zorunludur.
g) 2.9.1983 tarihli ve 78 sayılı Kanun Hükmünde Kararname eki cetvelde yer alan; okutman, öğretim görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim - öğretim planlamacısı kadrolarına 1.4.2003 tarihinden itibaren açıktan veya naklen atanabilmek için Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılacak merkezi sınavda başarılı olmak şarttır. Ancak, lisansüstü eğitimini tamamlamış bulunanlarda yapılacak merkezi sınava katılma şartı aranmaz. Bu sınavın yapılmasına ilişkin usul ve esaslar, sınava tabi tutulmayacaklar, sınavda başarılı olanların belirlenmesi ile merkezi sınavda başarılı olanlarla lisansüstü eğitim mezunlarının merkezi sınavı müteakip yükseköğretim kurumlarınca yapılacak sınavlara ilişkin usul ve esaslar Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulunun görüşü ve Maliye Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca belirlenir.
h) Herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlar, müşterek kararname veya Bakanlar Kurulu kararıyla atanacak olanlar hariç olmak üzere, (a) bendi kapsamında yer alan kurum ve kuruluşların kadrolarına 1.4.2003 tarihinden itibaren açıktan atanamazlar.
ı) 13.12.1983 tarihli ve 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 9 uncu maddesi ile 2.9.1983 tarihli ve 78 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 1 inci maddesi çerçevesinde yıl içinde yapılacak değişiklikler 31.12.2003 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girer.
j) Kamu hizmetlerinin etkin ve verimli bir şekilde yürütülebilmesi amacıyla, konsolide bütçeye dahil daire ve idarelerin teşkilât yapıları ve hizmet amacına uygun olarak personel dağılımının sağlanmasına yönelik önlemler almaya, ihtiyaç fazlası olan personelin, ilgili kuruluşların da görüşü alınarak (a) bendinde belirtilen kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilmesine ilişkin usul ve esasları belirlemeye Devlet Personel Başkanlığının bağlı olduğu Bakan ile Maliye Bakanı yetkilidir.
k) Maliye Bakanlığınca, döner sermayelerin, fonların, kefalet sandıklarının, sosyal güvenlik kurumlarının ve bütçelerin yatırım ve/veya transfer tertiplerinden yardım alan kuruluşların serbest memur kadrolarına verilecek açıktan atama izinlerinin toplam sayısı ilgili kurumlarda 2002 yılında emeklilik, ölüm ve istifa sonucu ayrılan personel sayısının % 80'ini aşamaz. Norm kadro çalışması sonuçlandırılarak uygulamaya geçirilen kurumlar ile kanun, uluslararası anlaşma veya 2003 yılı programı ile kurulması veya genişletilmesi öngörülen birimler ve temini zorunlu hizmetlerin gerektirdiği personel ihtiyacını bu sınırlamaya tabi tutulmaksızın değerlendirmeye Maliye Bakanı yetkilidir.
l) Genel bütçeye dahil daireler, katma bütçeli idareler, döner sermayeler,
fonlar, kefalet sandıkları, sosyal güvenlik kurumları, bütçelerin yatırım ve/veya
transfer tertiplerinden yardım alan kuruluşlar, mahalli idareler ile bunların
birlik ve müesseseleri, özelleştirme kapsamındakiler dahil kamu iktisadi teşebbüsleri
ve Türk Telekomünikasyon Anonim Şirketinde 22.7.1981 tarihli ve 2495 sayılı
Kanun uyarınca 2003 yılında ihtiyaç duyulan personel; her kurum ve kuruluş tarafından
öncelikle kendi bünyesinde çalışmakta olan ve gerekli nitelikleri taşıyan istekli
personelin atanması suretiyle, kurum içinden yeterli sayıda istekli personel
olmaması halinde ise anılan kurum ve kuruluşlarda çalışmakta olan ve gerekli
şartları taşıyan istekli personelin naklen atanması suretiyle karşılanır. Anılan
Kanunun uygulanmasında görevli kurum ve kuruluşlar, şartları haiz istekli personelin
eğitimi konusunda gerekli tedbirleri alırlar.