'İlaç fiyatlarında tehlike çanları çalıyor'

Türk Ec­za­cı­lar Bir­li­ği (TEB) başta kan­ser, kalp da­mar ve kan has­ta­lık­la­rı ol­mak üze­re çok sa­yı­da ila­cın fi­ya­tın­da de­ği­şik­li­ğe git­ti­. TEB Ge­nel Sek­re­te­ri Ha­run Kı­zı­lay, "Tür­ki­ye­’de ilaç fi­yat sis­te­mi çok so­run­lu bir nok­ta­ya gel­di. Cid­di an­lam­da teh­li­ke çan­la­rı ça­lı­yor" dedi.

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 16 Haziran 2014 12:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'İlaç fiyatlarında tehlike çanları çalıyor'

İSTANBUL - İlaç tedarikindeki sıkıntı ilaç fiyatlarını vurdu. Bugün'den Nesrullah Sonay'ın haberine göre TEB tamamı ithal bazı ilaçlar için zam yaptı. 91 kalem ilacın fiyatı 35 kuruş ila 58 lira arasında artarken 4 ilacın fiyatı düştü. Söz konusu ilaçların çoğu kalp damar, kanser ve kan hastalıkları tedavisinde kullanılıyor. Yine tamamı ithal 9 ilaç da piyasaya sürüldü. TEB Genel Sekreteri Harun Kızılay, Türkiye'de ilaç fi-yatlarının artması veya azalmasında karar verici mercinin Sağlık Ba-kanlığı olmadığını belirtti.

Kızılay, "Biz ilaç fiyatlarında Yunanistan ve Portekiz'i referans alıyo-ruz. Bu iki ülkede ilaç fiyatları artarsa ya da azalırsa bizde de aynısı olur. Onlar da tıpkı Türkiye gibi ekonomik anlamda sorunlu. Söz konu-su fiyat artışı da dışarıdaki fiyatlarla bağlantılı bir uygulama" dedi.

'İLAÇ SİSTEMİ ÇOK SORUNLU BİR NOKTADA*

Birkaç ilacın fiyatının düştüğünü de hatırlatan Kızılay, "İlaç fiyatları hem referans ülkelerine bağlı olarak düşüyor hem de yeni eşdeğer ilaçların çıkmasına bağlı olarak. Türkiye'de ilaç fiyat sistemi çok so-runlu bir noktaya geldi. Ciddi anlamda tehlike çanları çalıyor, diyebili-riz. Türkiye'de 1 buçuk 2 liraya ilaç satıyoruz. İlaç fiyatları çok fazla düşünce artık üretici bu ilaçları üretemez hale geldi. Dolayısıyla çoğu ilaçlar piyasadan çekilmek zorunda kalacak. Benzeri sorun geçtiğimiz aylarda penisilinlerle ilgili yaşandı. Özellikle piyasada 10 liranın altın-daki ilaçlarla ilgili bu sorun yakın gelecekte ciddi anlamda başımızı ağrıtacak" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber