İFP'linin Yeşil Pasaport Talebi
Yeşil pasaportun kimlerin verileceği 5682 sayılı Pasaport Kanununda belirtilmiştir. Bu Kanunda, kadro derecelerine yeşil pasaportun verileceği hüküm altına alınmıştır. Ancak, özelleştirme nedeniyle istihdam fazlası personel olan ve bu nedenle de diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilen personel; Araştırmacı (Ö) (1-13), Şef (Ö) (3-12) ve Uzman (Ö) (1-12) gibi kadrolara atanmaktadır. İFP'lilere ilişkin uygulamanın nasıl olacağına dair bilgiler için başlığa tıklayınız.
5682 sayılı Pasaport Kanununun değişik 14 ncü maddesinin birinci fıkrasında "Türkiye Büyük Millet Meclisinin eski üyeleri, eski bakanlar ile birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan veya bu kadrolar karşılık gösterilmek veya T.C.Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalıştırılan Devlet Memurları ve diğer kamu görevlilerine; diplomatik pasaport verilmesini gerektiren vazifelerden başka herhangi bir resmi vazife ile veya kendi hesaplarına yabancı ülkelere gittikleri zaman verilir." hükmü yer almaktadır.
Bu hükme göre yeşil pasaport sadece 1, 2 ve 3. dereceli kadrolardaki memurlara verilmektedir. Burada önemli olan husus kadro derecesidir. Kazanılmış hak aylık derecesine göre işlem yapılmamaktadır.
Ancak istihdam fazlası personel için durum farklıdır. İstihdam fazlası personel Araştırmacı (Ö) (1-13), Şef (Ö) (3-12) ve Uzman (Ö) (1-12) gibi kadrolara atanmaktadır. Bu uygulama 02/10/2003 tarihli ve 2003/6299 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına göre yapılmaktadır.
İçişleri Bakanlığı geşen çok sayıda görüş doğrultusunda 81 İl'in valiliğine bir yazı yazmıştır. Bu yazıda, istihdam fazlası personel için pasaport talep forumunda, kadro derecesi bölümüne kazanılmış hak aylık derece ve kademesinin yazılacağını karara bağlamıştır. Kazanılmış hak aylık derece ve kademesi ise 4046 sayılı Kanunun 9'uncu maddesine göre tespit edilmektedir.