MEB'e Ek Ders Tavsiyeleri
31/03/2006 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Kanun ile öğretmenlerin ders saatleri ve ücretlerinde değişilik yapılmıştır. Bu değişiklik 01/07/2006 tarihinde yürürlüğe girecektir. Ancak ders saatlerine ilişkin düzenlemede Kanun yeterli olmayıp, ayrıca Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan "Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esasların" da değişmesi gerekmektedir. Değişikliğe ilişkin önerimiz şu şekildedir:
1. Bölüm Şeflerinin egzersiz saatleri artırılmalıdır. Bölüm şefleri, Müdür yardımcısıyla aynı statüye getirilmelidir. Çünkü hem öğretmenlik hem bölüm şefliği yapmaktadırlar. Şeflerin verimli olabilmesi ve bölümde organizasyonun sağlanabilmesi için şeflerin egzersiz saatleri artırılmalıdır.
2. Senede en az iki defa yapılması gereken Seviye tespit sınavlarında, her oturum ayrı değerlendirilmeli ve bu sınavlarda nasıl ücret ödeneceği netleştirilmelidir.
3. İkinci kademe öğretmenleriyle sınıf öğretmenlerinin girmek zorunda oldukları ders saatleri ve ek ders saat sayıları eşitlenmelidir.
4. İdarecilerin derse girmek zorunlulukları kaldırılmalıdır.
5. Zorunluluktan dolayı (öğretmen yokluğundan) azami sınırları aşarak fahri girilen derslere ücret ödenmelidir.
6. Sınıf öğretmenlerinin yerine giren branş öğretmenleri derste iken sınıf öğretmenlerinin yaptıkları idari çalışma kriterleri belirlenmelidir.
7. İşletmede Meslek eğitimi koordinatörlük görevlendirmeleri için belirlenen kıstaslar kesin hükümlere bağlanmalıdır. Öğrenci sayıları belirlenmelidir. Uzak olan yerlere ayrı ücret ödenmeli ve yolluk düzenlenmelidir.
8. Sosyal faaliyet yapanlara verilen (izcilik vb.) ek ders ücretleri 10 saate çıkarılmalıdır.
9. Müdür yetkili öğretmenlerin tatillerdeki ücretleri de ödenmelidir.
10. Farklı branşlar da farklı olarak verilen "Ders dışı hazırlık ücretleri" bir standarda bağlanmalıdır ve eşit olmalıdır.
11. Kalabalık sınıflarda eğitim veren öğretmene ödenen ücretin yüzdesi artırılmalıdır. Belirlenen bir öğrenci sayısı temel alınmalıdır.
12. Rehber öğretmenlerin ramlardaki ücretleri gözden geçirilmelidir.
13. Rehber öğretmenlerin diğer okullardaki görevlendirmelerinde ücret artırılmalıdır.
14. Hafta sonu ve mesai saatleri dışında çeşitli nedenlerle görev yapan (sınav hazırlığı kitap dağıtımı vb) görevlilere ücret ödenmelidir.
15. Mesleki Teknik Eğitim yönetmeliği mevzuatı hükümlerine göre kurulması gereken sektör koordinatör şefliği gibi diğer şefliklerin ücretleri belirlenmelidir.
16. Müdür yardımcılarının sınavlarda ücret alması için düzenleme yapılması gerekmektedir.
17. Yılsonu ve sene başı seminer çalışmalarında ödenecek ücret net olarak belirtilmelidir.
18. Belleticilik görevlendirilmesi kriterlere bağlanmalıdır. Ödenecek ücret net belirlenmelidir. Kimlere verilebileceği görevlendirmenin nasıl yapılacağı belirlenmelidir.
19. Bir branşta yer alan derslerin o branştaki öğretmenlere eşit dağıtılması gerektiği hüküm altına alınmalıdır.
20. Haftalık ders programındaki derslerin hangisinin maaş, hangisinin ek ders karşılığı yapıldığının belirtilmesi düzenlenmelidir.
21. Haftanın bazı günlerinin tatil olması nedeniyle ders dışı hazırlık çalışmalarının nasıl ödenmesi gerektiği düzenlenmelidir.
22. Mesai saatleri dışında seminer ve kurslarda görevlendirilen öğretmenlere ücret verilmelidir.
23. Mesai saatleri ve hafta sonlarında yapılan eğitim faaliyetlerinde alınan 10 saatlik ders ücreti sınırı kaldırılmalıdır.
24. Egzersiz ve koordinatörlük görevleri ile nöbet görevi maaş karşılığından sayılmalıdır.
25. İşletmelerde mesleki eğitim koordinatörlük ücretlerinin günde 10 saate kadar verilebileceği ve bu 10 saatin o işin karşılığında verildiği herhangi bir saat mecburiyetinin olmadığı belirtilmelidir.
26. Bayramlarda görevlendirilen öğretmenlere ücret ödenmelidir.
27. İzcilerin kamp dönemlerinde ücret ödenmelidir.
28. Okulların web sitelerini güncelleyen ve bu işle görevlendirilen öğretmene ücret ödenmelidir.
29. Hafta Sonu veya mesai saatleri dışında yapılan eğitim çalışmalarında Nöbetçi Müdür yardımcısı görevlendirilmeli ve ücret ödenmelidir. (yüz yüze eğitiminde)
30. Sosyal kulüp faaliyetlerinde 3 saat ücret ödenmesi uygun olacaktır.
31. Sınıf öğretmenliği ücretinin 3 saate çıkarılması gerekmektedir.
32. Atölye ve meslek dersi öğretmenlerine Egzersiz faaliyetinin yeniden getirilmesi ve 10 saat ücret ödenmesi uygun olacaktır.
33. Sınav dönemlerinde sınav başına değil de her sınav dönemine o yıl alınan en fazla ayın ücreti ödenmelidir.
34. Okulların çeşitli nedenlerle tatil olması nedeniyle dış görevde bulunan örneğin koordinatörlük ücretlerinin ödenmesi için düzenleme yapılmalıdır.
35. Sınavlarda en az 3 ayırtman görevlendirilmesi için düzenleme yapılmalıdır. Bu düzenlemede sınava giren öğrenci Sayısı kriter alınmalıdır.
36. Sınav dönemlerinde hafta sonu ve mesai saatleri dışında yapılan sınavlara hafta sonu tarifesinden ücret ödenmelidir.
37. Bazı sınavlar bir günden fazla sürmektedir ama bu sınavda da görevlendirilen öğretmenlere de yine 1 sınav ücreti ödenmektedir bir günden fazla süren sınavlara ayrı bir ücret ödenmesi gerekmektedir.