Danıştay Başkanı öncelikli tehdit 'irtica'dır dedi, Hükümete yüklendi, Başbakan salonu terk etti

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 10 Mayıs 2006 11:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay Başkanının konuşmasının tam metni


Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu, Danıştay'ın 138. kuruluş yıldönümünde konuştu. Hükümetin icraat ve demeçlerini eleştiren Çörtoğlu irtica uyarısı yaptı. Çörtoğlu'nun açıklamaları özetle şöyle:

"Danıştay konusunda yöneltilen eleştiriler kurumumuzda endişe yaratmıştır. Yargıda siyasallaşma konusunda ortaya atılan iddialar yargıyı yıpratmıştır. Eleştirilerde haklılık payı yok. Yargı yıpratılmaya çalışılmıştır.

Yargı kararlarına uymama devlet ilkesine aykırıdır. Yargıya güveni sarsacak her türlü söz beyan ve davranıştan kaçınılmalıdır. Son zamanlarda yargı üzerinden yapılan tartışmalar yargının bağımsızlığına gölge düşürmüştür. Bu nedenle yargı bağımsızlığı tam olarak sağlanmalıdır.

Her siyasi iktidar değişiminde kadroların değişmesi istikrarı bozuyor. Yetişmiş personelin devre dışı kalması istikrarı bozuyor.

Özlük haklarda iyileştirme yapılmalı.

Her türlü terörü lanetle kınıyoruz. Devletin anayasal ve laik düzenine hedef alan bazı gelişmeler bulunduğu ortadadır. Bölücülük ve irtice en önemli tehdittir.

Din politikaya karıştırılmamalı. Din ve vicadan özgürlüğü kişinin iç dünyası ile ilgilidir. Din ve vicdan özgürlüğü kamu düzenini bozucu eylem haline dönüşmemelidir. Din devlet işlerinde etkin olamaz.

Eğitimde birlik ilkesi korunmalı. Bu konuda yapılacak çalışmalarda hassan davranılmalı."

Erdoğan salonu terketti

Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu'nun laiklik ve irtica ile ilgili sözleri Başbakan Erdoğan'ı kızdırdı. Danıştay'ın kuruluş yıldönümünde irtica ve laiklik mesajları veren Çörtoğlu'nun açıklamaları salondaki havayı bir anda gerdi.

Yeni seçilen başkanın konuşmasının hemen ardından Erodoğan'ın apar topar salondan ayrılması dikkat çekti. Erdoğan'ın hemen arkasında da Başbakan Yardımcısı Şener salondan ayrıldı.

Bu arada Çörtoğlu'nun konuşmasını tamamladıktan sonra Başbakan Erdoğan'ın ismini anmadan sadece Cumhurbaşkanı Sezer ve konuklara teşekkür ettiği görüldü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber