İlçe Müftülüğü İçin Yeterlik Sınavı
Diyanet İşleri Başkanlığı, sınav yönetmeliğini bugün değiştirmiştir. Yapılan değişikliğe göre ilçe müftüsü olabilmek için yeterlik sınavı yapılacaktır. Yeterlik sınavına ise en az iki yıl vaiz veya dengi görevlerde çalışmış olanlar alınacaktır. Yeterlik sınavının hangi tarihlerde yapılacağına ise Diyanet İşleri Başkanlığınca karar verilecektir. 28 Haziran 2006 tarihli Resmi Gazetede, ilçe müftülüğüne yönelik olarak yapılan değişiklikleri görmek için tıklayınız.
İlçe müftülüğü için yapılan sınav sonuçları müteakip sınava kadar geçerli
Diyanet İşleri Başkanlığı Sınav Yönetmeliği'nin 5'nci maddesinin (f) bendi değiştirilmiştir. Yeterlik belgesinin 5 yıllık geçerliliği vardır. Bu kapsama murakıplık için yapılan sınav sonrasında verilen yeterlik belgesi de dahil edilmiştir. Uygulamadan sadece ilçe müftülüğü için verilen yeterlik sınav belgesi istisna tutulmuştur. Yapılan değişilik şu şekildedir:
"f) Sınav sonuçları müteakip sınav tarihine kadar geçerlidir. Ancak, ilçe müftülüğü hariç, murakıp, stajyer vaizlik, stajyer Kur'an kursu öğreticiliği, imam-hatiplik ve müezzin-kayyımlık için Başkanlıkça yapılan sınavı kazananlara verilen yeterlilik belgeleri beş yıl süre ile, sınav sonucu atama yapıldığı sırada askerde bulunanlar için bu sınavlar, terhis belgelerinin alınmasını takip eden otuz gün sonuna kadar geçerlidir."
İlçe müftülüğü ve murakıplık için yeterlik belgesi alınacak
Yapılan düzenlemeye göre, ilk defa ilçe müftülüğü ve murakıp kadrolarına atanacakların, Başkanlıkça belirlenecek yer ve zamanlarda, Başkanlıkça yapılacak sözlü ve uygulamalı sınav sonucu verilecek yeterlik belgesini almış olmaları şarttır.
İlçe müftülüğü için en az iki yıl vaiz olmak gerekiyor
Yapılan düzenlemeye göre, ilçe müftülüğü yeterlik belgesi sınavına girebilmek için en az iki yıl vaiz veya dengi görevlerde çalışmış olmak şarttır.
İlçe müftülüğü sınav tarihine Başkanlık karar verecek
Yönetmeliğin 7'nci maddesinde yapılan düzenlemeye göre ilçe müftülüğü için yapılacak olan yeterlilik belgesi verilmesi ile ilgili sınav, Başkanlıkça belirlenecek yer ve zamanlarda açılacaktır.
İlçe müftülüğü sınav konuları
a) Kur'an-ı Kerim,
b) Arapça,
c) Tefsir,
d) Hadis,
e) Kelam,
f) Fıkıh,
g) Dinî ve meslekî genel kültür,
h) Başkanlık ve Devlet memurları ile ilgili mevzuat,
ı) Hitabet.
Kur'an-ı Kerim, hitabet, ezan ve ikamet ile atanacağı kadronun gerektirdiği teknik bilgi ve beceri konularından sözlü ve uygulamalı; diğerlerinden ise sözlü sınav yapılır.
Kur'an-ı Kerim ile ezan ve ikamet sınavında, sınava girenin okuyuşu, eda ve sadası, nazarî ve uygulamalı tecvit bilgisi değerlendirilir. Ayrıca, atanacağı görevin gerektirdiği miktarda Kur'an-ı Kerim'den ezberinin bulunup bulunmadığı kontrol edilir.