İstanbul, 4 dev eserle uçacak

Boğaz'ı üstten geçen Yavuz Sultan Selim Köprüsü, deniz altında ilerleyen Avrasya Tüneli ile Çamlıca'daki görkemli caminin inşaatı sürüyor. 3'üncü havaalanı ise temel aşamasına geldi

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 06 Mayıs 2014 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul'un 4 dev projesi aynı anda sessiz sedasız yükseliyor. 12.5 milyar TL'ye mal olacak Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün iki yakada bulunan ayakları ile zeminde yapılan bağlantıları 2 ay sonra tamamlanmış olacak. Mahkeme kararlarıyla durdurulmaya çalışılan 3'üncü Havalimanı'nda ise son sürat kamulaştırma görüşmeleri sürdürülüyor. 90 milyar TL'lik yatırımla hayata geçirilecek havaalanının yanı sıra Çamlıca'da yapımı büyük bir hızla sürdürülen 135 milyon TL'lik caminin 1.5 ay sonra minareleri yükselmeye başlayacak. 37 bin 500 kişilik caminin iki yıl sonra hizmete açılması planlandı. İstanbul Boğazı'nın iki yakasını ilk kez karayolu tüneliyle bağlayacak proje ise 2.7 milyar TL maliyetle 2015 yılında hizmete açılacak. İstanbul'da yapımı sürdürülen 4 dev projenin maliyeti ise yaklaşık 105 milyar 335 milyon TL. Bu rakam Cumhuriyet tarihinin aynı anda devam eden en yüksek rakamlı yatırımları olarak kayda geçti.

DÜNYANIN EN YÜKSEK KÖPRÜSÜ

Anadolu yakasında Poyrazköy, Avrupa yakasında Garipçe arasında inşaatı devam eden Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ndeki çalışmalar tüm hızıyla sürdürülüyor. Eylül 2013'te temeli atılan köprünün ayakları tamamlanmak üzere. Köprünün sis bulutu arasında yükselen ayaklarının yanı sıra bağlantı bölgelerinde de 24 saat esasına göre hummalı çalışmalar yürütülüyor. Mayıs 2015 tarihinde tamamlanması öngörülen inşaatta hem Poyrazköy, hem de Garipçe'deki inşaat alanlarında köprü bacakları 200 metreyi aştı. Tamamlandığında, 59 metre genişliğiyle dünyanın en geniş asma köprüsü unvanına sahip olacak olan 3'üncü Boğaz Köprüsü, 1408 metrelik kuleden kuleye olan ana açıklığı ve 320 metrelik kule bacakları yüksekliğiyle de dünyanın en yüksek köprüsü olacak.

AVRUPA'YI KISKANDIRAN PROJE

Köprünün bacakları yaklaşık 60 metre boyunca paralel yükselecek. 60 metreden 320 metreye kadar da en tepede birleşecekleri şekilde birbirlerine yaklaşan bir rota izleyecekler. Böylece 3. Köprü bacakları uzaktan bakıldığında bir makas görünümünü verecek. 3'üncü Havalimanı Projesi, tüm engelleme girişimlerine rağmen tam gaz sürüyor. Dünyanın en büyük havaalanları arasına girecek proje, bitirildiğinde yılda tam 150 milyon yolcu ağırlayacak. Türkiye'yi dünyada önemli bir kavşak noktası haline getirecek 3'üncü Havalimanı'nın, 2018'de tamamlanması öngörülüyor. Birbirinden bağımsız altı pisti olacak şekilde yapılacak havalimanı, Türkiye'yi devler ligine sokmanın yanı sıra İstanbul'u da bir 'hub', yani merkez nokta haline getirecek.

YÜRÜTMEYİ DURDURMA KALDIRILDI

Geçtiğimiz aylarda dört kişinin, İstanbul 4. İdare Mahkemesi'ne başvurarak, İstanbul'a yeni havalimanı projesinin tarımsal alanları yok edeceği, doğal hayatı olumsuz etkileyeceği, iklim değişikliğini hızlandıracağı, orman alanlarını yok edeceği ve içme suyu havzalarına zarar vereceği gerekçeleriyle, ÇED Olumlu kararının yürütmesinin durdurulması ve iptalini istemişti. 21 Ocak'ta ÇED olumlu kararının yürütmesinin durdurulmasına karar veren mahkemenin kararı üzerine, bir üst mahkeme olan Bölge İdare Mahkemesi geçen hafta 'yürütmenin durdurulması' kararını kaldırdı. Başbakan Tayyip Erdoğan da geçtiğimiz günlerde 3'üncü havalimanının çalışma takvimini açıklamıştı. Erdoğan, "Düşünebiliyor musunuz, dünyanın en büyük havalimanı yapılacak, ilk üçün içinde. Bunun önünü kesemeyecekler. Çünkü onun önünü kesmek hukuksuzluktur, kanuna aykırıdır. Bunları ortaya koyacağız ve gümbür gümbür orada dozerlerimiz çalışacak. Nisan ayının sonu, haziranın başı tarih veriyorum" demişti.

37 BİN 500 KİŞİ KAPASİTELİ CAMİ

Kütüphane ve konferans salonlarının kaba inşaatı bitmek üzere olan Çamlıca Camisi'nin 1.5 ay sonra minareleri de yükselecek. Çamlıca Tepesi'ne yapılan cami için yüzlerce işçi gece gündüz çalışıyor. Çamlıca Tepesi'nde İstanbul siluetine yeni bir görünüm kazandırması beklenen cami, 57 bin 500 metrakerelik arsa üzerine inşaa ediliyor. 3 bin 40 araçlık otopark, bin kişilik konferans salonu, 2 bin 750 metrekarelik kütüphane, 3 bin 435 metrekarelik sanat galerisi, 10 bin 950 metrekarelik müze ve sanat atölyeleri bulunan camide aynı anda 37 bin 500 kişi ibadet edebilecek. Çamlıca Camisi'nin bünyesinde ayrıca botanik bahçesi, yürüyüş yolları, seyir ve dinlenme mekanları da olacak. Yürüyüş yollarında camiye gelenler ibadet ettikten sonra çıplak ayakla toprak parkurda yürüyüp stres atabilecek. Projenin toplam maliyeti 135 milyon lira. 2016'da ibadete açılacak caminin kubbe yüksekliği ise 70.45 metreyi bulacak. 6 minarede toplam 16 şerefe inşa edilecek.

İKİ KATLI KARAYOLU

Avrasya Tüneli 14.6 kilometrelik bir güzergahı kapsıyor. Projenin 5,4 kilometrelik bölümünü deniz tabanı altına inşa edilecek olan iki katlı tünel oluştururken, iki yakada toplam 9.2 kilometrelik güzergahta ise yol genişletme ve iyileştirme çalışmaları yapılacak. Almanya'da üretilen ve Yıldırım Bayezid adı verilen tünel açma makinesiyle başlatılan çalışmalar sürüyor. Bayezid, deniz tabanının yaklaşık 25 metre altından toprağı kazarak ve iç çeperleri oluşturarak ilerliyor.

BOĞAZ'IN İKİ YAKASI DEV TIRTILLA BİRLEŞİYOR

Başbakan Erdoğan'ın geçen şubatta temelini attığı Göztepe - Kazlıçeşme arasında seyahat süresini 100 dakikadan 15 dakikaya indirecek Avrasya Tüneli Projesi'nde çalışmalar bütün hızıyla sürüyor. 2015'te tamamlanacak projeyle Boğaz'ın iki yakası ilk kez karayolu tüneliyle bağlanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber