Bağımlılık doğal afetlerden daha çok can alıyor

Türkiye’de her yıl ortaya çıkan 50 bin yeni akciğer kanseri vakasının %90’ının tütün ürünlerinden kaynaklandığını belirten Yeşilay Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. İhsan Karaman, bağımlılıkların doğal afetlerden daha fazla can kaybına yol açtığını söyledi.

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 09 Nisan 2014 21:28, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Bağımlılık doğal afetlerden daha çok can alıyor

Bağımlılıklar, hem bireysel hem de toplumsal sağlığı en çok tehdit eden unsurlar arasında yer alıyor. 7-13 Nisan Dünya Sağlık Haftası nedeniyle bir açıklama yapan ve bağımlılıkların deprem gibi doğal afetlerden daha fazla can kaybına yol açtığını ifade eden Yeşilay Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. İhsan Karaman "Halen dünyada 1 milyar 300 milyon kişinin düzenli sigara içmesi, her yıl binlerce kişinin alkolden veya sebep olduğu trafik kazalarından ölmesi bağımlılığın ne kadar tehlikeli bir boyutta olduğunu bizlere göstermektedir" dedi.

Prof. Karaman açıklamasında şu ifadelere yer verdi; "Ülkemizde her yıl 50 bin yeni akciğer kanseri vakası ortaya çıkıyor. Bunların yüzde 80-90'ı tütün ürünlerinin tüketiminden kaynaklanıyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre tütün, kanserden ölümlerin yüzde 22'sinden sorumlu. Sigaranın yanında 1990'lı yıllardan itibaren nargilenin popülaritesinin hızla artması ve özellikle gençler arasında kullanımının yaygınlaşması, nargile salgınını halk sağlığında yeni bir mücadele alanı olarak ortaya çıkarıyor. Nargile dumanı akciğer kanseri, mesane kanseri, oral kanserlere yol açtığı bilinen toksik ajanları yüksek oranda içeriyor. DSÖ'nün 2005'te yaptığı bir araştırmaya göre bir nargile seansında çekilen duman hacmi 50 sigaraya eşit. Nargile içerken çok daha uzun sürelere dumana maruz kalınır ve bu da KOAH olma riskini arttırır. Aromatik tütünlerde bulunan şekerin yanmasıyla ortaya çıkan toksik maddeler ve bunların nikotinle olan etkileşimi nargilenin bağımlılık yapıcı etkisini arttırır. Nargile ayrıca hepatit, tüberküloz, herpes gibi çok çeşitli bulaşıcı hastalığın yayılmasına neden olur.

ALKOL EN ÖNEMLİ İLK 10 KANSERİN NEDENİ

DSÖ, alkol tüketimini en önemli ilk 10 kanser nedeninden biri olarak kabul etmektedir. Tüketilen alkol miktarı arttıkça, kanser gelişme riski de artmaktadır. Özellikle gelişmiş ülkelerde alkol tüketiminin azaltılması için tedbirler alınmaya başlanmıştır ve bu ülkelerde alkol tüketimi son 20 yıldır azalmaktadır. Ülkemizde ise son 10 yılda 4 kat artış görülmüştür. Ülkemizde de alkol tüketiminin azaltılması için kampanyalar yürütülmesi gerekmektedir."

EN ETKİLİ YOL HİÇ BAŞLAMAMAK

Başta Birleşmiş Milletler (BM) olmak üzere, halk sağlığı alanında çalışmalar yapan uluslararası pek çok kuruluşun 7-13 Nisan tarihleri arasında sağlık bilgisinin ve yardımının geniş halk kitlelerine ulaşması için kararları aldığını ve çalışmaları planladığını belirten Karaman sözlerine şöyle tamamladı: "Sigara, alkol ve uyuşturucu maddelerin vücudumuza verdiği zararların etkisi tartışılmazdır. Bu maddelere olan bağımlılığın neticesinde ölümler, hastalık ve sakatlık oranları önemli ölçüde kendini göstermektedir. İrade yoksunluğu ve bir kere kullanmaktan bir şey olmaz mantığı ile başlanılan maddeye daha sonrasında bağımlı olunması tedavi edilemez sorunlara kapı aralayabiliyor. Sağlıklı yaşamanın ve bağımlılıklardan korunmanın en etkili yolu ise hiç başlamamaktır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber