GAP'ta şimdi de kentleşme atağı başlayacak

GAP, revize eylem planıyla hızlanıyor. ‘Kentleşme’ başlığının eklendiği yeni plana göre bölge illerine yeni konut projeleri, sosyal düzenlemeler ve müzeler yapılacak.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 07 Aralık 2013 09:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
GAP'ta şimdi de kentleşme atağı başlayacak

Özgül ÖZTÜRK- İstanbul

Bugüne kadar 30 milyar TL'lik yatırım yapılan Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) enerji ve sulama projelerinin ardından kentleşme projeleriyle gündeme gelecek. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın öncülüğünde revize bir eylem planı oluşturan GAP İdaresi, Güneydoğu Anadolu'yu yaşanabilir hale getirmek için kolları sıvadı.

BÜYÜK BÜTÇE AYRILACAK

Proje kapsamında Güneydoğu Bölgesi'ne yatırım atağı başlatıldığını belirten GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, "Bugüne kadar bölgeye eğitim, sağlık, ulaştırma, sulama ve enerji sektörlerinde 30 milyar liralık yatırım yapıldı. Her yıl bütçenin yüzde 7'si bu bölgeye ayrıldı. 2008 yılında Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı yeni eylem planıyla GAP'a ayrılan bütçe yüzde 7'den 14'e çıkarıldı. Örneğin bu yıl 5 milyar lira ayrıldı. Bunun 2.5-3 milyar lirası sulamaya harcandı. Kentleşme için de bu ölçüde yüksek bir bütçe ayrılması planlanıyor" ifadelerini kullandı.

GELİR ÜLKE ORTALAMASINDA

Kalkınma atağı ve hükümetin teşvik politikalarıyla bölgenin gelir seviyesinin Türkiye ortalamasına yaklaştığına dikkat çeken İdare Başkanı Karahocagil, bu durumun bölgede göçü azalttığını söyledi.

GÖÇ ORANI DA EKSİ 4'E GERİLEDİ

Bölgedeki göç oranının eksi 20'lerden eksi 4'lere gerilediğine işaret eden Karahocagil, "İşsizlik, göç, eğitim sorunlarında ciddi iyileştirmeler oldu. Bölge, göç konusunda eskisi gibi Türkiye'nin en kötü rakamlarında değil, Karadeniz, Doğu Anadolu ve Orta Anadolu'dan daha iyi rakamlara geldi. Bu konuda önemli mesafeler alındı. Tersine göçün hızlanmasını bekliyoruz" dedi.

TERSİNE GÖÇÜ DE HIZLANDIRACAK

Bölgeye yatırımcı akını olduğunu anlatan Karahocagil, "Gaziantep 6'ıncı OSB'yi kurmak için çalışıyor. Şanlıurfa'nın 2'inci OSB'si doldu, 3'üncü OSB'yi kurmayı planlıyorlar. Batman, Mardin ve Adıyaman'daki OSB'ler genişletilecek. Göç veren bölge göç almaya başladı. Destek için yaşanabilir kentler oluşturacağız" dedi.

TOKİ VE EMLAK KONUT'TAN MODERN KONUTLAR GELİYOR

Kentleşme atağının detaylarını AKŞAM'a anlatan Karahocagil, Çevre Bakanlığı'nın himayesinde gerçekleştirilecek kentleşme çalışmalarında TOKİ ve Emlak GYO'nun önemli rol oynayacağını söyledi.

NÜFUS PATLAMASI BEKLİYOR

"Güneydoğu Bölgesi'ne doğacak iç göç için yeni yaşanabilir alanlar oluşturacağız" diyen Karahocagil şunları kaydetti: "Suruç, Viranşehir, Bilmil gibi ilçelerde nüfus patlaması yaşanır diye düşünüyoruz. Böylece sulanabilir alanlara daha az zarar verecek tedbirler alacağız.

TANITIMA AĞIRLIK VERECEK

Dünyada bölgenin tanıtımı için çalışma yapacağız. Başta Mardin, Şanlıurfa ve Diyarbakır olmak üzere Güneydoğu'ya müze, tiyatro, spor salonları ve yeni konut projeleri inşa edeceğiz."

22 BARAJIN 15 TANESİ BİTİRİLDİ

SADRETTİN Karahocagil, "GAP Projesi kapsamında inşa edilecek 22 barajın 15'ii tamamlandı. Barajlarda gerçekleşme oranı yüzde 72'ye ulaştı. 1 milyon hektar alanın sulanması hedefimiz kapsamında ana kanalların yapımının önemli bölümü tamamlandı. Projenin can damarlarından olan Silvan Barajı inşaatı da 2015-2016 döneminde bitirilecek. Ilısu Barajı projesi de yüzde 60'ın üzerinde gerçekleşti. Sulama projelerinde 800 bin hektar alanın altyapısı, tünelleri yapıldı. Şu anda Hollanda kadar bir arazinin sulanmasını sağlayacak projelerin altyapısı hazır" diye konuştu.

ROL MODEL OLARAK HOLLANDA'YA BAKILDI GIDA VADİSİ GELİYOR

GAP Projesi'nin en büyük hedefleri arasında yer alan tarımsal ihracatı artırmak için dünyanın en büyük tarımsal ürün ihracatçılarından Hollanda'nın rol model alındığını belirten Karahocagil, şunları anlattı: "Hollanda'nın Wageningen Üniversitesi ile Harran Üniversitesi arasında bilgi alışverişi yapılacak. Tarımda 2012 yılında bir işbirliği anlaşması imzaladık.

OSB'LER GİBİ BİR ARAYA TOPLANACAK

Hollanda'nın tarım ihracatının 4'te 1'ini 'Gıda Vadileri' oluşturuyor. Bu modelde 100'lerce gıda üreticisi tıpkı OSB'ler gibi ortak bir araziye taşınıyor. Tohum firması, ilaç firması, ambalaj firmaları, lojistik firmaları, pazarlama firmaları ortak kümelenme merkezleri oluşturuyorlar. Biz de Güneydoğu Anadolu Projesi'nde 'Gıda Vadileri' oluşturmayı planlıyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber