Kur'an kurslarındaki çağ dışı uygulamalar
Sayın Yetkililer,
58 yaşında emekli öğretmen bayanım. Bu yaşa kadar iş güç, çalışma hayatı derken kuran okumayı öğrenemedim. Bu sene Diyanet Kuran kursuna devam ettim. Allaha şükür orta halli kuran okumayı öğrendim, 10-15 yaşındaki bir çocuk kadar güzel okuyamasam da, çok mutluyum zamanla ilerletirim.
Burada dile getirmek istediğim asıl konu şu: Kuran kursları arası bilgi yarışması yapılacakmış, bizim kursta yaş ortalaması 45 in üzerinde , hoca hanım bana ?illaki sen girmelisin? dedi. Ya bu nasıl mantıktır 45-50 hatta 60 yaşlarındaki hanımlar arası bilgi yarışması nerede görülmüş.
Bu yaştaki insanların psikolojik yapıları bunları kaldırabilir mi?
Ben 30 sene öğretmenlik yapmama rağmen çekiniyorum girmek istemiyorum, diğerlerini nasıl girsin. Hoca hanıma giremem dedim, başladı ağlamaya ?ben ne yapacağım, müftü bey bana kızacak şimdi vs,vs,? diyerek. Müftü bey kursumuzu ziyarete geldiğinde konuyu açtım, kendimi tanıttım, ?bu yaştaki bayanların bu şekilde yarıştırılmalarının psikolojik gelişimleri açısından doğru olmadığını söyledim.?
Müftü emrivaki bir edayla ?bunun yönetmelik gereği olduğunu, yarışmanın mutlaka yapılacağını, bizim kursunda mecburi olarak yarışmaya katılacağını , bu yarışmaların amacının kursların tanışması ve kaynaşması olduğunu? söyledi. Sonuçta müftünün ve yönetmelik hazretlerinin dediği oldu, ilçede 7 kurs yarışmaya katıldı. Sonuç 1.ci, 2.ci 3.cü ve diğerleri. Yarışma sonunu bir görmeliydiniz, ?bağıranlar, çağıranlar, hakkımız yendi diyenler, ağlayanlar, birbirni suçlayan yarışmacılar, birbirlerini suçlayan kurs öğreticileri vs,vs.?
Hiçbir kurs diğeriyle konuşmadan orayı terk etti. Ne kaynaşma, ne tanışma oldu ama! Yarışma amacına ulaştı!!!!!!!! Yarışma gününden sonra bizim kursun yarışmacıları ?başarısız olduk diye? kursu bıraktılar, artık gelmiyorlar.
Değerli Yetkililer,
20-30 yıl önce kurslara 10-12 yaşlarındaki öğrenciler gelirken belki haklı olarak koyduğunuz bu yönetmelik bu gün yaşayarak gördük ki zulüme dönüşmüş durumda. Bunu değiştirmek çok mu zor? Yoksa zulüm devam mı etsin istiyorsunuz? En azından bu tür yarışmalara bir yaş baremi koyup ?şu yaştan küçük öğrenciler katılır? demeniz gerekmez mi? 60 yaşlarındaki annenizin ve ya eşinizin o yarışmalara katılmak zorunda kaldığını bir düşünüp empati etsenize. Amaç tanışmak ve kaynaşmak ise tüm kursların katılacağı ortak bir piknik yapılamaz mı?
-Bu çağda bu nasıl bir yönetmeliktir böyle. Bu yaştaki kadınları yarıştırmanın mantığı kavga ettirmek mi?
-Kesinlikle katılmayacaktım, sadece kurs öğretmenimizin yalvarışlarına dayanamadım.
-Bırakınız yarışmayı ben sene sonu sınavına bile girmek istemiyorum.50-60 yaşındaki kadınlar Müftünün başkanlığında 3 kişilik komisyon huzurunda sözlü sınav yapılacakmış ve başarılı olanlara belge verilecekmiş. Ben ne yapacağım belgeyi, gayem kuran öğrenmekti ve öğrendim, merasime ne gerek var. Ama bu gidişle sene sonu sınavına da gireceğiz, hocamız ?yoksa kurs kapanır? diyor. Bu sınav illaki yapılacaksa, bayan görevlilere (vaizeler) yaptırsanız daha iyi olmaz mı?
Değerli Yetkililer,
Yukarıda da bahsettiğim gibi 30 sene öğretmenlik yaptım, emekliliğimde kuran kursundan önce de Halk eğitimin çeşitli kurslarına (dikiş nakış, boyama,ahşap işleri vs) katıldım. Ama buradaki (kuran kursu) resmi havayı, sıtresi, sorunları başka yerde yaşamadım. Basit basit konular ama çözen yok.
Müftü kursa ziyarete gelecek diye (tabi onlar denetime diyorlar, aslı ziyaret olmalı) hop oturup hop kalkıyoruz, sınıftaki çay bardakları saklanıyor, çaylıklar depolara kaldırılıyor ?dersde çay içilmezmiş, müftü öyle demiş?
Evimdeki dini kitabımı hocama göstermek üzere getirmiştim, (oğlum yaşlarındaki ) müftü gördü ?bir daha olmasın burada diyanet yayını dışında kitap bulunması yasaktır? diye azarlayıverdi. Müftü kursa her gelişinde ?sene sonu sınavına iyi hazırlanın haaa.!?demesine gülmeden de edemiyorum. Biz bu kursa bir şeyler öğrenelim diye kendi isteğimizle gelmişiz, ve bir şeyler öğrenmişiz. Sınav için değil kendimiz için öğrenmişiz, sene sonu sınavına girmesek bizi ne yapacaksın? O belge bizim ne işimize yarayacak. Bunun yerine ? yönetmelik böyle usulden bir sınav yapılacak, korkmanıza gerek yok, sohbet edeceğiz vs.? dense daha şık olmaz mı?
Kuran kursları sevgi yuvası, moral yuvası, dertlerin sorunların paylaşılarak azaltıldığı stresden ve katı resmi havadan uzak mekanlar olmalı. Sözünü ettiğim sorunların bir an önce çözümlenmesi dileğiyle.
Haberi yazan: Yiğitalp
60 yaşında Kuran kursu öğrencisi ve emekli öğretmen