MEB'deki müdür atamalarında 4 adet torpil kapısı var
DOKTORA YAPANA 3 PUAN, TORPİLLİYE 15 PUAN
Bilindiği gibi Milli Eğitim Bakanlığı, bulunduğu kurumda 5 yılını doldurmuş okul müdürlerinden gerek gördüklerinin (!) yerlerini değiştirmiş, ancak bu öznel ve yanlı uygulama Danıştay Kararı ile durdurulmuştu. Yerleri değişen tüm müdürler mahkeme kararları ile görev yerlerine dönmüş, Bakanlığın bu hukuk dışı tasarrufu nedeniyle gereksiz yere emek, para, zaman harcanmış, okullar kargaşa içine sürüklenmişti.
Ancak Milli Eğitim Bakanlığı yeni bir yönetmelik değişikliği hazırlayarak yürürlüğe koydu. 04.03.2006 tarih ve 26098 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ?Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliği Değişikliği? maalesef yine Danıştay Kararlarına, genel hukuk kurallarına ve eğitim yönetimi ilkelerine aykırı düzenlemelerle doludur.
1- ?Sözlü Sınav?: Bakanlık daha önce uygulamadan kaldırdığı Müdürlük Sınavını tekrar gündeme getirdi. Bununla da yetinmeyip bir de sözlü sınav ekledi. Yazılı sınavı kazanan adaylar bir de sözlü sınava alınacak. Sözlü sınavda adayların yazılı sınav konularıyla ilgili bilgileri ölçülecek. Ayrıca adayın temsil yeteneği, tutum ve davranışı, ifade ve muhakeme yeteneği ölçülecek. Akla şu sorular geliyor. Adayın yazılı sınav ile ilgili bilgisini ölçeceksen, yazılı sınava ne gerek var? Öte yandan ?temsil yeteneği?, ?tutum ve davranış?, ?ifade ve muhakeme? gibi nesnel olarak ölçülmesi çok zor olan özellikler nasıl puanlanacak? Böylesi şaibeli ve idareye keyfiyet olanağı sağlayan bir sınav müdürlüğe atamada %30 oranında belirleyici olacak.
2- ?Zorunlu Yer Değiştirme? : Yönetmelik, aynı kurumda 5 yılını doldurmuş tüm müdürlerin yerlerinin değiştirilmesi hükmünü getirmiştir. Önce 27. Maddede: ?Bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde; atama yetkisi Bakanlıkta ve valiliklerde bulunan eğitim kurumu müdürlerinden bulundukları eğitim kurumunda beş yıllık çalışma süresini tamamlayanların görev yerleri; il içinde aynı tipteki eğitim kurumları olacak şekilde, tercihleri dikkate alınmak suretiyle puan üstünlüğü esasına göre belirlenerek değiştirilir.? denilmekte, ardından da Ek Madde-1 de: ?Bunların tercihlerine atanamamaları durumunda görev yerleri; atama yetkisine bağlı olarak valiliklerce veya Bakanlıkça belirlenecek aynı tipteki eğitim kurumları olacak şekilde değiştirilir.? denilerek yöneticinin isteği dışında da re'sen atama yapılması gündeme getirilmektedir. Burada yine idarenin ayrımcı, öznel ve keyfi ve bir biriyle çelişen tutumu sergilenmektedir. Oysa Danıştay Kararında: ??uygulamanın objektif ölçülere bağlanması ve personel arasında herhangi bir nedenle ayrıma yol açacak uygulanmasından kaçınılması, görev ve hizmet bölgelerinde görev süresine dolduran personelin sonraki hizmet yerlerinin ve görevleri ile görev unvanlarının net biçimde belirlenmesi gerektiği de tabidir.?
3- ?Atama ve Yer Değiştirmeler Ne Zaman Yapılacak??: Yönetmeliğin Ek 2. Maddesi: ?Eğitim Kurumu yöneticilerinin zorunlu ve isteğe bağlı yer değiştirmeleri ile atama işlemleri; Mayıs-Haziran-Temmuz aylarında yapılır. Ancak, ihtiyaç duyulması halinde bu dönemler dışında da yapılabilir.? Gibi kendi içinde çelişen ve yine idareye keyfi davranma olanağı sağlayan bir düzenleme getirmiştir.
4- ?Doktora Yapana 3 Puan, Torpilliye 15 Puan?: Yönetmelik, yer değiştirme işlemleri için "EK-4 Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Yer Değiştirme Formu" düzenlemiştir. Bu formda Yüksek Lisans yapan eğitim yöneticisi 2 puan, Doktora yapan eğitim yöneticisi 3 puan ile değerlendirilirken, komisyonun takdiri olarak 15 puan öngörülmüştür. Açıktır ki, komisyondan torpilli aday hiçbir kariyeri yoksa bile bu takdir puanıyla diğerlerinin önüne geçecektir. İdareye bu kadar keyfiyet ve öznellik tanıyan bu düzenleme Danıştay'ın Esas 2004/8022 sayılı kararına ve gerekçesine aykırıdır. İdarenin takdir hakkı; kamu yararı ve hizmet gereklerine uygun olması, öznel değerlendirmelere olanak vermeyecek ölçüde nesnel kriterlere bağlanması, uygulanacaklar arasında herhangi bir nedenle ayrıma yol açmaması doğrultusunda hukuka uygun olabilir. 15 puan gibi çok yüksek bir takdir puanı ile takdir hakkının verilmesi ve bunların nesnel kriterlere bağlanmaması, idarenin keyfi uygulamalarına, ayrımcı ve öznel kararlar almasına yol açacaktır. Bu nedenle hukuksuz kalmaktadır.
Buna benzer hukuki açıdan sakat, öznel, keyfi, çelişkili ve eğitim yönetimi ilkelerine ters düşen pek çok düzenleme içeren bu yönetmelik açıktır ki etkin ve verimli bir yönetim anlayışı doğrultusunda hazırlanmamıştır.
Şu anda 25-30 bin eğitim kurumunu yakından ilgilendiren bu düzenleme yeni karışıklıklar yaratacak ve eğitim yönetimini ciddi bir biçimde olumsuz etkileyecektir. Zorunlu yer değiştirme yaklaşımının etkin ve verimli eğitim ve yönetim ilkeleri dışında tamamen öznel değerlendirmelerle kadrolaşma ve kendi anlayışına uygun yöneticileri belirmek ihtiyacından kaynaklandığı ortadadır.
Haber Gönder yoluyla yazan: emekli