'Öğretmen timi' şaşırttı

Haber Giriş : 04 Mayıs 2006 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İçişleri, okullarda PKK'ya karşı öğretmenlerden oluşan komite kurulması için genelge yayımladı. Bu genelgeden Milli Eğitim'in haberi yok.

İçişleri Bakanlığı Toplumla İlişkiler Daire Başkanlığı 6 Mart 2006'da valiliklere gönderdiği "gizli" ibareli genelgede, ilköğretim ve ortaöğretim okullarında, PKK'ya karşı branş öğretmenlerinden oluşan komiteler oluşturulmasını ve terör örgütünce istismar edilen öğrencilerin tespit edilmesini istedi. Ancak "Bölücü Faaliyetlere Yönelik Eylem Planı" adını taşıyan bu genelgeden, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) haberi yok.

YASAYA DA AYKIRI
MEB ilköğretim ve ortaöğretim genel müdürlüğü yetkililerinin "Böyle bir şeyin uygulanması imkansız"
dediği genelge öğretmenlik mesleğinin görevlerini tanımlayan Milli Eğitim Temel Kanunu'na da aykırı. Kanunun 43'üncü maddesinde öğretmenlerin görevlerinin tamamen eğitimle ilgili olduğu vurgulanıyor. Genelgeyle ise öğretmenlerin "PKK'ya karşı mücadele" etmesi isteniyor.

DİSİPLİN YÖNETMELİĞİ
Genelgede düzenlenen, öğretmenlerin PKK tarafından "istismar" edilen çocukları tespit etmesi ile ilgili madde de tartışma yarattı. Disiplin yönetmeliğinde bu tür faaliyetlere zaten ceza veriliyor. Bu yönetmeliğin 5. maddesinde, öğrencilerin uyması gereken davranışlar arasında, "Zararlı, bölücü, yıkıcı, siyasi amaçlı faaliyetlere katılmamaları, bunlarla ilgili amblem, afiş, rozet, yayın ve benzerlerini taşımamaları ve bulundurmamaları" da sayılıyor. Aynı yönetmelikte, insanları "dil, ırk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din ve mezheplerine göre ayıran bölücü eylemlere katılma" da okuldan atılma gerekçesi olarak gösteriliyor.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber