Aile Hekimliği Projesi'ne karşı ilk kez sağlık platformu oluşturuldu

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 13 Mart 2006 12:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı'nın 'Sağlıkta Dönüşüm Projesi ' adı altında başlattığı ve bazı illerde pilot olarak uygulanan Aile Hekimliği Projesi'ne karşı Samsun'daki 4 meslek odası ve 4 sendika bir araya gelerek sağlık platformu oluşturdu. Türkiye'de ilk kez oluşturulduğu belirlen Samsun Sağlık Platformu, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla yapılacak etkinliklere katılmayacaklarını ve demokratik tepkilerini göstereceklerini açıkladı. Aile hekimliği uygulamasının Türkiye için uygun olmadığını söyleyen platform üyeleri, sağlık ocaklarının güçlendirilmesi önerisinde bulundu.

Sağlık Bakanlığı'nın "Sağlıkta Dönüşüm Projesi" adı altında koruyucu sağlık hizmetleri, genel sağlık sigortası, aile hekimliği, sağlık bilgi sistemi, tanı ve tedavi kurumları ile teşkilat yapısının yenilenmesi şeklinde yürüttüğü genel sağlık politikalarına karşı tepkiler büyüyor. 2002 yılında başlayan proje içinde yer alan ve Düzce'de pilot olarak uygulanan Aile Hekimliği sisteminin Samsun'da da pilot olarak uygulanacağı öğrenildi. Aile hekimliği uygulamasının sağlık harcamalarını artıracağını, sistemin para ile sağlık hizmeti alma zorunluluğu getireceğini iddia eden sivil toplum örgütleri, bu uygulamaya karşı tepkiler göstermişti. Sağlık Bakanlığı'nın yeterince dikkatinin çekilemediğini düşünen Samsun'daki sağlık meslek odaları ile sendikalar, kurdukları Samsun Sağlık Platformu adı altında bir araya geldi. Pratisyen Hekimlik Derneği (PHD) Samsun Şubesi, Türk Hemşireler Derneği (THD) Samsun Şubesi, Sağlık Sen(MEM-SEN) Bağımsız Sağlık-Sen(BASK), Türk Sağlık-Sen, (KAMUSEN), Sağlık Emekçileri Sendikası (KESK), Türk Tabipler Birliği Genel Pratisyenlik Enstitüsü ve Türk Tabipler Birliği (TTB)'den oluşan Samsun Sağlık Platformu üyeleri, aile hekimliği uygulamasından vazgeçilerek sağlık ocaklarının güçlendirmesini istedi.

Sağlık Emekçileri Sendikası Samsun Şubesi'nde basın toplantısı düzenleyen platform üyeleri, aile hekimliği uygulamasının sağlık hizmetlerinin piyasalaştırılması ve özelleştirilmesinin bir adımı olduğunu vurguladı. Konuyla ilgili açıklama yapan Pratisyen Hekimlik Derneği Samsun Şubesi Genel Sekreteri Canan Çakır, bu günden sonra sağlık çalışanlarına sorulmadan yapılacak sağlık uygulamalarına karşı olacaklarını kaydetti. Aile hekimliği uygulaması ile kamuda çalışan hekim ve sağlık personellerinin sözleşmeli olarak çalışacağını ve iş güvencesinden yoksun hale getirileceklerini ifade eden Çakır, şunları söyledi; "Sağlık çalışanları ekip anlayışından uzak, bireysel bir çalışmanın içine itilecek, atomize edilip hak arayamaz hale getirilip sendikal hakları ve örgütlenmeleri engellenecek. Koruyucu sağlık hizmetlerini yürüten ekip dağıtılarak temel sağlık hizmetlerinin sunumu güçleştirilecek. Aile hekimliği finansmanı genel sağlık sigortasınca karşılanacak denilmesine rağmen hükümet, IMF ve Dünya Bankası direktifleri çerçevesinde 'Temel Teminat Paketi ve cepten ek ödemelerle sağlık hizmeti alınacağı' gerçeğini gizlemektedir."

Aile hekimliği uygulamasının ülke insanı için uygun olmadığını söyleyen Çakır, sağlık ocaklarının iyileştirilerek daha iyi hizmet vermesinin sağlanabileceğini de sözlerine ekledi. 14 Mart Tıp Bayramı etkinliklerine katılmayıp hafta boyunca bir çok tepki etkinliği düzenleyecek olan platform üyeleri, yarın Samsun Sağlık İl Müdürlüğü önüne siyah çelenk bırakacak. Milletvekillerine faks çekilip halka bildiri dağıtılacak. Reklam panolarına "Aile Hekimliği'ne Hayır" yazılı afişler asılacak. Ayrıca belirlenecek olan bir sağlık ocağının tadilatı yapılıp boyanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber