Bakanlıklarının Birleştirilmesine İlişkin Tasarının Eksikleri
19.03.2003 tarihinde TBMM'ye sunulan ve sitemize henüz ulaşan Kültür ve Turizm Bakanlıklarının Birleştirilmesine İlişkin Kanun Tasarısında önemli eksiklikler bulunmaktadır. Bakanlar Kurulu tasarısının Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşüldüğü bugünlerde bu eksikliklerin giderilmesi önem arz etmektedir. Sitemizin konuya ilişkin tespit etmiş olduğu eksiklikleri görmek için tıklayın.
19.03.2003 tarihinde TBMM'ye sunulan ve sitemize henüz ulaşan Kültür ve Turizm Bakanlıklarının Birleştirilmesine İlişkin Kanun Tasarısında önemli eksiklikler bulunmaktadır. Bakanlar Kurulu tasarısının Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşüldüğü bugünlerde bu eksikliklerin giderilmesi önem arz etmektedir. Sitemizin konuya ilişkin tespit etmiş olduğu eksiklikleri görmek için tıklayın.
1-Tasarının 8. maddesinde aynı görevi yürütecek iki Genel Müdürlük kurulmaktadır. 3046 sayılı Kanunun 3. Maddesinin (c ) fıkrasına göre "Aynı ve benzer hizmet veya görevlerin tek bir bakanlık tarafından veya sorumluluğunda yürütülmesi, atıl kapasite ve kaynak ısrafının önlenmesi esastır."
2- Tasarının 38. Maddesinde Kültür ve Turizm Uzmanlığı ve Uzman Yardımcılığı kadroları oluşturulmaktadır. Bu kadrolara görev alacak personele Kanun ile özel hizmet tazminatı öngörülmektedir. Bu maddede; Kültür ve Turizm Uzman ve yardımcısına en yüksek devlet memuru aylığının yani 9500 x 34.300 = 325.850.000 TL tutarının % 90 ı ile % 50 si oranında ek ödemede bulunulmasına yer verilmiştir. Oysaki memurların aylık ve özlük haklarına ilişkin düzenlemelerin genel mahiyette olması oldukça önem arz etmektedir.
Kamunun bugünkü hale gelmesinin en önemli sebebi her kurumda aynı işi yapan personelin farklı ücretler alıyor olmasıdır. Tasarı ile içinden çıkılmaz hale gelen bu yapı devam ettirilmekte ve Kültür ve Turizm Uzmanlığı ve Uzman Yardımcılığı kadrolarında görev alanlar kayırılmaktadır.
Bu düzenlemenin mutlak surette tasarıdan çıkarılması gerekmekte veya bir daha eşit işe eşit ücret ilkesinden bahsedilmemesi gerekmektedir.
Bu uygulamalar kamudaki ücret adaletsizliğini daha da arttıracak ve başka kurumların da aynı taleplerle gelmesine ön ayak olacaktır.
Bu tür hükümlerin kanun tasarısında yer alması bu tasarı ile ilgili gerekli
bürokratik incelemenin yani Maliye Bakanlığının ve Devlet Personel Başkanlığının
yeterli incelemesinden geçmediğini göstermektedir.
3- Tasarının Geçici 3. Maddesi ile Kültür ve Turizm Uzmanı kadrolarına geçişler
hüküm altına alınmaktadır. Ancak, bu iki Bakanlığın kendi içerisindeki memurlarından
bu kadrolara geçmek isteyenler için KPDS'den 60 puan almak şartı ve yeterlik
sınavı şartı aranırken, diğer kamu kurumlarından bu kadrolara geçmek için hiçbir
kıstas getirilmemektedir. Bu diğer kamu kurumlarında çalışan personel arasında
seçim yaparken subjektif değerlendirmelere yol açabilecek bir husustur. Bu nedenle
aynı şartların bu iki bakanlık dışındaki kamu kurumlarında çalışıp da Kültür
ve Turizm Uzmanı kadrolarına geçmek isteyen kişiler hakkında da uygulanması
gerekmektedir.
Bu uygulamaların artık günümüzde uygulama imkanının olmaması gerekmektedir. Çünkü kariyer mesleklere yapılacak atamalardaki usul ve esaslar belirlenmiştir. Bu usul ve esaslar dışında kariyer mesleklere yapılacak atamalar sistemi yozlaştıracaktır. Kanuni değişikliklerle bu düzenlemelerin sürekli olarak yapılmasına ön ayak olunacaktır. Bizim görüşümüz kariyer mesleklere yani 657 sayılı Kanunun 36/A-11 inci maddesinde belirtilen görevlere yapılacak atamalar mutlak suretle sınavla olmalı ve geçici maddelerle sistem yozlaştırılmamalıdır. İlgili bakanların kariyer ve liyakate önem verdiği konusundaki kuşkumuzun olmaması nedeniyle bu düzenlemelerin uyanık bürokların eseri olduğunu düşünüyoruz ve bu maddenin mutlaka metinden çıkarılması gerektiğini yada ÖSYM tarafından yapılacak bir sınavla objektif olarak aynı şartlara sahip olanların atanmalarının sağlanmasını düşünüyoruz. Artık 657 sayılı Kanunun 36/A-11 inci maddesinde yer alan kadroların sıradan kadrolar olarak düşünülmemesi gerekmektedir.