Haziran başladı 2007 bütçesinden ses yok

Haber Giriş : 05 Haziran 2006 08:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlk adımı mayısta atılması gereken 2007 bütçe tasarısı gecikti. Devlet Planlama Teşkilatı'nın hazırlığını tamamlayarak mayıs sonuna kadar Resmi Gazete'de yayımlaması gereken orta vadeli program çıkarılmadı. Bu nedenle 15 Haziran'a kadar yine Resmi Gazete'de yayımlanması gereken orta vadeli mali planda gecikme ihtimali doğdu.

Orta vadeli programın mayıs ayının sonuna kadar çıkması kanunla düzenlendi. 5018 sayılı Kamu Yönetimi ve Mali Kontrol Kanunu'nun "Orta Vadeli Program, Mali Plan ve Bütçe Hazırlama Rehberi" başlıklı 16'ncı maddesine göre merkezi yönetim bütçesi hazırlama süreci Bakanlar Kurulu'nun mayıs sonuna kadar toplanarak orta vadeli programı kabul etmesiyle başlıyor. Orta vadeli programda; makro politikalar, hedef ve gösterge niteliğindeki temel ekonomik büyüklükler yer alıyor. Bu aşamadan sonra orta vadeli programın aynı süre içinde Resmi Gazete'de yayımlanması gerekiyor. Mayıs sonuna kadar programın çıkması gerekiyordu. Geçen yıl da orta vadeli program mayısın son gününe yetiştirilmişti.

Orta vadeli programın çıkarılmasının ardından sıra orta vadeli mali plana gelecek. Mali planın programla uyumlu olması gerektiği için öncelikle programın yayımlanması gerekiyor. Orta vadeli mali planda ise gelecek üç yıla ilişkin toplam gelir ve gider tahminleri ile birlikte hedef açık ve borçlanma durumu ile kamu idarelerinin ödenek teklif tavanlarına yer veriliyor. Mali planın, Yüksek Planlama Kurulu tarafından karara bağlanarak yine aynı kanuna göre 15 Haziran'a kadar Resmi Gazete'de çıkarılması şartı var. Bundan sonra da bütçe tekliflerini ve yatırım programını hazırlama sürecini yönlendirmek üzere; Maliye Bakanlığı'nın Bütçe Çağrısı ve Bütçe Hazırlama Rehberi'ni, DPT'nin de Yatırım Genelgesi ve Yatırım Programı Hazırlama Rehberi'ni haziran sonuna kadar hazırlaması gerekiyor.

İlki geçen yıl hazırlanan 3 yıllık bütçe 2006-2008 yıllarını kapsıyordu. Şimdi ise 2007-2009 yıllarını kapsayan 3 yıllık bütçe yapılıyor. Bu durumda gelişmelere göre 2007 ve 2008 hedeflerinin revizyonu belli olacak. 2009 yılına ilişkin tahminler yapılacak. Geçen yıl açıklanan 2006-2008 yılı bütçesinde gelir ve gidere ilişkin tüm tahminler yer almıştı.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber