İyot eksikliği zekayı vuruyor

Özellikle gelişme çağında büyük ihtiyaç olan iyot eksikliği zekayı da etkiliyor! Aynı zamanda gebelikte düşük riskini artırıyor.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 15 Ekim 2014 08:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
İyot eksikliği zekayı vuruyor

Berda Özdiktaş

ÇOCUKLARDA zeka geriliği ve gelişim bozukluğu yaratan, gebelerde ölü doğum ve düşük olasılığını artıran iyot eksikliğini gidermek için tüketilen tuz konusunda dikkatli olunması gerekiyor. Acıbadem Bağdat Caddesi Tıp Merkezi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yaser Süleymanoğlu, iyot eksikliği nedeniyle tiroit bezinin yetersiz çalışmasının dışında, cücelik ve spastisite gibi durumların ortaya çıktığını belirtiyor. Vücuttaki iyot miktarının eksik olup olmadığını anlayacak bir test olmadığını söyleyen Dr. Süleymanoğlu, ancak idrarla atılan iyot miktarına bakılarak alınan miktarın düzeyi tahmin edilebileceğini söyledi.

KARALAHANAYA DİKKAT!

Dr. Yaser Süleymanoğlu gebelikte iyot eksikliğinin düşük riski artırdığını söyledi. İyot emilimini azaltan yiyecekleri aşırı tüketen kişilerde de bu rahatsızlığın görülebileceğini belirten Dr. Süleymanoğlu, karalahana, turp, şalgam ve Brüksel lahanasının fazla tüketilmemesi gerektiğini vurguladı.

Bol bol balık ve sebze

- Deniz ürünleri: 200 gram balık günlük iyot ihtiyacımızın en az yarısını karşılamaktadır.

- Sebzeler: Ispanak, soya fasulyesi, şalgam, pazı, kabak, kuru fasulye ve sarımsak gibi sebzelerin iyot oranı yüksektir.

- Yoğurt, süt ve peynir: Bir kase yoğurt günlük iyot ihtiyacının %60'ını, 1 bardak süt %40'ını karşılar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber