Fezlekeleri vekiller okuyamadı

Ak Partili 4 eski bakan hakkındaki fezlekelerin incelenmesi istemiyle olağanüstü toplanan Genel Kurul’da, Başkanvekili Yakut’un ‘gizlilik’ gerekçesini öne sürmesiyle fezlekeler incelenemedi. Muhalefet işlemi ‘darbe’ diye niteledi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 20 Mart 2014 07:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Fezlekeleri vekiller okuyamadı

TBMM Genel Kurulu, dün Meclis Başkanvekili Sadık Yakut başkanlığında toplandı. Liderlerden sadece CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun geldiği Genel Kurul'da CHP, MHP, BDP ve HDP ile bağımsız milletvekilleri neredeyse tam kadro hazır bulundu. Ak Parti milletvekilleri, grup yönetiminin talimatı üzerine Genel Kurul salonuna girmeyerek iktidar kulisinde bekledi. Yakut, oylama sonunda toplantı yeter sayısına ulaşıldığını belirterek oturumu açtı.

Yakut, olağanüstü çağrı istemi önergesi uyarınca bilgiye sunulması gereken konuyla ilgili TBMM Başkanlığı'nın iki tezkeresi bulunduğunu belirterek, bunları okutacağını söyledi.

Gizlilik tartışması yaşandı

TBMM Başkanı Cemil Çiçek imzalı yazıda, Anayasa'nın 100. maddesi uyarınca Meclis soruşturması açılmasının TBMM'nin üye tam sayısının en az onda birinin vereceği önergeyle olabileceği, böyle bir önergenin ise bulunmadığı belirtildi. Bu sırada MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Yakut'a, "Gayri meşru işlem yapıyorsunuz. Gizlilik getirerek milletin iradesine darbe vuruyorsunuz. Hırsızları koruyorsunuz" diye bağırdı. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de "Milletvekilleri, fezlekeleri baştan sona inceleme hakkına sahiptir. Saklama hakkına sahip değilsiniz; aksi taktirde suç işlemiş olacaksınız" dedi.

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan "Biz bu konuda tecrübeliyiz; 945 fezleke geldi, okundu. Kürtçe 'su ver' demişiz fezleke gelmiş. Ama elhamdülillah bizimkilerde hırsızlık, yolsuzluk, cinsel saldırı, dolandırıcılık yok. Eşit okunmasını istiyoruz" diye konuştu. Kaplan'ın, Ak Partili Burhan Kuzu'yu kast ederek yaptığı, "Fezlekeleri Kuzu okuyabiliyor, Kaplan okuyamıyor öyle mi?" sözleri alkış aldı.

Ak Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ise "Bu bilgiler zaten şu anda tüm Türkiye'ye servis edilmiş durumda. Bunların milletvekillerinden kaçırılması, bu bilgilerin karartılması söz konusu değildir" diye konuştu. MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, Meclis Başkanı'nın aldığı karar üzerine "Meclis sadece fezlekelerin adını anarak geçiştirme yapamaz, bunların dosyalarını görmek gerekir" itirazında bulundu.

Meclis'te tansiyon yükselince Yakut, oturuma ara verdi ancak aranın ardından da tartışmalar bitmedi. Yakut, bakanlar hakkındaki 4 fezleke üzerinde kanundan kaynaklanan gizlilik bulunduğunu ve kaldırılamayacağını söyledi.

Konuyla ilgili, eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, gazeteci Taha Akyol, eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun açıklamalarını da okuyan Yakut'un, iddia edilen bilgi ve belgelerin yer aldığı klasörlerin milletvekillerinin görüşlerine ve bilgilerine sunulmayacağı" açıklaması üzerine muhalefet ayaklandı.

4 eski bakana komisyon talebi

CHP, eski bakanlar Erdoğan Bayraktar, Egemen Bağış, Zafer Çağlayan ve Muammer Güler hakkında Meclis Soruşturma Komisyonu kurulmasına ilişkin 4 ayrı önergeyi TBMM Başkanlığı'na sundu. Önergelerde, çağdaş demokratik hukuk devletlerinde, herkesin kanunlar önünde eşit olduğunu göstermesi ve yine suçların takipsiz bırakılmamasının doğal bir sonucu olduğu belirtildi.

Cemil Çiçek'ten fezleke savunması

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, olağanüstü toplantıda fezlekeleri üst yazısını okutmama ve kanundan kaynaklı gizlilik kararı nedeniyle milletvekillerinin incelemesine açılmaması konusunda muhalefetin sert eleştirileri üzerine, bugün bir basın toplantısı düzenleyerek neden böyle bir tavır sergilediğinin gerekçelerini açıklayacak. Çiçek, muhalefetin eleştirilerine tek tek yanıt verecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber