Hükümetin kurmayı planladığı, 'Yaşam Düzeyi Tespit Komisyonu' fakirlere yapılacak yardımları belirleyecek, aile harçlığı, çocuk parası ve çeyiz yardımı gibi ödemeler yapacak.
Sosyal Hizmetler ve Sosyal Yardım Temel Kanunu Tasarı Taslağı çerçevesinde sosyal yardımlar konusunda yeni düzenlemeler getiriliyor. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'nun (SHÇEK) yapısında değişikliğe gidilerek "Yaşam Düzeyi Tespit Komisyonu"nun kurulması kararlaştırıldı. Bu komisyon fakirlere dağıtılacak paraları tespit edecek, aile harçlığı, çocuk parası ve çeyiz yardımı gibi yeni ödeme kalemleri belirleyecek. Düzenlemeye göre, evlat edinmenin koşulları yeniden düzenlenirken, bakıma muhtaç ve kimsesizlere dönük suçların cezaları katlanarak uygulanacak.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na benzer bir şekilde Yaşam Düzeyi Tespit Komisyonu da çalışmalar yapacak. Komisyon, her yıl minimum yaşam düzeyi limitini belirleyecek ve bunu açıklayacak. Bu limite göre fakirlere yardım yapılacak. Komisyonun kararları Bakanlar Kurulu onayından sonra Resmi Gazete'de yayınlanacak ve yürürlüğe girecek.
Çocuklar için özel kurul
Tüm bakanlıkların katılımıyla Çocuk Hakları İzleme ve Değerlendirme Kurulu oluşturulacak. SHÇEK, Sosyal Hizmetler ve Sosyal Yardım Kurumu olarak değiştirilecek. Kurumun bünyesinde Aile Hizmetleri Dairesi, Çocuk Refahı Dairesi, Gençlik Refahı Dairesi, Kadın Refahı Dairesi, Yaşlı Refahı Dairesi, Özürlü Refahı Dairesi gibi birimler kurulacak. Sosyal hizmet kuruluşlarında koruma ve bakımlarına verilen kişilere yönelik suç işleyen yönetici ve görevlilerin cezaları yarı oranında arttırılacak. Bu kişilerin cinsel ve duygusal istismar, zorla çalıştırma gibi suç işlemeleri halinde daha da fazla ceza verilmesi planlanıyor. Koruyucu ailelerin seçimine kurum karar verecek. Kurum, evlat edinilmesinde koruma altına alınmış çocuklar için aracılık edecek.
Kurulacak olan yeni kurumun gelirleri, genel bütçeden yapılacak olan Hazine yardımının yanısıra, belediyelerin gelirler toplamı üzerinden sosyal hizmetler ve sosyal yardım payı ile at yarışları, Milli Piyango ve şans oyunları, doğal afetler sigortaları kurumu sigorta pirimleri, medya kuruluşları, vakıflar, ÖTV gelirleri, GSM'lerin telefon faturaları ve THK'nın topladığı gelirlerden belli oranlarda sağlanacak.
Aile harçlığı verilecek
Hükümetin sosyal yardımlar konusunda yapacağı değişikliklere göre, yardıma muhtaçlara süreli sosyal yardımlar adı altında aile harçlığı, yaşlılık aylığı, özürlü aylığı ve muhtaçlık aylıkları ödenecek. Komisyon tarafından yerel ve il bazındaki ölçütler gözönüne alınarak minimum yaşam düzeyi belirlenecek ve buna bağlı olarak ailelere harçlık verilecek. Aile harçlığının aylık olarak tespiti, bir çocuklu aile için asgari ücretin brüt tutarının en az yüzde 20'si ile en fazla yüzde 35'i arasında olacak. Bu tutar ikinci çocuk olduğu takdirde yüzde 50 oranında arttırılacak.