Görevde yükselmede hizmet süresi kavramı
Görevde yükselme kıstaslarından birisi olan hizmet süresi kıstasındaki değişikliği analiz ediyoruz.
Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Görevde yükselme yönetmeliği, 31/08/2013 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan kararla, çok önemli değişikliğe uğramıştır.
Bu değişikliklerden birisi de "hizmet süresi"ne ilişkindir.
31/8/2013'ten önce, hizmet süresi hesaplaması yapılırken yönetmeliğe ekli Personel Değerlendirme Formunun 2. sırasında yer alan belirleme esas alınmaktaydı. Bu belirleme şu şekildeydi:
"2. Müracaat bitim tarihi itibariyle 8/6/1984 tarihli ve 217 sayılı KHK'nın 2. maddesi kapsamındaki kamu kurum ve kuruluşlarında geçen fiili hizmet süresinin; (İşçi statüsü ve geçici personel statüsünde geçirilen hizmetler hariç, muvazzaf askerlikte geçirilen süreler dahil)"
Bu hükümden de anlaşılacağı üzere işçilikte geçen süreler ve geçici personel statüsündeki hizmet süreleri dikkate alınmamaktadır.
Ancak, 31/8/2013 tarihli düzenlemede yönetmeliğe ekli "Personel Değerlendirme Formu" kaldırılmıştır.
Bu tarihten sonra hizmet süresinin hesaplamak için başvurulan yönetmelik maddesi 6. maddenin 2. fıkrasıdır. O hüküm ise şu şekildedir:
"Kurumlar atanılacak görevin niteliği itibariyle aranacak hizmet sürelerini, Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (B) bendi hükümlerine göre değerlendirerek kendi kurumlarında ve diğer kurumlarda geçen süreleri dikkate alarak belirler."
Bu hükme göre, 68/B'de değerlendirilen süreler hizmet süresinin tespitinde değerlendirmeye alınacaktır. 657 sayılı Kanunun 68/B bendinde yer alan hükme göre, kamu kurumlarında geçen işçilik ve 4/C gibi statülerdeki hizmet süreleri, değerlendirmeye alınmaktadır. Bu nedenle daha önce hizmet süresi hesaplamasına dahil edilmeyen bu süreler, yeni görevde yükselme işlemlerinde dikkate alınacaktır.