MİT'e yalan makinesi yetkisi

MİT Yasası'na "personel alımında yalan makinesi de kullanılabilir" hükmü eklenmesi dikkatleri bu makineye çekti.

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 21 Şubat 2014 08:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
MİT'e yalan makinesi yetkisi

MİT Yasası'na "personel alımında yalan makinesi de kullanılabilir" hükmü eklenmesi dikkatleri bu makineye çekti. Yalan makinesi, vücudun sorulara verdiği tepkileri 4 veya 6 noktadan ölçüyor. Daha önce Emniyet Teşkilatı'nın elinde sınırlı sayıda yalan makinesi bulunuyordu. Ancak güvenilirliği konusundaki itirazlar nedeniyle fazla kullanılmayan, çok gerekli durumlarda mahkemeler tarafından da talep edilebilen araçlar arasında yer alan yalan makinesi, MİT'in kullanım alanınına yeni Yasa Teklifi ile 'resmen' de giriyor. Sorgulama esnasında sanığa bağlanan ve 4-6 noktadan ölçümler yapan yalan makinesi Cleve Backster tarafından icat edildi. Makine, soru sorulan kişinin vücudunda adrenalin yükselince oluşan terleme, nem artışı ve vücudun taşıdığı statik elektrikteki dalgalanmayı ölçüyor.

YÜZDE 100 GÜVENİLİR DE ĞİL

En çok ABD'de kullanılan, FBI ve CIA'nın da kullandığı yalan makinesi, yanıltılabilir olduğu için "yüzde 100 doğru sonuç veriyor" kabul edilmiyor. Makinenin doğruluğu yüzde 50 kabul ediliyor.

YARIN GENEL KURUL'DA

AK Parti'li vekiller İdris Şahin ve Alpaslan Kavaklıoğlu'nun imzasını taşıyan MİT yasa teklifi, TBMM İçişleri Komisyonu'na sevk edildi. Komisyon Başkanı Mehmet Ersoy, teklifi yarın görüşmeye başlayacaklarını ve aralıksız süreceğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber