Yanlış beslenme çocukta alerjiye davetiye çıkarıyor

Bahar alerjileri gerekli tedbirler alınmadığı zaman astıma kadar ilerliyor. Uzmanlar uyarıyor; çocuklarınızı sağlıklı besleyin, hijyene önem verin.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 11 Nisan 2014 08:09, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Yanlış beslenme çocukta alerjiye davetiye çıkarıyor

BERDA ÖZDİKTAŞ

Çocuklarda en sık görülen alerji sorunları astım, alerjik nezle, egzama, besin alerjileri ve göz alerjileridir. Son yıllarda hızla alerjik hastalıkların sayısı arttı. Örneğin astım oranı bundan 20 yıl önce 10 çocuktan birinde görülürken artık 6 çocuktan birinde görülmeye başladı. Liv Hospital Çocuk Alerji ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Akçay alerji hakkında merak edilenleri AKŞAM'a cevapladı. Alerjik rahatsızlıkları önlemek için nelere dikkat edilmesi gerekir?

- Alerjik hastalık gelişmesini engellemek için bazı önlemler alınabilir. En önemli koruyucu önlem doğumdan sonra bebeklerin en az 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesidir. 6 ay sadece anne sütü alan bebeklerde anne sütü olmayanlara göre 10 kat daha az alerjik hastalık görülüyor.

- Gereksiz antibiyotik kullanmak da alerjik hastalık gelişmesini artırıyor. Özellikle ilk 2 yaşta kullanılan antibiyotikler alerjik hastalıkları tetikliyor.

- Ailelerin aşırı titiz olmamalarını ve çocukların mikroplarla da karşılaştırmaları da bağışıklığın gelişmesi için önemli bir faktör. Bu şekilde çocukların bağışıklık sistemi daha çok gelişecek ve alerjik hastalıkların gelişme şansı daha da azalacaktır.

- Çocuklarınızın fazla kilo almasının önüne geçmelisiniz.

- Polen alerjisi olanların dışarı çıkarken güneş gözlüğü takması, akşam ise duş alınıp polenlerden kurtulmak gerekir. Polen yapışmış olan kıyafetler de tekrar

giyilmemeli.

DOĞRU ÇAMAŞIR BAKIMI ŞART!

Uzmanlar alerji rahatsızlığı olanlara parfümsüz, boyasız ve hipoalerjik temizleme ürünlerini tavsiye ediyor. Türkiye'de de üretilen bu ürünler özellikle astım hastaları için doktorlar tarafından özellikle öneriliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber