Aday memura, hangi durumda yıllık izin verilir?
Aday memur, yıllık izin alabilir mi?
Devlet Memurlarının yıllık izinlerine ilişkin 657 hükmü:
Devlet memurlarının yıllık izin süresi, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (On yıl dahil) olanlar için 20 gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gündür. Zorunlu hallerde bu sürelere gidiş ve dönüş için en çok ikişer gün eklenebilir. (657 DMK - 102 .Madde)
Bu maddde geçen hizmet deyimi, konunun bam telini oluşturmaktadır. Zira memurluğa ilk defa başlamasına rağmen memurluk öncesinde askerlik, başka bir kamu kurumunda farklı statüde geçen süreler veya özel sektör süreleri söz konusu olabilir.
Askerlik ve kamu kurumlarında başka statülerde (işçi, sözleşmeli personel vs.) geçen hizmet süreleri yıllık izne esas hizmet süresinin tespitinde dikkate alınmaktadır.
Burada tartışmalı ve bazı kamu kurumlarınca bilinmeyen yön, özel sektördeki sürelerdir. Bu husus ise 154 seri nolu DMK tebliğinde ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Bilindiği üzere Teknik Hizmetler Sınıfı, Sağlık Hizmetleri Sınıfı, Avukatlık Hizmetleri Sınıfında görev alanlar ile basın ve MEB'de memurluk görevlerine atananlar yönünden , özel sektördeki süreler, bazı şartlar dahilinde kazanılmış hak aylığında değerlendirilmektedir. Bunun detayları 657'nin 36. maddesinde tek tek sıralanmıştır. Konunun yıllık izinle ilişkisi ise şu şekildedir. Eğer özel sektördeki süreler, bu saydığımız kapsamda kazanılmış hak aylığında değerlendirilmiş ise bu süreler yıllık izne esas sürede de değerlendirilecektir.
Dolaysıyla bir kişi ilk defa memuriyete de atanmış olsa, yukarıdaki kapsamda bazı hizmetleri var ise bu kişi aday memurken yıllık izni hak eder. Bunun aksine uygulamalar yanlıştır.