Lojmanların Maliye'ye devrine Y.D.
Danıştay, Türk Enerji-Sen'in, mülkiyeti Sümer Holding A.Ş ait Ankara Çankaya Emek Mahallesindeki 2.695 metrekarelik arazi ve arazi üzerindeki tüm taşınmazların "eğitim ve kültür hizmetlerinde kullanılmak" kaydıyla hazineye devrine ilişkin Özeleştirme Yüksek Kurulu kararının iptaline ilişkin açtığı davada, davanın esastan sonuçlanıncaya kadar durdurulmasına karar verdi.
Danıştay, Türk Enerji-Sen'in, mülkiyeti Sümer Holding A.Ş ait Ankara Çankaya Emek Mahallesindeki 2.695 metrekarelik arazi ve arazi üzerindeki tüm taşınmazların "eğitim ve kültür hizmetlerinde kullanılmak" kaydıyla hazineye devrine ilişkin Özeleştirme Yüksek Kurulu kararının iptaline ilişkin açtığı davada, davanın esastan sonuçlanıncaya kadar durdurulmasına karar verdi.
TÜRK ENERJİ-SEN: YAPILAN İŞLEMDE KAMU YARARI GÖZETİLMEMİŞTİR
Türk Enerji-Sen tarafından açılan yürütmeyi durdurma talepli iptal davasında; Sümer holding AŞ'ye ait Ankara İli Çankaya İlçesi Emek Mahallesinde bulunan taşınmazların kamu yararı çerçevesinde Bila bedel eğitim ve kültür hizmetlerinde kullanılmak üzere Maliye Hazinesine devredilmesine, taşınmazların devri hususunda Holding'in yetkilendirilmesine, tarafların lüzumlu gördükleri sair konuları düzenleyecekleri protokollerle tespit etmelerine ilişkin 09.12.0213 tarihli ve 2013/185 sayılı özelleştirme Yüksek Kurulu kararının iptali talep edilmiş, dava dilekçesinde;
"Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanunun 2. Maddesinin i) bendinde; "Özelleştirme uygulamalarında, milli güvenlik ve kamu yararının gerektirdiği durumlar hariç, kamu kurum ve kuruluşları ile kamu tüzel kişiliğine sahip eğitim kurumları ve mahalli idarelere devir yapılmaması," Hükmüne yer verilerek, ancak kamu yararının mümkün olduğu hallerde devri işleminin yapılabileceği hükme bağlanmıştır.
Kanunun kamu yararını istisna tuttuğu hallerde, yapılan işlemin amacının ne olduğunu açıkça ortaya konulması gerekmektedir. Davalı idare "eğitim ve kültür hizmetlerinde kullanılmak üzere" ifadesini kullanarak genel bir kavramla işlem tesis etme yoluna gitmiştir.
Maliye hazinesinin söz konusu taşınmazları ne maksatla kullanacağı, bu amaçla hangi kuruma devredileceği, tahsis edilen kurumun unvanı, kullanım adresinin mülkiyetin verildiği kurum gibi esaslı unsurlar; benzer Özelleştirme Yüksek Kurulu kararlarında yer almaktayken, davalı idare belirsiz bir kavram kullanarak, idari işlemin asıl amacını ortaya koymamıştır." Yapılmak istenen işlem nedeniyle, lojmanlarda oturanlarda dahil bir çok kamu çalışanının mağdur olduğu bu mağduriyetin hiçbir hukuksal dayanağı olmadığı gerekçelerine yer verilmişti.
DANIŞTAY: DEVLETİN İŞ VE İŞLEMLERİNDE KAMU YARARI GÖZETİLMELİDİR
Türk Enerji-Sen'in yürütmeyi durdurma talepli iptal davasına, davanın esastan son sonuçlanıncaya kadar durdurulması kararı veren Danıştay, "Özelleştirme uygulamalarına ilişkin 4046 sayılı kanunla konulan amacın "ekonomik verimlilik artışı ve kamu giderlerinde azalma sağlamak olduğu" istisnai hallerde milli güvenlik ve kamu yararının gerektirdiği durumlarda kamu kurum ve kuruluşlarına devir yapılabileceği vurgulanmış, yürürlüğü durdurulan işlemde ise; dava konusu Çankaya Emek'te yer alan arsa ve üzerindeki taşınmazların eğitim ve kültür hizmetlerinde kullanılmak üzere, Maliye Hazinesine devredilmesini zorunlu kılan sebeplerin zorunlu bir biçimde ortaya konulmadığı, devirden sonra hangi amaçla nasıl ve hangi kamu kurum ve kuruluşu tarafından kullanılacağının açıkça belirtilmediğini, bu nedenle 4046 sayılı kanunun 2. Maddesinin 1. Fıkrasının (i) bendi gereğince; " eğitim ve kültür hizmetlerinde" kullanılmak kaydıyla bedelsiz olarak Maliye Hazinesine devredilmesine dair işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır." gerekçesine yer vermiştir.
Türk Enerji-Sen tarafından açılan söz konusu iptal davası başkanlığını Başbakanın yaptığı ve dört Bakandan teşekkül etmiş Özelleştirme Yüksek kuruluna Karşı, işlemi bu kurulun tesis etmesi nedeniyle açılmıştır. Danıştay tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararı ile; toplum yararına olması gereken ve üstün nitelikteki kamu yararı kavramının devletin iş ve işlemlerinde var olmasının mutlak bir nitelik taşıdığı, kamu yararı taşımayan, kamunun ihtiyacını gözetmeyen, soyut nedenlere dayalı, geleceği belirsiz işlemlerin hukuka uygun olmadığı açıkça vurgulanmıştır.
MAHKEME KARARI