4 bin avukatın umudu Akşit
Kamu avukatları özlük haklarının iyileştirilmesi konusunda AK Parti Kadın Kolları Başkanı Güldal Akşit'i ziyaret ederek destek istedi. Kendisi de avukat olan Akşit, kamuda görev yapan 4 bine yakın avukat ve hukuk müşavirinin ek gösterge, makam tazminatı ve emeklilik maaşları konusunda yardım sözü verdi.
Türkiye Barolar Birliği Kamu Avukatlar Grubu üyesi Av. Şerife Elibol'un başkanlığındaki bir grup kamu avukatı önceki gün Ak Parti Genel Merkezi'nde Akşit'i ziyaret etti. Kamu avukatları adına konuşan Elibol, 3 bin 600 ek gösterge başta olmak üzere makam tazminatı gibi özlük haklarına ilişkin sorunlarını aktararak, bunların hükümete iletilmesi konusunda yardım istediklerini söyledi. Kamuda görev yapan doktor, mühendis, müfettiş, uzman gibi meslek grubuna tanınan özlük haklarının kendilerine de tanınmasını isteyen avukatlar, girdikleri davalarda devletin menfaatini korumak için canla-başla çalıştıklarını anımsattılar.
NE İSTİYORLAR?
Devlet eski Bakanı Akşit, kamu avukatlarının özlük hakları sorunlarının giderilmesine yönelik kanun değişikliği yapılması için yardımcı olacağını söyledi. Akşit'in destek sözü kamu avukatlarını umutlandırdı. Kamu avukatları Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a özlük haklarına ilişkin bir dosya sunmuş ve şu taleplerde bulunmuşlardı:
1- Kamu avukatları, personel rejimi açısından klasik memur tanımı içerisinde değerlendirilmektedir. Amiri ise, yerine göre herkes olabilmektedir. Verilen emir ve talimatlara karşı hiçbir teminatı bulunmamaktadır. Hukuka aykırı olan bir emir ve talimatın gereğine göre hareket etmek zorundadır.
2- Hakim ve savcılardan çok daha ağır sorumluluklar yüklenen kamu avukatları, onlardan çok daha kötü şartlarda çalışmaktadır. Daha 80'li yıllarda, mali yönden hakim ve savcılarla aynı şartlara tabi iken, zaman içerisinde hakim ve savcıların haklarının iyileştirilmesi nedeniyle, onlarla kıyaslanamayacak hale gelmişler, maaş farkı üç kata kadar çıkmıştır.
3- Birinci sınıfa yükselen hakim ve savcıların ek göstergesi 7600 rakamına çıkarılmışken, 1. derecedeki bir kamu avukatının ek göstergesi yıllardır 3000 rakamında kalmıştır.
4- 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun 106. ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 152. maddesine göre ödenen özel hizmet tazminatları incelendiğinde, kamu avukatlarının yine emsal meslek gruplarına göre daha az tazminat aldıkları görülecektir.
6- 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 36. maddesindeki düzenlemeye göre bir çok meslek mensuplarına göreve başlarken ek dereceler verilmişken, kamu avukatlarına ek derece verilmemiştir. Mesela, mimar, mühendis, jeolog, hidrolog, fizikçi, doktor, eczacı, biyolog ... gibi bir çok meslekte göreve 8. dereceden başlanırken, avukatlıkta 9. dereceden göreve başlanılmaktadır. Yine Hakim ve Savcılar iki yılda bir derece alırken, kamu avukatları üç yılda bir derece almaktadırlar.
7- Bir çok meslekte döner sermayeden maaştan bile fazla pay alınmakta iken, kamu avukatlarının karşı taraftan tahsil ettikleri ve hazineye hiç bir yük getirmeyen vekalet ücretine limit konmaktadır. Oysa Avukatlık Kanunu'nun 164/son maddesinde, karşı tarafa yükletilecek vekalet ücretinin avukata ait olacağı düzenlenmiş olmasına rağmen, hala limit uygulamasından vazgeçilmiş değildir.