Tutuklulukta 5 yılı dolduranlara tahliye

Demokratikleşme paketi, cezaevlerindeki binlerce kişi için umut oldu. Tutukluluk süresi 5 yılı aşanların yanı sıra, binlerce tutuklu da tahliye talep etmeye hazırlanıyor.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 09 Şubat 2014 09:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Tutuklulukta 5 yılı dolduranlara tahliye

Hakkı KURBAN

Salı günü Meclis Adalet Komisyonu'nda görüşülmesi ve şubat ayı içerisinde de yasalaştırılması planlanan demokratikleşme paketine göre özel yetkili mahkemeler (ÖYM), ellerindeki dosyaları ağır ceza mahkemelerine (ACM) gönderecek. Teklif yasalaştığında suç şüphesi tutuklama gerekçesi olmaktan çıkacak. Tutuklama için 'somut delil' şartı aranacak. Bu da, çok sayıda tutuklu için "tahliye başvurusu" gerekçesi oluşturacak.

DİNLEME KRİTERİ DE ETKİLİ OLACAK

Pakete göre, dinleme, teknik takip ve mal varlığına el koyma kararları artık ağır ceza mahkemeleri tarafından, heyetteki üç üyenin oy birliğiyle alınacak. Karar verilirken yine "somut delil" kriteri aranacak. Daha önce verilmiş dinleme ve teknik takip gibi kararlar, yasanın yürürlüğe gireceği tarihten itibaren 15 gün içinde "somut delil" kriterine göre yenilenecek. Suç işlemek için örgüt kurma suçunda, dinleme ve teknik takip yapılamayacak. Bu hükümler devreye girdiğinde, tutuklanmalarına teknik takip ve dinlemelerin yol açtığı çok sayıda kişi tahliye talebinde bulunabilecek..

ÖYM'de görev yapan hakimlerin pek tercih etmediği "denetimli serbestlik" uygulamaları da, dosyaların ağır ceza mahkemelerine taşınmasıyla daha fazla gündeme gelecek. Elektronik kelepçe, kolluğa günü birlik imza verilmesi gibi denetimle serbestlik uygulamalarından çok sayıda tutuklunun faydalanabilme ihtimali bulunuyor.

MART'TAN ÖNCE YASALAŞACAK

Seçim tatili başlamadan Meclis'ten geçmesi beklenen yasanın yürürlüğe girmesiyle binlerce kişi, mart ayında ACM'lere başvurma planı yapıyor.

SÜRPRİZLER OLABİLİR

- Hukuki Araştırmalar Derneği (Huder) Başkanı Mehmet Şamil Şenalp: Derdest" dediğimiz, kararı kesinleşmemiş dosyalarla ilgili olarak, düzenleme yasalaşır yasalaşmaz artık ağır ceza mahkemeleri yetkili olacak. Özel yetkili mahkemeler tarafından öngörülmüş istisnai tutukluluk süreleri de, bu mahkemeler tarafından değerlendirilecek. Dolayısıyla, biz o dönemde sürpriz tahliyelerle karşılaşabiliriz. Özellikle toplum vicdanını rahatsız eden bazı tutuklamalarla ilgili tahliye kararlar çıkabilir.

23 BİN DOYA AĞIR CEZAYA

Demokratikleşme Paketi'nin yasalaşmasıyla birlikte özel yetkili mahkemelerdeki 5 bin 600 dosyadan 23 bin soruşturma ağır ceza mahkemelerine gönderilmiş olacak. Paketin yasalaşarak yürürlüğe girmesiyle birlikte, 5 yıllık tutukluluk süresi geçen 130 kişi hemen tahliye edilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber