Selçuk Üniversitesi'nde hormonlu vurgun

Haber Giriş : 14 Mayıs 2006 11:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bazı basım yayın organlarında ve internet haber sitelerinde Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya 2006 yılı için yapılan 49 Kalem Hormon Kit Alımı İhalesi ile ilgili çıkan haberler gerçeğe tamamen aykırı olup bu konu ile ilgili yanlış anlaşılmaların giderilmesi için aşağıdaki duyurunun yapılması zorunlu hale gelmiştir.

Haberlerde Devletin uğratıldığı zararın bu ihale ilgili olarak 2 milyon YTL olduğu ileri sürülmüştür. Oysa toplam ihale bedeli 1.429.715,00 YTL dir. Devletin ve Üniversitenin bu miktar zarar etmesi söz konusu olamaz. İddia edilen 2 milyon YTL zararın oluşabilmesi için belirtilen yüzde oranları uygulandığında en azından ihale bedelinin 5 milyon YTL üzerinde olması gereklidir. Bu nedenle devletin 2 milyon YTL zarara uğratıldığı haberi tamamen gerçeğe aykırıdır.

İhale öncesi yaklaşık bedelin tespiti için idare, ihale listelerini ilan edip firmalardan yaklaşık fiyat tekliflerini istemektedir. Firmalar bu ilan üzerine yaklaşık tekliflerini verirler. Bu fiyatlar yaklaşık maliyet bedelinin tespitinde sadece bir ölçüttür. Firmamız ile başka bir firma yaklaşık maliyet bedelinin tespiti için fiat vermiş ve iki fiatın ortalaması ihale komisyonunca diğer kıriterlerde dikkate alınarak yaklaşık maliyet olarak belirlenmiştir. Ancak İhale yasası gereği yaklaşık maliyet bedeli kesinleşmiş ihale bedeli olmayıp gerçek bedel daha sonra yapılan ihalede ortaya çıkan fiattır. Bu nedenle yaklaşık bedelin ihale fiatından daha yüksek belirlenmesi yasa gereği olup bu bedelin firmalarca bilinmesi mümkün de değildir. Burada önemli olan ihalenin kesinleştirildiği son bedeldir.

Firmamızın yüksek fiyattan satış yaptığı iddiası da kesinlikle doğru değildir. Bununla ilgili Üniversitenin yaklaşık maliyet bedeli, Ticaret Odasının yapmış olduğu maliyet araştırması ve firmamızın kuruma vermiş olduğu ihale bedeli ile ilgili tablo aşağıya çıkartılmıştır. Haberlerde yüksek fiatlardan mal alındığı iddiasının temeli yanlış değerlendirilme sonucu Kamu İhale Kurumunun 25.01.2006 tarihi ve 2006/UM.Z-226 sayılı kurul kararında yer alan firmaların ihale öncesi fiat ortalaması ile Ticaret Odası araştırması sonucu bulunan fiat arasındaki fark dikkate alınarak yapılmış olmasından kaynaklanmıştır. Bu karşılaştırma Ticaret Odasının belirlediği fiat ile ihale bedeli arasında yapılmış olsa idi firmamızın fiatlarının düşük olduğu anlaşılacaktı. Kaldı ki ihale bedeli Ticaret Odasının fiatından daha yüksek çıkmış olsa bile yasaya ve usule aykırılık oluşmaz.

06.12.2005 Selçuk Üniversitesi 49 Kalem Hormon   06.12.2005 Selçuk Üniversitesi 49 Kalem Hormon İhalesi İçin 06.12.2005 Selçuk Üniversitesi 49 Kalem Hormon İhalesi İçin 06.12.2005 Selçuk Üniversitesi 49 Kalem Hormon
İhale Sıra No Malzeme Firmaların Üniversiteye Verdiği Ortalama Yaklaşık Fiatı (YTL) Ticaret Odasının Üniversiteye Verdiği Yaklaşık Fiat (YTL) İhale Fiatı Özler (YTL)
19 Folik Asit 7,05 3,25 3,10
29 BNP 47,24 19,00 12,00
36 Free Testesteron 9,38 4,45 4,25
39 SHBG 6,53 2,75 3,45
44 ACTH 8,03 3,90 3,10
49 Osteokalsin 13,05 4,10 2,20
  YEKÜN 484.300,00 202.675,00 151.400,00

ğer üniversite hastanelerini incelediğimizde firmamızın 12 YTL ye vermiş olduğu 29 Nolu BNP kitini Bursa Uludağ Üniversitesi 29.95 YTL ye, Cebeci Ankara Üniversitesi Hastanesi 29.00 YTL ye, Ankara Yüksek İhtisas Hastanesi 24.40 YTL ye başka firmalardan satın almıştır. Bu nedenle Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesinin fahiş fiattan kit satış olayı kesinlikle iddia edilemez.

2006 yılı için yapılan 49 Kalem Hormon Kiti İhalesinde ne firmamızın ne Selçuk Üniversitesi Rektörlüğünün ve ne de Meram Tıp Fakültesinin herhangi bir kusur ve eksikliği olmadığı gibi piyasa fiatının çok altında mal alınmış olması nedeni ile yapılan ihale yasaya ve usule tamamen uygundur. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

Şirket Müdürü

Hasan YILDIRIM



KONYA Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi'ne ihaleyle alınan 49 hormon kitinin piyasa fiyatından yüzde 318'e varan oranda daha fazla fiyata alındığı belirlendi. Şikayet üzerine bir incelemede bulunan Kamu İhale Kurulu, ihalenin mevzuata aykırı yapıldığı yönünde bir rapor hazırlayarak YÖK'e sundu. YÖK, Selçuk Üniversitesi hakkında soruşturma başlatırken üniversite yönetimi yolsuzluk iddialarını araştırmak üzere komisyon kurdu. Bu arada, dekanlığın ihaleyi yapmadan önce fiyat araştırması için maliyet sorduğu firmanın, ihaleyi kazanan Özler Medikal olduğu ortaya çıktı. İhalede, devletin yaklaşık 2 milyon YTL'lik bir zarara uğratıldığı belirlendi.

HORMONLU VURGUN
Selçuk Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Dekanlığı, Biyokimya laboratuvarına 49 adet hormon kiti satın almak için, 6 Aralık 2005'te ihale düzenledi. 2 firmanın katıldığı ihaleyi, Konya'daki Özler Medikal Ltd. Şti. kazandı. Ancak, ihalede fiyatların oldukça yüksek tutulduğu ve devletin zarara uğratıldığı yönünde söylentiler çıkınca, Meram Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Hüseyin Telli, Kamu İhale Kurulu'na şikayet dilekçesi yazdı. Telli, ihalenin şaibeli olduğunu ve incelenmesini istedi. 25 Ocak 2006'da toplanan Adnan Zengin başkanlığındaki 7 kişilik kurul, satın alınan tüm ürünleri kalem kalem inceledi. Kurul ayrıca Konya Ticaret Odası'ndan ürünlerin piyasa fiyatlarını istedeyerek, ihale fiyatlarıyla karşılaştırdı. Buna göre, fiyatlar arasında yüzde 40 ile yüzde 318'e varan oranlarda farklılıklar olduğu ortaya çıktı.

KURUL RAPORUNDAKİ ÖRNEKLER
Kurul, hazırladığı raporda ürünlerdeki fiyat farkını da şu örneklerle gösterdi:
?19 no'lu üründe KTO'nun verdiği fiyatla ihaleyi alan firmanın verdiği fiyat arasında yüzde 216, 29 no'lu üründe yüzde 247, 36 no'lu üründe yüzde 210, 39 no'lu üründe yüzde 239, 44 no'lu üründe yüzde 206 ve 49 no'lu üründe ise yüzde 318 fark bulunuyor.'' Konya kamuoyunda, ?Hormonlu vurgun' adıyla bilinen ihale yolsuzluğu nedeniyle devletin yaklaşık 2 milyon YTL zarara uğratıldığı iddia ediliyor.

İHALEYİ ALAN FİRMAYA MALİYET SORMUŞLAR
Tıp Fakültesi Dekanlığı'nın 6 Aralık 2005 tarihinde yapılan ihale öncesinde yaklaşık maliyet belirlemek için iki firmaya yazılı olarak fiyat sorduğu, bu firmalardan birinin ise ihaleyi alan Özler Medikal LTD. ŞTİ olduğu ortaya çıktı. Kamu İhale Kurulu, her iki firmanın da ürünlerin piyasa fiyatından çok yüksek fiyat verdiğini belirledi.
Kurul, şikayetçi Prof. Dr. Telli'nin iddialarının yerinde bulunduğuna kanaat getirerek, ihalenin mevzuata aykırı yapıldığı gerekçesiyle soruşturulmak üzere YÖK Başkanlığı'na bildirilmesine karar verdi.

YÖK ise bu gelişmeler üzerine Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan ile Meram Tıp Fakültesi Dekanlığı hakkında soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında Konya'ya gelerek iddiaları araştıran denetçiler soruşturma sırasında, Biyokimya Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İdris Mehmetoğlu'nu açığa aldı. Mehmetoğlu daha sonra yeniden görevine iade edildi. Ancak, soruşturma halen tamamlanmadı.

Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü ise Meram Tıp Fakültesi ile ilgili bu iddiaları araştırmak üzere Prof. Dr. Bülent Baysal başkanlığında 5 kişiden oluşan soruşturma komisyonu kurdu.

'KURUL KARARI BİLİMSEL DEĞİL'
Soruşturma sırasında önce görevinden alınıp sonra da yeniden iade edilen Meram Tıp Fakülltesi Biyokimya Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İdris Mehmetoğlu ise kamu ihale kurulunun kararını eleştirdi. Mehmetoğlu, 'Bu karar, bilimsel olmakan uzak ve gerçekleri yansıtmıyor.' dedi.

İhaleyi alan Özler Medikal LTD. Şirketi ortaklarından Mehmet Öz ise, 'Hastanenin ihale öncesinde bize fiyat sormasında bir tuhaflık yok. Türkiye'de tüm ihaleler böyle yapılır. Ticaret Odası'nın İhale Kurulu'na verdiği rakamlar gerçeği yansıtmıyor. İhalelerle hiç bir yasa dışı işlem yok' dedi.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber