Ümraniye Belediyesine Danıştay darbesi

Haber Giriş : 15 Mart 2006 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İSTANBUL Ümraniye Belediye Meclisi, 9 Eylül 2005 tarihinde yaptığı toplantıyla ihtisas komisyonlarını seçti. Belediye Başkanı Hasan Can ile birlikte 33 AK Partili meclis üyesine karşı CHP'li beş üye varlık gösteremedi. Plan ve Bütçe, İmar, Hukuk, Çevre, Gecekondu ve Harita, Kadın ve Aile Sorunları, Gençlik ve Spor Komisyonu ile Engelliler komisyonları, AK Partili üyelerden oluşturuldu. Tartışmalı geçen meclis toplantısında CHP'liler, seçimlerin yanlış yapıldığını, komisyonların oluşturulma yönteminin hukuka aykırı olduğunu öne sürdü. Ancak sayısal üstünlüğünü kullanan AK Partililer, muhalefeti dinlemedi.

CHP, komisyon seçimlerini iptal ettirmek için Danıştay'a götürdü. CHP'lilerin açtığı davayı görüşen Danıştay 8'inci Dairesi, kararını 14 Şubat'ta açıkladı. 8'inci Daire, oy birliğiyle 'yürütmeyi durdurma' kararı aldı. Danıştay 8'inci Dairesi, "İhtisas komisyonları, her siyasi parti grubunun ve bağımsız üyelerin meclisteki üye sayısının meclis üye tam sayısına oranlanması suretiyle oluşturulur" ifadesinin yer aldığı yeni Belediyeler Yasası'nın 24'üncü maddesine dikkati çekti.

Danıştay'a göre komisyon seçimlerinin ve kararların yeniden alınması gerekiyor. Komisyonlar, seçimlerin yapıldığı 9 Eylül 2005'ten bu yana aralarında plan tadilatları, trilyonluk ihalelerinin de bulunduğu çok sayıda önemli karar almıştı.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber