'5 yılda bin 29 ilaç ruhsatı iptal edildi'
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, Türkiye'deki bulunamayan ilaç sorununun gün geçtikçe büyüdüğünü söyledi, Türkiye'de 5 yılda bin 29 ilacın ruhsatının iptal edildiğini belirtti.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, Türkiye'deki bulunamayan ilaç sorununa bir kez daha parmak bastı. Türkiye'de 5 yılda bin 29 ilacın ruhsatının iptal edildiğini belirten Saydan, "Ülkemizde 2008-2012 yılları arası 789 ilacın ruhsatı iptal olmuş durumda. İçlerinde bugünlerde vatandaşlarımızın yana yakıla aradığı 'depo penisilin iğnesi' de var. İlgili firma ülkeyi terk etmiş durumda. 19 Mart 2012 tarihinden günümüze kadar ise 240 ilacın ruhsatı iptal oldu. Bunların nerede ise hepsi hayati öneme haiz ilaçlar" diye konuştu.
Bulunamayan ilaçlarla ilgili yazılı açıklama yapan ve Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun (TİTCK) piyasada olmayan ilaçlar için bir an önce çözüm bulması gerektiğinin altını çizen Ecz. Saydan, "Bizim bildiğimiz Sağlık Bakanlığı ilaçlara ruhsat verir, vatandaşının 24 bin eczaneden ilaca ulaşmasını, eczacıların eliyle ilaç almasını sağlar. Oysa TİTCK tarafından yayınlanan ilaç listesinde bulunamayan ilaçların çokluğu durumun vahametini gözler önüne sermiştir. Listeyi incelediğimizde, 3 bin 890 adet ilacın üretilmediği için pasif listesinde yer aldığını görmekteyiz. Kurumun aktif listesinde yer alan vatandaşlarımız tarafından eczane eczane dolaşılarak aranan depo penisilinler, epilepsi ilaçları, suni gözyaşı damlaları, kanser ilaçları gibi hayati öneme sahip yüzlerce ilaç ise aktif olarak gözüktüğü için piyasada var diye açıklama yapılmaktadır" ifadeseni kullandı.
Eczanelerde bulanamayan ilaçların sorumlusunun eczacılar olmadığına vurgu yapan Saydan, "Bu duruma çare olarak bulunan yöntemler ise biz eczacıları hayrete düşürmektedir. Bu yöntemler arasında hastanelerin ilaç satar duruma getirilmesi (depo penisilin grubu ilaçlar gibi), ve bir çoğunun Türkiye'de ruhsatı olduğu halde piyasada olmadığı için 3-4 misli fiyatla yurtdışından ilaç getirilmesi gibi ilginç yöntemler bulunmaktadır. Böyle ilaç hizmeti dünyanın hiçbir ülkesinde uygulanmaz. Çünkü akılcı değildir. Ancak günü kurtarmaya yarar. Vatandaşlarımıza seslenmek istiyoruz. Eczanelerimizde bulamadığınız ilaçların sorumlusu asla bizler değiliz. Yetkililerin güncel ve rasyonel olmayan ilaç fiyatlandırma yöntemindeki ısrarından bir an önce vazgeçip, ekonominin reel gerçeklerine uygun fiyatlandırma yaparak, ilacın ülkemizde her zaman bulunabilir ve ulaşılabilir olmasını sağlaması gerektiğini bir kez daha altını çizerek hatırlatmak istiyoruz" açıklamasında bulundu.