Şehit annesine tazminat şoku

Haber Giriş : 17 Mayıs 2006 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Freni patlayan askeri araçta şehit olan Erdem Kayaklı'nın ailesine bir darbe de devletten. Kazadan şehit eri sorumlu tutan Milli Savunma Bakanlığı, acılı aileden tazminat istedi

Bingöl'deki bir operasyondan dönerken kullandığı askeri aracın freninin patlaması sonucu, sivil bir araca çarparak şehit olan Erdem Kayaklı'nın kemikleri sızladı. Şehit erin ailesine iki ayrı dava açan Milli Savunma Bakanlığı, kazada kusurlu olduğunu öne sürdüğü Kayaklı'nın ailesinden, sigorta şirketine ödediği yaklaşık 16 bin YTL'yi faiziyle birlikte istedi. Kazadan sonra açılan davada Kartal Asliye Hukuk Mahkemesi, şehit erin değil asıl bakanlığın kusurlu olduğunu belirterek red kararı verdi ancak Bakanlık davayı temyize göndermişti.

Devlet malını zedeledi!
2000'de askere giden piyade er Erdem Kayaklı, Ağrı'daki birliğinde şoför olarak görevlendirildi. Kayaklı, vatani görevi sırasında 2000 yılı Ekim'inde Bingöl'de yapılan operasyona da katıldı. Ancak dönüş yolunda Kayaklı'nın kullandığı aracın freni Erzurum'un Çat ilçesinde patladı. Atlayıp canını kurtarmak yerine aracı kurtarmaya çalışan Kayaklı karşı yönden gelen sivil bir otomobile çarptı. Kazada Kayaklı ile sivil otomobildeki bir kişi hayatını kaybetti.

Bu olayla yıkılan aile, 2005 yılında da baba Bilal Kayaklı'yı kaybetti. Bir hafta sonra ise ailenin evine mahkeme tebligatı geldi. MSB, özel sigortanın sivil araç için kendilerinden tahsil ettiği parayı aileden istiyordu. 15 Şubat 2005 tarihli davada Kayaklı'nın kusurlu olduğu ve devlet malını zedelediği de ileri sürülüyordu.
Ailenin avukatı Fahri Şahin, Kartal Adliyesi 1. Sulh Mahkemesi'nde açılan davanın reddini istedi. Araç komutanı Murat Şimşek de ifadesinde, Kayaklı'nın aracı nizami kullandığını ve aracı kurtarmaya çalıştığını söyledi.

Mahkeme: Kusur araçta
Adli Tıp Kurumu'nca hazırlanan raporda ise Kayaklı'nın kusurunun olmadığı bildirildi. Mahkeme, 22 Aralık 2005'te verdiği kararda, asıl kusurlunun eski araçları hizmetten çıkarmayan idare olduğunu belirterek davayı reddetti. Bakanlık dosyayı temyiz için Yargıtay'a gönderirken, bu kez Kayaklı'nın görev yeri olan Ağrı'dan aynı konuda başka bir davanın tebligatı geldi. Avukat Şahin, karar dosyasını Ağrı'daki mahkemeye göndererek reddini istedi. Dava halen sürüyor.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber