Danıştay soruşturmasında ilginç gerginlik

Haber Giriş : 24 Mayıs 2006 09:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay saldırısı sonrası yürütülen soruşturmayla beraber Ankara ile İstanbul Emniyet Müdürlüğü arasında yoğun gerginlik yaşandığı anlaşıldı. Katil avukat Alparslan Arslan'ın gözaltına alınmasıyla beraber ortaya çıkan Cumhuriyet Gazetesi saldırılarının failleri belirlendi. Ancak belirlenen failleri İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah vermek istemedi. Olay yerinin İstanbul olması nedeniyle duruma karşı çıkan Cerrah ile Ankara Emniyet Müdürü Ercüment Yılmaz arasında gergin saatlere devreye giren Başbakan Recep Tayip Erdoğan son verdi.

İlginç gerginlik Arslan'ın sorgusuyla beraber Cumhuriyet Gazetesi'ne yapılan saldırının faillerini de belirleyen Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'nin, konuyla ilgili bir resmi yazı yazmasıyla başladı. 18 Mayıs 2006 tarihli yazıya cevap veren İstanbul Emniyet Müdürlüğü, şahısların alındığı ancak "Saldırıların İstanbul'da gerçekleşmesi nedeniyle, soruşturmanın tarafımızdan yürütülmesi gerektiğine karar verilmiştir" denilerek, Ankara'nın talebi kabul edilmedi.

Bunun üzerine devreye giren Ankara Emniyet Müdürü Ercüment Yılmaz, Cerrah'ı ikna etmeye çalıştı ancak sonuç olumsuz oldu. Bu gerginlik anlarının ardından soruşturmanın önemi ve kamuoyunun beklentisini dile getiren Yılmaz, durumu Emniyet Genel Müdürü Gökhan Aydıner ve İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'ya iletti.

Soruşturmanın selameti açısından bu kişilerin önemini dile getiren Yılmaz'ın, "Eğer bu kişileri İstanbul sadece Cumhuriyet Gazetesi'ne saldırı kapsamında sorgularsa bağlantılara ulaşmamız ve olayı aydınlatmamız mümkün olmaz" dedi. Bu görüşmenin ardından Cerrah ile yapılan görüşmeden de sonuç alınamayınca Yılmaz'a, "Cumhuriyet sorgusundan sonra sana teslim etsinler" önerisi getirildi.

Durumun önemine dikkat çeken Yılmaz, kurmaylarını da alarak Bakan Aksu'ya olabilecekleri aktardı. Yapılan görüşmede, "Bu kişilerin alınmasıyla beraber zaten irtibatlı kişiler kayıplara karıştı. Kaldı ki bir sorgulama olduktan sonra alınması demek her şeyin bitmesi demek" denildi.

BAŞBAKAN ERDOĞAN ÇÖZDÜ
Olaya gösterdiği duyarlılık nedeniyle durum Başbakan Recep Tayip Erdoğan'a iletilerek yardım istendi. Başbakan olaya el attı ve bizzat İstanbul Emniyet Müdürü'nü arayarak "Cumhuriyet saldırısı nedeniyle gözaltına alınan üç kişinin Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne teslimi"ni istedi. Ardından sanıkları teslim almak için İstanbul'a giden Terörle Mücadele ekibine "Osman Yıldırım, İsmail Sağır, Tekin Irşi" teslim edildi.

Olayda yaşanan gerginlikler kamuoyuna ise 19 Mayıs 2006 törenlerinde yansıdı. Ankara Emniyet Müdürü Ercüment Yılmaz, tüm baskılara rağmen soruşturmayla ilgili bilgi vermekten kaçınırken, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, törenlerin ardından kameralara "Cumhuriyet saldırılarının ve Danıştay saldırısının faillerinin tümü yakalandı. Konuyla ilgili her iki olayda çözülmüştür. Faili meçhul bir konumuz yoktur" diyerek her iki olayın da aydınlatıldığını ifade etti.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber