İngilizce bilen avukat ihtiyacı artıyor
Bilgisayarın ve internetin evlere girmesi ile teknolojik gelişmeler hızlandı ve son 10 yılda gelişmenin doruklarına ulaştı.
Bu gelişmele, son dönemlerde daha da hızlanarak akıllı telefonlar ve mobil internet ile iletişimi daha da hızlandırdı. Türkiye yatırımlardan en çok faydalanan ülkelerin başında gelmektedir. Dünya üzerinde yapılan yatırımların %2'lik bir bölümünü Türkiye almaktadır. Bu durum ülkemiz açısından oldukça güzel gelişmedir. Yatırım, yatırım yapılan ve yatırım alan firma olarak 2 farklı firmayı bir araya getirmektedir. Yapılacak olan sözleşmeler basit maddelerden oluşmadığından ve parasal konulardan bahsedildiğinden mutlaka avukatlar eşliğinde hazırlanmalıdır. Bu derece büyük anlaşmaları imzalayan firmalar bünyelerinde hukuk birimi barındıran firmalardır ve bu birimlerde çalışan avukat vb. meslek personelleri için İngilizce önemli hale gelmektedir.
Yakın zamana kadar hukuk fakültelerinde herhangi bir ingilizce hazırlık sınıfı bulunmamaktaydı. Ancak son dönemde ülkemizde hukuk fakültelerinin sayısı artmış ve açılan hukuk fakülteleri ingilizce eğitimleri vermeye başlamıştır. Bu sebeple yakın dönemde mezun olacak hukuk profesyonellerinin ingilizceyi öğrenecekleri öngörülmektedir. Konuyla ilgili olarak http://www.avukatlaraingilizce.com sitesini de bünyesinde bulunduran Konuşarak Öğren İngilizce Eğitim sisteminin kurucu ortaklarından Savaş Ateş ile görüştüğümüzde bize aşağıdaki bilgileri aktardı.
Ateş, hukuk kuralları geçerli oldukları ülkeleri ilgilendirdiklerinden ve ülkemizde yabancı sayısının çok fazla olmaması sebebiyle ingilizce hukuk profesyonelleri için geri planda duran bir ayrıntıydı. Ancak son 10-15 yıllık dönemde yatırımların artması, teknolojik gelişmelerin etkisiyle hizmet-ürün alım ve satımının çoğalmasıyla birlikte özellikle avukatlar ingilizce diline daha fazla ihtiyaç duymaya başladılar. Bu durumla ilgili önlem hukuk fakültelerinde alınmakla birlikte yeterli olmayabiliyor. İçinde bizim de bulunduğumuz çok az eğitim kurumu hukuk profesyonellerine özel eğitimler vermektedir. Dünyadaki para akışı ve yatırımları incelediğimizde hukuk profesyonellerinin ingilizceye çok daha fazla ihtiyaç duyacağını ve ingilizce bilen avukat sayısının hızla arttığını söyleyebiliriz.
Ticari Avukatlık ve İngilizce Faktörü
İstikrarlı ekonomiler ve başarılı ekonomik politikalar gelişmekte olan ülkelerin yabancı sermayeler için iyi bir yatırım merkezi olmasını sağlıyor. Türkiye de belirtilen noktalara oldukça iyi ve istikrarlı olduğundan yabancı yatırımcılar için iyi bir yatırım merkezi ve dünya genelinde yapılan yabancı yatırımların ortalama %2 lik kısmı ülkemize yapılmaktadır. 2013 yılı içerisinde dünya genelinde görülen ekonomik durgunluk yatırımları yavaşlatsa da bu durum ülkemizin yatırım için cazibe merkezi olmasını engellememektedir.
Yatırımların bu kadar çok ve rahatlıkla yapılmasının sebeplerinden biri de teknolojik gelişmelerdir. Bu ekip ile yatırım yapılan ülkede ekibin anlaşabilmesi içinse dünyanın yerel dili halini almış ingilizce kullanılmaktadır. İngilizce dünyada en çok konuşulan 2. dil olmasına rağmen teknolojik gelişmeler sonrası en revaçta olan dil konumuna gelmiştir.
Yatırımlar şirketler arası evlilikler olarak adlandırılabilir. Her evlilik gibi şirketler arası evlilikler de sözleşmeye ihtiyaç duymaktadır. Ancak bu sözleşmeler bir evlilik cüzdanından ziyade içinde şartlar barındıran sözleşmelerdir ve ehil kişiler yani avukatlar tarafından yapılmalıdır.
Ülkemizde 105 adet hukuk fakültesi bulunmaktadır. Hukuk hangi ülkede uygulanıyorsa o ülkenin kurallarının oluşturduğu kurallar bütünüdür ve o ülkeye ait dil ile yürütülmektedir. Ancak yeni dünya düzeninde yabancı ortaklı şirketlerin artması, yabancı ülkelerden mal-hizmet alımı ya da satımı gibi durumlar neticesinde uluslar arası ticaret hukuku önemli hale gelmiştir. Bu sebeple ülkemizdeki hukuk fakültelerinde ingilizce eğitimleri artırılmaya başlanmıştır. Konuyla ilgili olarak avukatlaraingilizce.com/ sitesi kurucusu ve ortağı Savaş Ateş'ten bilgi almak istedik. Ülkemizdeki ingilizce eğitimlerin yakın zamana kadar sorunlu olduğunu ancak atılan doğru adımlarla eğitimlerin düzelmeye başladığını belirten Ateş; ticari avukatlık geçmişte olduğu gibi günümüzde de oldukça popüler olan bir avukatlık türü. Ancak, teknolojinin gelişmesi ve mesafelerin kısalması sonrası yabancı ortaklıkların arttığını ve ticari avukatlar için ingilizcenin öneminin de arttığını belirtti.