İlhan Selçuk: Sezer Meclis'i feshedebilir!

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 10 Mayıs 2006 14:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, AKP grubunun, "devletin laiklik ilkesini zaafa uğratabilecek bir ismi cumhurbaşkanı yapmak istemesi durumunda" ne yapabilir? Hangi önlemleri alabilir?

Acaba Sezer, hangi yetkileri nasıl kullanarak bu seçimin önüne geçebilir?

Cumhuriyet Gazetesi Başyazarı İlhan Selçuk'un, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile olan görüşmesinden sonra üç gün once Cumhuriyet Gazetesi'nin birinci sayfasında yer alan ve yukarıda sözünü ettiğim soruları gündeme getiren yazı tartışılmaya devam ediyor.

Konuyu, kaynağıyla konuştum. Sayın İlhan Selçuk'a sordum. Sayın Selçuk'un anlattığına gore, bu görüşme "başbaşa" yapılmış bir görüşme değil. Görüşmede, Cumhuriyet Gazetesi'nin Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay ile Cumhurbaşkanlığı'ndan üst düzey bir bürokrat da vardı.

Sayın Selçuk, Cumhurbaşkanı Sezer'i çok kararlı gördüğünü söyledi. Sezer'in,özellikle "laik cumhuriyet ve Atatürk ilkelerini zaafa uğratabilecek" bir ismin cumhurbaşkanı seçilmemesi için, Anayasa'dan kaynaklanan bütün yetkilerini kullanma kararlılığı içerisinde bulduğunu söyledi. Ki bu yetkiler arasında, Bakanlar Kurulu'na başkanlık etmesi, Meclis'te çıkarılan yasaların referanduma götürmesi ve seçimlerin yenilenmesi kararı da var. (Anayasa; Madde:104)

Bunlardan en önemlisi; Sayın Sezer'in seçimlerin yenilenmesi kararı almasıdır. Yani bir anlamda, Meclis'i feshetme yetkisini kullanması! Ancak bu yetkinin kullanımıyla ilgili koşulları oluşması zorunluluğu vardır.

Bazı Anayasa hukukçularından aldığım bilgiye gore; seçimlerin yenilenmesini gerektiren koşulların oluşmasında, Meclis'te grubu bulunan partilere ki özellikle anamuhalefet partisi CHP'ye büyük görev düşüyor. CHP başta olmak üzere öteki partiler de bu seçim sürecine katılmaz ve "Meclis'ten ayrılma kararı" alırlarsa, seçimlerin Cumhurbaşkanı tarafından yenilenmesi yetkisi işlerlik kazanabilir.

Selçuk'un, Sayın Sezer ile ilgili tespitleri arasında, Başbakan Sayın Tayyip Erdoğan ile TBMM Başkanı Sayın Bülent Arınç'ın artık "takıyye yapmak"tan vazgeçtikleri ve amaçlarını alenen ortaya koydukları görüşü de var. Bu tespite de Sayın Arınç ile Sayın Erdoğan'ın, "Duvarlardan herşeyi indireceğiz" sözleri tuz biber olmuş.

Peki Sayın Sezer, başka ne yapabilir?

Sezer, "Cumhur'un yani halkın başkanı ve devletin kuruluş ilkelerinin en üst düzey temsilcisi olduğu gerekçesiyle" AKP'nin ısrar ve inat etmesi halkın karşısına çıkıp, "yemininin" gereği ve Anayasa'nın korunması adına taraf olabilir. Ve şiddetli bir muhalefet anlayışı içerisinde, ülkeyi baştan aşağıya gezip halkla konuşabilir.

Kısacası, Sayın Selçuk'un anlattığına gore Cumhurbaşkanı Sayın Sezer, "tamamiyle anayasal çerçevede kalarak" devletin temel ilkeleriyle çelişen ve çatışan yapıda bir ismi Cumhurbaşkanı seçtirmemek için vargücüyle mücadele edecek!

İdris Akyüz
İnternethaber

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber