Türkiye'de işe alma ve işten çıkartma, OECD ülkelerine göre daha zor

Haber Giriş : 18 Haziran 2006 11:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de son dönemlerde yapılan, iş ortamının iyileştirilmesine yönelik çalışmalarda önemli mesafeler alınırken, Ekonomik İşbirliği Teşkilâtı (OECD) ortalamasına ulaşmak için birtakım önemli düzenlemelerin daha yapılması gerekiyor.

OECD ülkeleri ile Türkiye mukâyese olunduğunda, Türkiye'deki 18 adet vergiye karşılık, OECD ülkelerinde ortalama 16,3 adet vergi bulunurken, vergi ödemelerinin brüt kâra oranı OECD ülkelerinde yüzde 45,4, Türkiye'de ise yüzde 51,1'i buluyor.

Devlet Planlama Teşkilatı ve Dünya Bankası verilerine göre, işe başlamak için Türkiye'de 8 adet işlem yapılması gerekirken, bu rakam OECD ülkelerinde ortalama 6,5 olarak hesaplanıyor. Buna karşılık Türkiye'de işe başlamak için 9 gün gerekirken, bu rakam OECD ülkelerinde ortalama 19,5 günü buluyor.

İşe alma ve işten çıkartma zorluk endekslerine bakıldığında ise Türkiye'de işe almanın da işten çıkartmanın da OECD ülkelerine göre daha zor olduğu görülüyor.

Türkiye'de işe alma zorluk endeksi 44 olarak ölçülürken, bu rakam OECD'de 30,1 seviyesinde bulunuyor. Bunun yanında işten çıkarmaya ilişkin zorluk rakamı Türkiye'de 40 seviyesinde iken OECD ortalaması 27,4 seviyesinde kalıyor.

Bir sözleşmeyi yürütmek için Türkiye'de 22 işlem yapılması gerekirken, OECD ortalaması 19,5'ta kalıyor. Bunun yanında sözleşmenin yürütülmesi için Türkiye'de 330 gün gerekli iken, bu süre OECD'de 225 gün olarak belirlendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber