142 bin akademisyen zam müjdesi bekliyor
Türkiye, mesleğe giriş seviyesindeki maaşlar bakımından Suudi Arabistan, Nijerya, Malezya, Arjantin ve Hindistan'ın da gerisinde kalarak 17. sırada yer alıyor.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nin (OMÜ) yeni akademik yılı açılışında yaptığı konuşmada sayıları 142 bini bulan akademisyenlerin özlük haklarının iyileştirilmesi için çalışma yürüttüklerini söylemişti. Bu açıklama, maaşlarının düşüklüğünden yakınan ve uzun süredir zam bekleyen araştırma görevlileri ile öğretim üyelerinde büyük bir heyecanla karşılandı. Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) tarafından geçen yıl yayınlanan araştırmaya göre; mesleğe yeni başlayan bir araştırma görevlisi bin 638 dolar maaş alıyor. Kanadalı meslektaşının cebine bunun tam 3.5 katı, 5 bin 733 dolar giriyor. En az maaş veren ülke ise 299 dolarla Çin... Türkiye, mesleğe giriş seviyesindeki maaşlar bakımından Suudi Arabistan, Nijerya, Malezya, Arjantin ve Hindistan'ın da gerisinde kalarak 17. sırada yer alıyor. Kıdemli öğretim üyesi maaşı açısından durum daha da kötü. Türkiye, kıdemli akademisyenlerin aldığı maaşta 28 ülke arasından 21 sırada. Türkiye'de kıdemli bir öğretim üyesi ortalama 3 bin 988 dolar maaş alırken, bu rakam İsrail'de 6 bin 377 dolar, Malezya'da 7 bin 864 dolar, Kanada'da ise 9 bin 485 dolar...
SONDAN 8'İNCİYİZ
Kıdemli öğretim üyesi maaşı açısından durum daha da kötü. Yine Satınalma Gücü Paritesi (SGP) baz alınarak yapılan hesaplamaya göre Türkiye, kıdemli akademisyenlerin aldığı maaşta 28 ülke arasından 21 sırada, başka bir ifadeyle 28 ülke arasında en az maaşı veren 8. ülke konumunda. Durumu Türkiye'den daha kötü olan ülkeler ise sırasıyla Meksika, Letonya, Kazakistan, Etiyopya, Çin, Rusya ve 665 dolarla liste başı olan Ermenistan. Türkiye'de kıdemli bir öğretim üyesi ortalama 3 bin 988 dolar maaş alırken, bu rakam İsrail'de 6 bin 377 dolar, Malezya'da 7 bin 864 dolar Kanada'da ise 9 bin 485 dolar. Ortalama maaşlar milli gelire oranlandığında 28 ülkenin sıralamasında Türkiye 14. sıraya yükselmesine rağmen gelişmekte olan birçok ülkeden daha düşük bir konumda kalıyor. Türk öğretim üyeleri bu sıralamada ise Nijerya, Hindistan, Malezya, Güney Afrika, Brezilya ve Arjantinli meslektaşlarının gerisinde bulunuyor.
İsmail Sonsuz