Yedeksubaylar, raporlu da olsa kendisiyle asker olanlarla terhis edilecek

Haber Giriş : 02 Mayıs 2006 15:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Yedeksubay ve Askeri Memurlar Kanununda yapılan değişiklikle, yedeksubayın, raporlu dahi olsa kendisiyle beraber asker olanlar ne zaman terhis oluyorsa o zaman terhis olabileceğini ifade etti.

Gönül, AK Parti grup toplantısı öncesinde, gazetecilerin, askerliğini yedeksubay olarak yapanların rapor alması konusundaki sorusu üzerine, Yedeksubay ve Askeri Memurlar Kanununun 3. maddesinin değiştirildiğini söyledi.

Şu andaki düzenlemeye göre askerliğini yedeksubay olarak yapan kişinin hastalanarak rapor alması halinde, raporunun sonuna kadar terhis olamadığını ifade eden Gönül, şöyle konuştu:

"Diyelim ki kişi 3 yıldır raporlu, bu 3 yıl süresince askerliği devam eder. Yedeksubaylık 3 yıl önce, Bakanlar Kurulu kararı ile 1 yıla indirildi. 3 yıl süreyle raporluysa, askerliğinin devamı bugünkü kanuna göre belirleniyordu. Bu, çok mantıklı değil ama belki şu faydası vardı. 3 yıl rapor aldıysa, 3 yıl tedavisi devam etsin diye düşünülmüş olabilir. Ama daha önce çıkarttığımız bir kanunla, yedeksubayken rahatsız olanların, terhis olduktan sonra da askeri imkanlardan faydalanarak tedavisi mümkün hale geldi. Böylece bu maddenin faydalı tarafı kalmadı, mahsurlu tarafı ortada kaldı.

Şimdi yeni getirdiğimiz değişiklikle diyoruz ki; raporlu dahi olsa kendisiyle beraber asker olanlar ne zaman terhis oluyorsa raporu içerisinde de kendisi terhis olabilecek. Böylece askerlikle ilişkisi diğer emsali ile beraber kesilmiş olacak. Kanunun getirdiği fayda budur. Kişi, arkadaşlarından ayrılmamış olacak. Ama raporu, askerlik süresi bitmeden evvel bitiyor ise ve askerliği de eksik kalacaksa, askerliğini bir 6 ay daha yapmış olacak. Askerliğinin daha birinci ayında hastalanmış veya devamlı rapor alıyorsa, raporu askerlik süresi bitmeden evvel bitmesi halinde, bir 6 ay hiç olmazsa askerliğini yapmış olacak."

"GENELKURMAY BAŞKANLIĞININ BEDELLİ TALEBİ YOK"

"Bu suistimallere neden olmaz mı?" sorusuna, "Rapor askeri hastanelerin heyetlerince verilmektedir. Bu sebeple, raporun alınışında bugünkü şartlar neyse, bu kanundan sonraki şartlar da odur" dedi.

Bakan Gönül, bedelli askerlik konusunda Genelkurmay Başkanlığından hükümete iletilen bir talep olmadığı söyledi.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerine asker gönderdiği yönündeki haberlerin anımsatılması üzerine Bakan Gönül, "Bu, askerin her zaman, mevsimlik olarak yaptığı iştir. İstisnai bir durum yok" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber