Milli parklarda alan kılavuzu uygulaması

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce başlatılan alan kılavuzluğu sistemiyle milli park ziyaretçileri doğru bilgilendirilecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Aralık 2013 13:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Milli parklarda alan kılavuzu uygulaması

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce başlatılan alan kılavuzluğu sistemiyle milli park ziyaretçileri doğru bilgilendirilecek.

Orman ve Su İşleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Türkiye'deki korunan alanlar, yıllık yaklaşık 10 milyon kişi tarafından ziyaret ediliyor.

Korunan alanlara (Milli Parklar Kanunu'na göre, milli park, tabiat parkı, tabiat anıtı ve tabiatı koruma alanı) gelen ziyaretçiler, alan kılavuzluğu uygulamasıyla doğru bilgilendirilecek.

"Alan Kılavuzlarının Seçimi, Eğitimi, Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik" ile korunan alan sınırları dahilinde ve yakın çevresinde yaşayan yöre insanı alan kılavuzu olarak yetiştirilecek. Böylelikle alana gelen ziyaretçilerin, kaynak değerleri hakkında doğru ve sağlıklı bilgi edinmeleri sağlanacak.

-Eğitimler uygulamalı

Eğitim sürecinde doğa koruma, korunan alanlar, biyolojik çeşitlilik, flora-fauna, ekoloji, halkla ilişkiler ve iletişim gibi temel bilgilerle korunan alana yönelik özel bilgiler uygulamalı gösteriliyor.

-Göreme'de 100 kişiye eğitim

Alan kılavuzluğu uygulaması kapsamında 2004'ten beri 963 kişi sertifika alarak çeşitli milli parklarda görevlendirildi. Bu kapsamda yaklaşık 100 alan kılavuzu, 9 bin 572 hektar alanı kaplayan Göreme Tarihi Milli Parkı'nı turistlere tanıtmak için eğitime alınacak. En az lise mezunu olacak kılavuzlar, Göreme tarihi park sınırları içerinde ikamet edecek ve yabancı dil bilecek. Projeyle bölge insanına iş imkanı da sağlanacak.

Eğitimleri geçerek sertifika alan personel, Milli Parklar Genel Müdürlüğüne bağlı çalışacak. Personel alanda gezdirdiği gruba karşı yaptığı hatalardan ötürü görevden alınabilecek. Bir rehber Türkiye geneli için söz sahibi iken, alan kılavuzları sadece Genel Müdürlük idaresindeki bölgelerden sorumlu olacak. Alan kılavuzları görevli olduğu bölge ve il dışında görev yapamayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber