Ekmeğini taştan çıkarıyorlar
İlk çağlardan bu yana, kalelerden konutlara, sosyal alanlardan yollara kadar birçok yapıya ayrı bir güzellik veren taşları işleyerek sanata dönüştüren usta sayısı yok denecek kadar azalınca taş duvar ustaları mühendislerle aynı paraya çalışmaya başladı.
İlk çağlardan bu yana, kalelerden konutlara, sosyal alanlardan yollara kadar birçok yapıya ayrı bir güzellik veren taşları işleyerek sanata dönüştüren usta sayısı yok denecek kadar azalınca taş duvar ustaları mühendislerle aynı paraya çalışmaya başladı. Kahramanmaraş'tan Aydın'daki parkların yapımı için gelen ustalar hallerinden oldukça memnun olduklarını yağmur yağmadığı sürece yılın her günü çalıştıklarını belirttiler.
Yaşam mahallerini güzelleştiren taşları işleyecek usta kalmayınca, günümüzde ekmeğini taştan çıkaranlar hallerinden oldukça memnun. Günlüğü 70 lira ile 100 TL arasında yevmiye ile çalışan taş ustaları işleri yetiştirmek için kışın Aydın gibi ılıman illerde, yazın ise doğu illerinde çalıştıklarını belirttiler.
Doğal olduğu için taş yapılan hem daha sağlıklı hem de daha güzel görünümlü olduğunu belirten ustalardan Ramazan Özen, "Eskiden tüm yapıla taştan yapılırdı. Gelişen teknoloji ile birlikte taş işçiliği azalınca yeni nesilden bu işi öğrenen pek fazla olmadı. Git gide taş duvar ustası azalınca mevcut ustalar işleri yetiştiremez hale geldi. Aydın'a çalışmak için Kahramanmaraş'tan geldik. Zamanında okuyamadık ama işimiz sayesinde asgari ücretin 3-4 katı para kazanıyoruz" dedi.
Günümüzde gençlerin masa başında ve kravat takarak çalışmak istediğini belirten Kahramanmaraşlı taş ustalarından Cebrail Çekiç ve İbrahim Korkmaz hayatlarından memnun olduklarını belirttiler.