Neşter-2 operasyonu dolayısıyla Yargıtay Disiplin Kurulu`nun, Yargıtay üyesi Hüseyin Çağlayan`ı görevden çekilmeye davet edecek.

Haber Giriş : 05 Şubat 2004 07:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Neşter-2 operasyonu dolayısıyla Yargıtay Disiplin Kurulu`nun, Yargıtay üyesi Hüseyin Çağlayan`ı görevden çekilmeye davet edecek.

Bazı işadamlarının davalarının seyrini değiştirmek amacıyla hakim ve savcılara rüşvet verdiği iddiasıyla başlatılan Neşter-2 operasyonunun Yargıtay`daki ilk kurbanı Yargıtay 14. Hukuk Dairesi üyesi Hüsnü Çağlayan oluyor. Önümüzdeki günlerde Disiplin Kurulu`nda durumu gündeme gelecek olan Çağlayan`ın, söylentiler üzerine istifa etmeye karar verdiği öğrenildi.

Yargıtay Ceza Genel Kurulu`nda yapılan yargılamada beraat eden Hüsnü Çağlayan`ın durumu önümüzdeki günlerde Yargıtay Disiplin Kurulu`nun gündemine gelecek.

CEZA İSTENİYOR
Yargıtay Disiplin Kurulu`nun, Yargıtay Birinci Başkanı Eraslan Özkaya`nın isteği üzerine şubat ayında toplanması planlandı. Yargıda rüşvet iddialarının gölgesinde toplanacak olan Kurul üyelerinin, beraat etmesine rağmen Çağlayan`ın ``cezalandırılması`` konusunda görüş birliğine vardığı öğrenildi.

``ÇÜRÜK ELMALAR AYIKLANACAK``
Yargıtay Birinci Başkanı Eraslan Özkaya`nın ``çürük elmalar ayıklanır. Şerefiyle işini yapmayanlar içimizde barınamaz`` ve ``yargıyı karalatmayız`` yönündeki açıklamalarının da Disiplin Kurulu`nun bu görüşünde etkili olduğu öne sürüldü.

Kurul`un, özellikle Neşter-2 operasyonunun ardından Yargıtay`da sürdürülen operasyonda ``meslek dayanışması`` olmayacağının ilk izlenimini vermek için böyle bir yola gideceği belirtiliyor.

Disiplin Kurulu, Yargıtay Yasası`nın 47`nci maddesi uyarınca, yargılanan bir üyenin durumunu değerlendirme yetkisine sahip bulunuyor. Söz konusu madde, ``ceza yönünden açılan soruşturma ve kovuşturmalar, disiplin işlemlerinin ayrıca yapılmasına ve uygulanmasına engel olmaz`` hükmünü içeriyor.

İŞLEM NE OLACAK?
Disiplin Kurulu, ``Yargıtay üyeliği vakar ve onuruna dokunan, kişisel haysiyet ve itibarını kıran veya görev icaplarına uymayan davranışlarda bulunan kişiler`` hakkında işlem yapabiliyor. Kurul, Yargıtay Yasası`na göre, eylemin ağırlığına göre, ``uyarma`` veya ``görevden çekilmeye davet`` işlemlerini uygulayabiliyor.

RAPOR ALDI
Hüsnü Çağlayan`ın ise Disiplin Kurulu kararını beklemeden istifa kararı aldığı öğrenildi. Söylentilerin hemen ardından 15 günlük rapor alan Çağlayan`ın raporu Kurban Bayramı`nın ardından sona erecek. Çağlayan, dönüşünde ``emekliliğini`` isteyeceği belirtiliyor.

PASTIRMA SUCUK DAVASI
Hüsnü Çağlayan`ın yargılanmasıyla Yargıtay tarihinde ilk kez bir üye, rüşvet suçundan hakim karşısına çıkmıştı. 14. Hukuk Dairesi üyesi Çağlayan`ın, sanık aleyhine verilen mahkumiyet kararını bozduracağı gerekçesiyle 10 bin doların yanı sıra pastırma, sucuk gibi hediyeleri kabul ettiği öne sürülmüştü.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok, Çağlayan`ın Yargıtay Ceza Genel Kurulu`nda yargılanması sırasında ``yargıdan bu çamur temizlenmelidir`` diyerek hapis cezası ile cezalandırılmasını istemişti. Ancak, Çağlayan, oy çokluğu ile beraat etmişti.

Haber7

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber