'Kızım beni okula götür' kampanyası başladı!

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Haziran 2006 11:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hakkâri'nin Yüksekova İlçesi'nde, bütün Türkiye'ye emsâl olacak bir okuma-yazma kampanyası, başarıyla sonuçlandı. 18 yaşını geçmiş ve çeşitli sebeblerden ötürü okuyamayan anneler için düzenlenen "Kızım beni okula götür" kampanyası çerçevesinde, 294 kadın okuma-yazma öğrendi.

Yüksekova Kaymakamı Uğur Kalkar'ın ''ilçede okuma-yazma bilmeyen hiç kimse kalmayacak'' sözleri üzerine İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve İlçe Halk Eğitim Müdürlüğü harekete geçerek, ilçe merkezi ve merkeze bağlı köylerde 9 yere birinci kademe okuma-yazma kursu açtı. Ancak kurslara müracaat az olunca kaymakam ve öğretmenler ilginç yöntemlere başvurdu. Kursa teşvik için İlçe Kaymakamı Uğur Kalkar, 'Kursa geleceklere 75 YTL para yardımı yapılacaktır' derken, öğretmenler ise, okullardaki kız çocuklarından yardım isteyerek, okuma-yazma bilmeyen yakınları varsa onları elinden tutup derhal kursa gelmeleri için ikna etmelerini istedi. Kaymakam verdiği sözü tuttu, kız öğrenciler de üzerlerine düşen görevi yapınca, "Kızım Beni Okula Götür" kampanyasına olan katılım 294'e ulaştı. Bayanlar içinde Bahattin Korkmaz ve Süleyman Erdil adlı iki de erkek kursiyer yer aldı. Kız öğrenciler her hafta sonu önlüklerini giyerek annelerinin elinden tutup onları okula getirdi ve akşam da evde onlarla ders çalıştı.
Kimi anneler beşikteki çocuğuyla kimisi de genç kızıyla kursa katıldı. 3 ay süren kurs sonunda bütün kursiyerler okuma-yazmayı öğrendi. Kurs sonunda İstanbul Menkul Kıymetler Borsası İlköğretim Okulu'nda düzenlenen törende, herkesten daha fazla mutlu olan Kaymakam Uğur Kalkar, bayanlara belgelerini dağıtırken, verdiği sözünün arkasında olduğunu, ikinci kademe kursuna devam edenlere de 75 YTL para yardımı vereceğini söyledi. Kalkar, "Okuma-yazma öğrenmek, her Türk vatandaşının ödevidir. Biz bu şiardan yola çıktık ve istiyoruz ki ilçede okuma-yazma bilmeyen kimse kalmasın. Kursiyerlerin ikinci kademeye de devam etmelerini istiyoruz. İlçede gerek terörün gerekse huzurun sağlanması için erkeklerden çok siz kadınlara görev düşüyor. Bu konudaki en temel yardımcımız siz kadınlarsınız. Kurslara devam eden kadınların temel ihtiyaçlarını karşılamaları için onlara 75 ila 100 YTL arasında destek vereceğiz" dedi.

İlçe Halk Eğitim Müdürü Kasım Düzen ise, hedeflerinin bayanları okuyabilecekleri en yüksek noktaya kadar götürüp onları hayata kazandırmak olduğunu söyledi. Düzen, "Bu kursları açarken sloganımız 'Kızım Beni Okula Götür' idi. Bu kez öğrencilerle sonuca gitmeye çalıştık. Biz öğrencilerden annelerinin elinden tutup onları okula getirmelerini istedik ve başarılı da olduk" diye konuştu. Kursa katılan bayanlar, bugüne kadar maddi imkansızlıklar ve köylerde okul olmadığından okuyamadıklarını söyledi. Her şeye rağmen belge aldıkları için sevinçli olan kursiyerler, "Bundan sonra bizi kimse durduramaz, okuyabileceğiz yere kadar devam edeceğiz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber