IELTS mağduriyetine mahkeme çözümü
Türkiye genelinde akademik kariyer yapmak isteyen 5 bin kişinin mağdur olması ile yargıya intikal eden uluslararası yabancı dil sınavındaki değişiklikler mahkeme kararıyla düzeltilerek yaşanan mağduriyet ortadan kaldırıldı.
ÖSYM'nin uluslararası yabancı dil sınavı olan IELTS ile ilgili değişiklik yapması sonucunda 5 bin kişinin mağdur olduğunu öne süren Avukat Mustafa Kemal Batur, olayın yargıya intikal edeceğini ve bu mağduriyetin ortadan kaldırılması için çalışmalara yapacağını ifade etmişti.
Avukat Mustafa Kemal Batur'un yaptığı çalışmalar sonucunda, tüm dünyada kabul edilen ve Türkiye'de de uygulanan yabancı dil sınavı IELTS için zafer kazanıldı. Avukat Mustafa Kemal Batur yaptığı açıklamada, "ÖSYM 23 Temmuz 2013'de yaptığı ani değişiklik ile çok sayıda kişiyi mağdur etmişti. Bu süreçte binlerce kişi mağdur olmuş, akademik kadrolara başvuramamış, işinden atılmış ve akademik yükselişleri engellenmiştir. IELTS eş değerliğini önceden duyurmadan ve herhangi bir açıklama yapmadan değiştiren ÖSYM ye karşı yürüttüğümüz davalar devam ederken ÖSYM geçte olsa hatasını anlamış bulunmaktadır. An itibariyle IELTS konusunda açıklama yapan ÖSYM, 23 Temmuz 2013'den önce kayıt olmuş kişilerin bu değişiklikten etkilenmemesi gerektiğini anlamıştır ve internet sitesi üzerinden düzeltmeyi yayınlamıştır. Kurumun geçte olsa hatasını anlaması ve bu kararı almış olması tüm IELTS mağdurları için kazanılmış büyük bir zaferdir" dedi. Batur, sözlerine şöyle devam etti:
"Müvekkillerimizin, hukuk devletine olan güvenlerinin tam olması bizim için büyük bir gurur kaynağıdır. Hukuk devletinin ilkelerinin uygulanmadığı 23 Temmuz 2013 tarihli değişikliğe karşı büyük bir özveri ile süreci takip etmiş bulunuyoruz. Müvekkillerimizin bizden beklentilerini ve ÖSYM'nin alması gereken kararları günbegün takip ettik. Alınan karar geç de olsa daha büyük zararlar doğmasını önlemiştir. Umudumuz bu kararın daha erken verilmiş olmasından yanaydı. Bu süreçte başvurusunu kaçırmış, süreler geçtiği için akademik kadrolara başvuramamış çok sayıda kişi vardır. Bu kişilerin maddi manevi tazminat hakları tabi ki de saklıdır. Açılan davalar sürerken alınan bu karar ile başta akademisyenler olmak üzere birçok kamu personeli ve TKDK çalışanı rahat bir nefes almıştır. Ülkemizde ben 'yaptım-olacak' zihniyetiyle değil de bu şekilde, hatanın anlaşılıp düzeltilmesi hukuk devletinin en büyük ve en güzel yanıdır. Kararın başta davalarını yürüttüğümüz müvekkillerimiz için ve tüm IELTS sınavı mağdurları için hayırlı olmasını dilerim."