Adem Ceylan: Yenimahalle'de insanlar parka gidemiyor
Memurlar.net'i ziyaret eden Ankara Yenimahalle Ak Parti Belediye Başkan adayı Adem Ceylan ile projeleri konuştuk.
Memurlar.net olarak yerel siyasetçiler ile yaptığımız görüşmelerde daha önce Yenimahalle Belediye Başkanı ve CHP adayı Fethi Yaşar ile görüşmüştük.
Bugün ise Ak Parti Ankara Yenimahalle Belediye Başkan adayı Adem Ceylan ile görüştük. Adem bey, Memurlar.net'i ziyaret ederek kazandığı takdirde Yenimahalle için yapacaklarını anlattı.
ALTINDAĞ, YENİMAHALLE'NİN YARI BÜTÇESİYLE ONLARCA ESER YAPTI
Yenimahalle'de son 5 yıldır, projesi çizilen ve hizmete açılan yeni yapı sayısının olmadığını belirten Ceylan örnek olarak Altındağ belediyesini gösterdi. Yenimahalle bütçesinin yarı bütçesine sahip olan Altındağ belediyesinin, Hamamönü yatırımı başta olmak üzere semtlere yaptıkları kültür merkezleri dikkat çektiğini belirten Ceylan "Yenimahalle'de yüzde 78'i bir önceki dönemde bitirilen ve ismi Necil Fazıl iken Nazım Hikmete dönüştürülen yapıdan başka önemli bir yatırım yapılamadığını belirtti.
BELEDİYE BÜTÇESİNİN YÜZDE 80'İ CARİ GİDERLERE HARCANIYOR
227 PARKTAKİ BÜFEYE ALKOL SATIŞ RUHSATI VERİLDİ
Adem Ceylan ayrıca Yenimahalle bütçesinin yüzde 80'inin şuan personel gideri gibi kalemlere harcandığını belirteren, "Bu yapıdan zaten yatırım çıkabilmesi mümkün değildir. Belediyeyi Fethi bey değil, CHP'nin 3 farklı fraksiyonu yönetiyor. Fethi bey sadece son 6 ayda mahalle ve cami ziyaretleri ile halka şirin görünüyor" dedi. Fethi Yaşar döneminde Yenimahalle'de 227 park içindeki büfeye alkollü içiki satışı ruhsatı verildiğini belirten Ceylan "Parklar şuan sarhoş yatağı. İnsanlar aileleriyle birlikte gece park gezmelerinde tedirgin oluyor. Taşkın sokakta hayata geçirilen proje sayesinde " dedi.
İşte Adem Ceyla ile yaptığımız röportaj
Nezir Kardoğan/Memurlar.net
Biraz kendinizden bahseder misiniz?
1963 Ankara Çamlıdere ilçesi Meşeler köyü doğumluyum. İlkokulu ve ortaokulu kendi köyümde okudum. Daha sonra 1970'li yıllarda herkeste olduğu için ailemiz iş, eğitim için Ankara'ya geldi. Ankara Altındağ Hacılar mahallesinde büyüdüm. İçişleri bakanlığı tarafından açılan Mali İdareler sınavına girdik. Yaklaşık 2005 yılına kadar İçişleri Bakanlığı'na bağlı teftiş, inceleme, soruşturma, belediyelerin mevzuatının hazırlanması, düzenlemeler gibi işlemleri yürüttük. 2003 - 2004 yıllarında Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Araştırma Komisyonu'nda görev aldım. 2008 yılının başlarında Özel İdare Genel Sekreterliğine atandım. Özel İdare Genel Sekreterliğinde bir çok alt yapı hizmetini hayata geçirdik.
Yenimahalle'de tespit ettiğiniz eksikler nelerdir?
2004 - 2009 döneminde Ak Parti yönetimi vardı. Bu dönemde Yenimahalle yeniden inşa edilmiş. Gecekondu bölgesi çoktu ama 2004-2009 döneminde imar çalışmaları başlamış arkasından kentsel dönüşüm projeleri başlatılmış. Sosyal ve kültürel tesisler yapılmış. Ama 2009 - 2014 dönemlerine baktığınız zaman bu dönemde projesi çizilen, ihalesi yapılan, hizmete açılan yeni bir yatırım yok. Bu dönemde başlayıp biten bir proje yok. Geçen dönemden başlayan %85'i tamamlanan ve ismi Nazım Hikmet Kültür Merkezi olarak değiştirilen kültür merkezi var. Yenimahalle'de insanlar parklara gidemiyor. Parkların yanlarına 227 tane alkollü içecek satan büfeler yerleştirilmiş. Parklar şuanda sarhoş yatağı. Yenimahalle'de sosyal tesisler, kültürel tesisler, anaokulları, kreşler, gençlik merkezleri yönünden maalesef çok fakir bir ilçe. Sosyal ve kültürel tesisler açısından Yenimahalle'nin bu kadar proje fakiri olacağını hiç düşünmemiştim. Belediye bütçesi 2014 yılı 330 milyon. Ama sosyal kültürel tesisler yok. Bunun %80'ine yakınını cari harcamaya kullanırsanız (personel giderleri, elektrik, su parası vs.) geriye yapacak bir para kalmaz. Belediye borçsuz teslim edilmişti şu anda yaklaşık 140 trilyon civarında borç var. En son geçen ay 50 trilyon bir özel bankadan kredi aldılar. Dolayısıyla bu şartlarda zaten bir şey yapılamaz. Belediyeyi Fetih Bey yönetmiyor, belediyeyi CHP'nin değişik grupları yönetiyor. Biz Özel İdaredeyken bütçemizin %75'ini yatırıma dönüştürdük, 80 yılda yapılanlardan iki, üç kat daha fazla yatırım yaptık 8 yılda. Ama aynı anda kapımızı vatandaşa açtık. Dolayısıyla bizim 5 yılda her mahallemizin artık sosyal, kültürel tesis eksikliğini gidermemiz lazım.
Yenimahalle için hazırladığımız projeler
1- Yeni Kart: İhitiyaç sahiplerine verilecek... Yeni Kart'ta limit 500 lira olacak. Mevcut Belediye Başkanı 2000 kişiye 200 lira veriyor, 3 ay da 1 ve sadece gıda harcamaları olarak. Biz bunu 500 liraya çıkartıyoruz ve kısıtlamalı vermiyoruz. Gıda, giyim, eğitim nerde kullanmak istiyorlarsa orada kullanacaklar.
2- Kara gün dostu adını verdiğimiz proje ile cenaze, hastalık, doğum, evlilik, okul alışverişi gibi ihtiyaçlarını karşılayamayanlara bir defaya mahsus yardım edeceğiz.
3-Engelli bireylere sahip ailelerin eğitim, ve bilgilendirilmesini amaçlıyoruz.
4- Yaşlı takip sistemi ve evde hasta bakımı: Yaşlı ve hastalarımıza Sağlık Bakanlığıyla koordineli olarak evde bakım hizmeti vereceğiz. Ayrıca evlerdeki acil durum butonlarıyla 24 saat uzaktan izleyeceğiz.
5- Kadın girişimciliği destekleme projesi: Kadınlara eğitim ve seminerler ile kendi işlerini nasıl kurup geliştirecekleri konusunda bilgiler vereceğiz. Üretime katılan kadınlarımızın ürünlerini belediye şirketleri aracılığıyla pazarlayacağız.
6- Kadın sağlığı projesi: Sosyal güvencesine bakmadan kadınlarımıza fiziksel ve psikolojik açıdan sağlık hizmeti vereceğiz.
7- Her mahalleye bir kreş
8-Çocuğum parkta çocuğum güvende projesi: En değerli varlıklarımız park alanlarında görevli 'park ablam' denetiminde eğlenirken, ebeveynlerimizde ev ve ofisten çocukları izleyebilecekler.
9- Gençlik ve etüt merkezleri kuracağız
10- Temiz Yenimahallem projesi: Gömülü çöp bunkerleri ile kalıcı ve sağlıklı atık yönetimi ve alternatif enerji üreteceğiz.
12- Mahalle konakları: Mahallelerde inşa edeceğimiz bu konakların üst katında düğün salonu alt katında okuma salonu ve cafe olacak. Ayrıca kadınlar içinde özel salonlar yapacağız.
13- Yapacağımız çok katlı otoparklar ile otopark sorununu çözeceğiz.
14- Yenimahalle'de yer alan bütün muhtarlıkların yapım ve bakım masrafını üstlenip giderlerini belediye tarafından karşılayacağız.
15- Yenimahalle çarşı caddesinde uygulamaya geçireceğimiz nostalji treni ile yaya ulaşımına tat katacağız.
16- İşsizlikle mücadele eğitim ve istihdam ofisleri kuracağız.
17- Esnaf destek ve dayanışma merkezlerini hayata geçireceğiz.
18- Yenimahalle dönüşüm projesi ile Demetevler kentsel dönüşüm projesini uygulayacağız. Sağlıklı ve modern konutlar yapacağız.
19- İlçenin en güzel şekilde izlenebileceği bir yerde seyir terası ve alışveriş merkezi yapacağız. İçinde restoran, eğlence merkezleri, cafeler gibi mekanlar yer alacak.
20- Çok amaçlı semt pazarları yapacağız.
Yenimahalle'de sokak aralarına dikilen teleferik direkleri hakkında şikayet alıyor musunuz?
Özellikle kentlerde, yerleşim alanları içerisinde yeni bir yatırım yaparken bir takım rahatsızlıklar ortaya çıkıyor. Ama fayda-maliyet açısından bakmak gerekiyor .
Harun Karacan: Eskişehir'de göstermelik hizmetler yapmayacağız
Baydemir: İzmir'in Çeşme'si varsa Şanlıurfa'nın Halfeti'si var
Güvenç: Şanlıurfa Türkiye'nin ilk 5 ili arasına girecek
Emin Ekmen: Batman için 90 proje hazırladık
Mansur Yavaş: Ankaralılar AVM'lere mahkum olmayacak
Fehmi Alaydın: Bitlis'i geleceğe hazırlamaya çalışıyoruz
Ahmet Çakır: Malatya için 60 proje hazırladık
Seçime üç ay kala asfalt döktüler, onun dışında tek bir çivi yok
Mustafa Akaydın: 300 proje için 700 milyon liralık yatırım yaptık
T. Bakırhan: Siirt için 56 projemiz var
Mustafa Ak: Sosyal belediyeciliğe önem veriyoruz
Mamak'ın gecekondu algısını bitireceğiz
Fethi Yaşar: Görevimiz sadece hizmet yapmaktır
Mustafa Pekdoğan: Kendi elektriğimizi üreteceğiz
Mehmet Ceylan: Kanal Karabük yapacağız
Mehmet Özhaseki: Kayseri'de ilçeler Büyükşehir ile kalkınacak
Hüseyin Olan: Bitlis'te tarihi dokuya zarar veriliyor
Gültan Kışanak: Belediye tesisleri güneş enerjisiyle çalışacak
Rafet Vergili: Siyasetim kimseyi ayırmadan hizmet etmek
Mustafa Sarıgül: 3. Havaalanı mutlaka yapılmalı