Türkiye cumhurbaşkanını seçiyor

Cumhurbaşkanı seçmek için ilk kez sandık başına gidecek 52 milyon 894 bin 115 seçmen için oy verme işlemi devam ediyor.Gün içinde geçtiğimiz haberleri derleyerek yeniden yayımlıyoruz.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Ağustos 2014 13:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türkiye cumhurbaşkanını seçiyor

Türkiye, 12'inci cumhurbaşkanını seçmek için sandığa gitti.

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) doğu illerinde daha erken oy kullanılmasına ilişkin düzenleme öngörmediği seçim, saat 08.00'de başlayıp saat 17.00'de sona erdi.

YSK, 24 Ağustos itibarıyla 18 yaşını dolduran, askerden terhis olan ve hükümlülüğü sona ererek seçilme hakkını kazanan 117 bin 37 kişiye de seçmen bilgi kağıdı gönderdi. Seçmen bilgi kağıdı olduğu halde listelerde adı olmayan bu kişiler, seçimin ikinci tura kalması halinde 24 Ağustos'ta oy kullanacak.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Ankara'da oy kullandı.

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, oyunu İstanbul'da kullanırken, diğer aday HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise Diyarbakır'da sandığa gitti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de başkentte oy verdi.

"Basit 7 olay intikal etti"

İçişleri Bakanı Efkan Ala, cumhurbaşkanı seçiminin şu ana kadar sükunet içinde geçtiğini belirterek, "Türkiye genelinde 'asayiş olayı' diyebileceğimiz, basit 7 olay intikal etmiş durumda. Son derece basit bunlar da karakol seviyesinde müdahale edilen olaylar" dedi.

10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, cumhurbaşkanlığı seçiminde oy kullanmadı. Gölbaşı Şahin Sevin İlkokulundaki 1137 numaralı sandığın seçmen listesinde yer alan Sezer ve eşi Semra Sezer, oy verme işleminin tamamlandığı saat 17.00'ye kadar okula gelmedi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, "Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı inşallah, ümit ediyoruz ki açık bir farkla, yüzde 55 ile 58 arası bir oyla, yeniden Türkiye Cumhuriyeti'nin halkın seçtiği ilk cumhurbaşkanı olacak" dedi.

CHP eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekilli Deniz Baykal, "Katılım, vatandaşın bu seçime sahip çıkıp çıkmadığını ortaya koyacak" ifadesini kullandı.

Oy kullanmak için İstanbul'a giden veya İstanbul'dan Yalova ve Bursa'ya gelen vatandaşlar nedeniyle kentteki iskelede hareketlilik göze çarptı. İskelenin İstanbul'a gidiş istikametindeki istif alanının araçlarla dolup taştığı gözlenirken, vatandaşlar yoğunluk nedeniyle bir saate yakın beklemek zorunda kaldı.

Dünya Demokrasi Hareketi (DDH) Genel Başkanı Bayram Zilan, oyunu, çoban kıyafeti "kepenek" giyerek kullandı. Zilan, "Çobanla kendisinin oyunu bir tutmayanlar bile çıkmıştır. İşte bugün buraya bu seçkinci elitleri protesto etmek için geldik" dedi.

Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamit'in kurduğu Osmanlı birliği olan Hamidiye Alayı'nda görev yapan 130 yaşında olduğu belirtilen Siirtli Mehmet Esen, Eruh ilçesine bağlı Gedikaşar köyünde oyunu kullandı.

Türkiye'nin en yaşlı seçmenlerinden 120 yaşındaki Fatma Solmaz, Kahramanmaraş'ta sandık başına gitti.

Aydın'nın Nazilli ilçesinde ikamet eden ve Türkiye'de, yaşayan en yaşlı ikiz kız kardeşler Esma Telliel ile Hediye Demircioğlu cumhurbaşkanı seçimi için oylarını kullandı.

Sandığa gitmediler

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde 670 seçmenin bulunduğu bir mahallede yaşayan vatandaşlar, "hizmet alamadıklarını" öne sürerek, sandığa gitmedi. Bitlis'in Güroymak ilçesine bağlı Yamaç köyünde yaşanan yol, elektrik, içme ve sulama suyu sıkıntılarının çözülmemesine tepki gösteren 518 seçmen de oy kullanmadı.

Fındık toplamak amacıyla Güneydoğu ve Doğu Anadolu'dan kente gelen mevsimlik işçiler, cumhurbaşkanı seçiminde oy kullanamadı.

AK Parti Bartın İl Başkanı Yaşar Arslan, sandık görevlilerini ziyaret etmek için gittiği bir okulda, yumruklu saldırıya uğradı. Olayın ardından hastaneye kaldırılan Aslan, "Yapılan ilk muayenede kulak zarımın hasar gördüğü tespit edildi, şikayetçiyim" dedi.

Gelinler sandık başında

Sivas'ın Zara ilçesinde dünyaevine giren Merve Aluç ve Rıza Akkoyun çifti, düğün gününde cumhurbaşkanı seçimi için sandık başına gitti.

Tokat'ın Almus ilçesinde de hayatını Cem Kepenek ile birleştiren Ceren Taşkaya, oy kullanacağı okula gelinliğiyle geldi.

Konya'da da düğünleri ile seçim aynı güne denk gelen Mustafa ve Şeyda Gül çifti, gelinlik ve damatlıkla oy kullandı. Gelin Şeyda Gül, "Sonuçlar açıklanınca mutluluğumuz ikiye katlanacak" dedi.

Eskişehir Hacı Süleyman Çakır Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi sakinleri, oylarını huzurevinde kurulan sandıklarda kullandı.

Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan'ın açıklamaları

Abdullah Gül, oyunu kullandıktan sonra, "Cumhurbaşkanı olarak bütün arzum, görüşüm ve tavsiyem, artık Türkiye'nin bugünden, yarından itibaren gerçek gündemine dönmesi" dedi.

TBMM Başkanı Çiçek, oyunu Gölbaşı'daki Şahin Sevin İlköğretim Okulu'nda, 1137 numaralı sandıkta kullandıktan sonra "Yarın sabahtan itibaren kim seçilecekse ona hepimiz, millet karar verdiği için içtenlikle 'sayın cumhurbaşkanımız' diyebilmeliyiz" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Erdoğan ise "Türk demokrasisi için, ülkemizin her alanda geleceği için önemli bir kararı bugün verecek. Bu karar tabii seçilmiş bir cumhurbaşkanıyla seçilmiş bir hükümetin el ele vermek suretiyle, kararlı bir şekilde Türkiye'mizi 2023'e, 2053, 2071'e taşıması bakımından önem arz ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Seçimin çok zor, eşitsiz koşullarda geçtiğini herkes biliyor. Ama bütün bunlara rağmen, Türk siyasetine yeni bir üslup, yeni bir tarz geldi. Ekmeleddin bey, bu konuda yeni bir süreç başlattı aslında. Kendisine şükran borçluyuz" diye konuştu.

MHP Genel Başkanı Bahçeli, "Cumhuriyet tarihimizin ve siyasi hayatımızın çok önemli bir gününde bulunuyoruz" ifadesini kullandı.

Oyunu İstanbul'da Yeniköy İlkokulu'nda 1592 numaralı sandıkta kullanan Cumhurbaşkanı adayı İhsanoğlu, "Türkiye'de ilk defa bir cumhurbaşkanı seçimi halkın oylarıyla yapılıyor. Bunun nezih, şeffaf, dürüst bir şekilde bütün dünyaya karşı açık bir şekilde yapılmasını istiyoruz. Aksi taktirde Türkiye büyük bir demokrasi krizi yaşayacaktır" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, Diyarbakır'ın Kayapınar ilçesindeki Şehit Jandarma Üsteğmen Tevfik Pehlivan Ortaokulu'nda oyunu kullandıktan sonra "Türkiye siyaseti nitelik olarak büyük bir sıçrama yaşamıştır. Bu seçimler bunun önemli bir aşaması oldu" dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, oyunu Ankara'da kullandı. Arınç, "Anayasa'da gösterilen, seçimlerin eşit, adil, özgür biçimde yapılması tamamen YSK'nın ve onun emrinde bulunan kurumların görevidir. Bugüne kadar bir aksama olmadığı düşüncesindeyim" ifadesini kullandı.

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Ankara'da oyunun kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, "Seçimin ilk turda sonuçlanacağını düşünüyorum. Kamuoyu yoklamaları da bunu gösteriyor. İnşallah bir sıkıntı olmayacak ve ilk turda Sayın Başbakanımız, Genel Başkanımız ipi göğüsleyecek diye düşünüyorum" dedi.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Ankara'da oyunun kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, hemen hemen bütün kamuoyu yoklamalarının, seçimin ilk turda sonuçlanacağını gösterdiğini bildirdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, oyunu Bursa'da Yıldırım İlkokulu'nda kullandı. Çelik, "Bu seçim, demokrasimiz açısından önemli bir aşamadır. İnşallah ülkemize hayırlar getirir... Aldığımız izlenim, akşam bu iş noktalanacak gibi görünüyor" ifadesini kullandı.

Oyunu Üsküdar'da kullanan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce "Türk tarihinde ilk defa cumhurbaşkanını halk seçiyor. Bu da milli iradenin gücünü gösteriyor" diye konuştu.

Konya'da oyunu kullanan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Eminim yarın, bugüne göre Türkiye'de siyasi istikrar açısından güzel bir mesajın verildiği gün olacak. Türkiye'de siyasi istikrarın süreceğine dair inancın hem ulusal hem de uluslararası anlamda pekiştiği bir gün olacak" ifadesini kullandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, oyunu Ankara'da kullandı. Yıldız, "Oylar uygun bir şekilde tasnif edilecek, sayılacak ve demokratik şekilde bunlar açıklanacak. Elektrik kesilmeleri beklemiyoruz" diye konuştu.

Denizli'de oy kullanan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Belki Türkiye'de başkanlık sisteminin de acil şekilde gündeme geldiği, evrensel standartlarda, en üst düzeydeki bir demokrasi ve hukuk sisteminin de egemen olduğu yeni bir anayasayla Türkiye'nin çok hızlı bir şekilde tanışma dönemini yaşayacağız inşallah" dedi.

Samsun'da oyunu kullanan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, "Bölgesinde kuvvetli, sözü dinlenen bir ülke, aynı zamanda dünya siyaseti içerisinde, uluslararası camiada saygınlığı olan ülkemizin daha da kuvvetlenmesi için inşallah ümit ediyoruz ki cumhurbaşkanlığı seçiminin sonuçları hayırlı olur" diye konuştu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır Rekabet Kurumu Anadolu Lisesi'nde oyunu kullandıktan sonra "İnşallah bu yeni seçim şekli Türkiye için yeni ufuklara, hayırlı hizmetlere, milletimiz için kolaylıklara vesile olur" dedi.

Oyunu Üsküdar'da kullanan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Sandıktan çıkan sonuç milletin iradesidir... Seçim kampanyası döneminde kim ne şekilde ne söylemişse, seçimden sonra seçilen cumhurbaşkanına 'hayırlı olsun' demek suretiyle söylemlerimizin ortak paydalarımızın üzerinden yükselmesini ve sinerji elde edilmesini diliyorum" ifadesini kullandı.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Bingöl'de oyunu kullandı. Yılmaz, "Bugün çok şükür huzur içinde insanlarımız gidip oylarını kullanıyor ve onların tercihlerine göre 12. cumhurbaşkanımız seçilmiş olacak" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, kendisinin de mezun olduğu Lütfiye Kısacık İlkokulu'nda oy kullandı. Çelik, "Demokrasi mücadelemiz açısından, yaklaşık meşrutiyetten bu yana en önemli devrimlerden birini gerçekleştiriyoruz" diye konuştu.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, oyunu Batman'da kullandı. Şimşek, "Cumhurbaşkanı seçimi yeni ve güçlü bir dönemin başlangıcı olacak. Bu seçim bölgede çözüm süreci, Türkiye'nin bölgesel ve küresel aktör olması açısından önemli bir dönüm noktasıdır" ifadesini kullandı.

Oyunu Sivas'ta kullanan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, "Cumhurbaşkanlığı seçimi, ülkemiz için hayırlı olsun, 7 iklim için hayırlı olsun, kültür coğrafyamız için hayırlı olsun. İnşallah, Türkiye'yi, büyük Türkiye'ye ulaşmak için bir adım daha yaklaştırır" diye konuştu.

"Bugün bütün yurtta Tayyip fırtınası olacak"

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, oyunu Afyonkarahisar'da kullandı. Eroğlu, "Bu seçimin bütün milletimizin hayrına, birlik, beraberlik ve kardeşliğinin pekişmesine vesile olmasını yürekten temenni ediyorum. Bu milletimizin tarihinde önemli bir dönüm noktası. Özellikle milletle devletin kucaklaştığı bir gün olacak" dedi. Oy kullanılan sandıkları ziyaret ettikten sonra gazetecilere açıklamada bulunan Eroğlu, "Meteoroloji 'bugün bütün yurtta Tayyip fırtınası olacak ve çatılar uçacak' diye uyarı yapmış. Dikkat edin'' ifadesini kullandı.

Ankara'da oy kullanan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, cumhurbaşkanı seçiminin millete, memlekete hayırlı olmasını diledi.

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ve Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak oyunu Ankara'da, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ise İstanbul'da kullandı.

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, memleketi Afyonkarahisar'da oyunu kullandı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün babası Ahmet Hamdi ve annesi Adeviye Gül, Kayseri'de oylarını kullandı.

AK Partili Orhan'a sözlü saldırı

Van'daki seçim merkezlerinde süren oy kullanma işlemini takip eden AK Parti Van Milletvekili Gülşen Orhan, bir grubun saldırısına uğradı. Edremit ilçesine bağlı Süphan Mahallesi'nde bulunan Müslih Görentaş İlk ve Ortaokulunda oy kullanan vatandaşlar ile sandık görevlilerini ziyaret eden Orhan ve beraberindekilere, okul bahçesinde toplanan yaklaşık 100-150 kişilik bir grubun saldırısına uğradı. Orhan'ın içinde bulunduğu aracın camları kırıldı. Orhan, AK Parti Van İl Başkanlığı önünde yaptığı açıklamada, seçimlerin huzur içinde olaysız şekilde sonuçlanmasını temenni ederek, saldırıyı kınadı.

Google, Türkiye ana sayfasında cumhurbaşkanı seçimine özel logo hazırladı. Google'ın ana sayfasında "doodle" olarak adlandırılan özel tasarımlı logoda, "Google" yazısında, üzerinde Türk bayrağı olan seçim sandığına, üç adayın bulunduğu seçmen pusulası atılırken görülüyor. Üzerine tıklandığında Türkiye'de ilk kez gerçekleştiren cumhurbaşkanı seçimine ilişkin bilgilere ulaşılabilinen logo üç boyutlu olarak tasarlandı. CHP Nilüfer İlçe Başkanlığı, "Google" erişim sitesindeki görselde kullanılan oy pusulasında ilk sıradaki adaya oy verilmiş gibi gösterildiğini ileri sürerek İlçe Seçim Kuruluna başvurdu.

Batman'da Yezidilerin yaşadığı Yolveren köyünde sandık 2 kişi için kuruldu.

Antalya'da yürümekte zorluk çeken 81 yaşındaki Fahriye Oral, oyunu ambulansta kullandı.

Seçim güvenliği

Cumhurbaşkanı seçimi güvenliği, İçişleri Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğünde kurulan seçim harekat merkezlerinden takip edildi. Bu merkezlerle valiliklerden gelen bilgiler ise İçişleri Bakanlığı Seçim Harekat Merkezi'nde toplandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber