Erdoğan'ı kızdıran genelge 23 yıllık

Haber Giriş : 27 Mayıs 2006 11:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Erdoğan, pasaport fotoğrafı şartı nedeniyle Berlin Büyükelçisi'ne sert çıktı, daha sonra 23 yıllık genelgeyi öğrenince yumuşadı. Büyükelçi'yle cuma namazına giden Erdoğan, "Mani hal yok, genelge kalıyor" dedi.

Başbakan Tayyip Erdoğan, Almanya'da bir gurbetçinin "pasaport fotoğrafında saçın görünmesi" şartı olduğunu iddia edip "Bizi bu eziyetten kurtarın" sözleri üzerine, Berlin Büyükelçisi Mehmet Ali İrtemçelik'e sert çıktı. İrtemçelik'in "Biz genelgeye uyuyoruz" sözlerine, genelgenin değiştirileceği karşılığı veren Başbakan, dün ise Cuma namazına İrtemçelik'le birlikte gitti ve gazetecilere genelgenin değişmeyeceğini söyledi. Alınan bilgiye göre Erdoğan, önceki gün yaşanan tartışmanın ardından İrtemçelik ile baş başa konuyu görüştü. İrtemçelik, "Türbanlı vatandaşlarımızın büyükelçilik binasına girmesinde herhangi bir engel yok. Ancak bize gönderilen genelgelerde pasaportlarda kullanılacak fotoğraflara ilişkin kriterler var" dedi. Uygulamaya dayanak oluşturan yönerge ve genelgeleri bir dosya halinde Erdoğan'a ileten İrtemçelik, "Zaten bu tür başvurulara tolerans gösteriyoruz, vatandaşlarımıza kolaylık sağlıyoruz" dedi. İrtemçelik, dosyadaki fotoğraf örneklerini de Erdoğan'a gösterdi.

İLK YASAK MSP DÖNEMİNDE
Pasaportlara yapıştırılacak fotoğraflarla ilgili ilk genelge 1976 yılında 259 sayı ile, dönemin MSP'li İçişleri Bakanı Oğuzhan Asiltürk'ün onayıyla yayımlandı. "Pasaport Tanziminde Dikkat Edilecek Hususlar" başlıklı genelge 1983, 1984, 1985, 1988, 1996, 2000 ve 2001 yıllarında yenilendi. Ancak bir çok kez yenilenmesine rağmen, pasaportlara yapıştırılacak fotoğraflara ilişkin bölümde değişikliğe gidilmedi. Bu yönerge ve genelgelerde, fotoğraf kriterleri şöyle sıralanıyor: "Fotoğraflar, erkekler için son durumu tespit eden, şapkasız, güneş gözlüksüz olacak. Kadınlarda ise yüz çehresinin tam olarak görünmesine mani olmayacak şekilde başın saç diplerinden bir örtü ile bağlanmış olduğu fotoğraflar kabul edilebilir. Fotoğrafta, kadınların, saç diplerinden itibaren yüzünün tamamı görünecek. Sahibine benzemeyen, eskiden çekilmiş, çarşaflı, peçeli ve yüzü tanınmayacak şekilde saç ve sakal birbirine karışmış olan fotoğraf kabul edilemez."

BÜYÜKELÇİ'YLE NAMAZA
Erdoğan dün ise, Cuma namazına Büyükelçi İrtemçelik'le birlikte gitti. Başmüzakereci ve Devlet Bakanı Ali Babacan, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Akif Gülle ve Şaban Dişli'nin katıldığı Cuma namazını Berlin Türk Şehitlik Camii'nde kılan Erdoğan, camiden sevgi gösterileri ve "Türkiye seninle gurur duyuyor'' sloganlarıyla ayrıldı. Başbakan, bu arada bir gazetecinin sorusu üzerine "Genelgeyi gördüm, mani bir hal yok. Uygulamada bir yanlışlık olabilir, ama şu anda o genelgede bir engel söz konusu değil'' dedi. Bu arada, Erdoğan'ın kurmaylarıyla yaptığı değerlendirmede, tartışmaya yol açan kadının Başbakan'ı yanıltarak provokasyon yaptığı kanısına varıldı. Kadının Milli Görüş teşkilatıyla bağlantısı olup olmadığı araştırıldı, bağlantı bulunamadı.

ALMANYA VE ABD DAHA SERT
Almanya pasaport ve vize fotoğraflarında dini amaçlı başörtüsünü çene ucundan saç dibine kadar açık olması şartıyla kabul ediyor. ABD ise, kulaklar ve boyun bölgesinin de açık olmasını istiyor.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber