Bakanın ödül verdiği müdür, 76 puan almış

Balıkesir Milletvekili Namık Havutça Meclis Genel Kurulunda önemli bir iddiayı gündeme getirdi.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 06 Kasım 2014 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bakanın ödül verdiği müdür, 76 puan almış

Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Balıkesir'de Bakanın şahsının ödül verdiği bir okul yöneticisinin Eğitim Bir Sen'e üye olmadığı için 76 puan aldığını belirtti.

İŞTE O İDDİA VE BAKANIN CEVABI

NAMIK HAVUTÇA (Balıkesir) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.

Sayın Bakan, öğretmenlerin ve okul yöneticilerinin atama ve yer değiştirme yönetmeliğini değiştirdiniz, görevlendirme getirdiniz. Son olarak, görevden alınan okul müdürlerinin mülakatlarında sorulan sorulardan haberiniz var mı? Milli eğitim sisteminde bu kadar öğretmenleri aşağılayıcı, onur kırıcı sorular sorulmamıştır. O mülakatlarda şahsınızın ödül verdiği okul müdürü, Bandırma'da milli eğitim müdürü 0,76 puan almıştır. Bakanlıktan ödül alıyor ama sırf Eğitim-Bir-Sen'e üye olmadığı için o öğretmen arkadaşımız 0,76 puan alıyor. Bunu nasıl içinize sindiriyorsunuz? Milli Eğitim Bakanlığında bunca yıl liyakate göre kariyer yapmış okul müdürlerimizin onurlarını kırdığınızı düşünmüyor musunuz?

MİLLİ EĞİTİM BAKANI NABİ AVCI (Eskişehir) - ... Müdür atamalarıyla ilgili Dilek Hanım'ın, Sayın Yılmaz'ın sorusuna cevap olarak: Biz bu atamaların olabildiğince objektif kriterlerle gerçekleştirilebilmesi için, dün de açıkladım sistemin nasıl kurgulandığını, 100'e yakın kriter geliştirildiğini...

ALİ ÖZ (Mersin) - Siz de biliyorsunuz Sayın Bakan Allah aşkına ya! Öyle olmadığını siz de biliyorsunuz.

MİLLİ EĞİTİM BAKANI NABİ AVCI (Eskişehir) - Bir bitireyim müsaade edin.

GÖKCEN ÖZDOĞAN ENÇ (Antalya) - Siz her şeyi biliyorsunuz!

BAŞKAN - Sayın Bakanım, lütfen, siz sorulara cevap verin.

ALİ ÖZ (Mersin) - Ne anlatıyorsunuz hikaye, masal!

BAŞKAN - Sayın Öz, lütfen...

MİLLİ EĞİTİM BAKANI NABİ AVCI (Eskişehir) - 100'e yakın kriter geliştirdiğimizi, bu kriterleri uygulayacak aktörleri belirlediğimizi dünkü açıklamalarımda da söyledim ama bazı yerlerde yöneticilerle okul aile birliği, öğretmen veya öğrenci temsilcilerinin verdikleri oylar arasında veya -oy demeyelim de- puanlamalar arasında çok dramatik farklar varsa -ki böyle örnekler var- bunları da araştırdığımızı...

DİLEK AKAGÜN YILMAZ (Uşak) - Dava açtılar Sayın Bakan.

MİLLİ EĞİTİM BAKANI NABİ AVCI (Eskişehir) - Tabii, dava açıldığını, açılacağını, açılması gerektiğini, eğer münasebetsiz sorular sorulduysa komisyonlarda... Bunlar komisyon halinde çalışmadı yalnız, daha önceki atamalar. Yani ilçe müdürü, şube müdürü, okul aile birliği başkanı, öğrenci temsilcisi, en kıdemli öğretmen ve en kıdemsiz öğretmen, kendileri e-okul sistemi üzerinden ayrı ayrı yani bir komisyon halinde toplanarak, istişare ederek değil, ayrı ayrı... Bunu da özellikle yaptık ki birbirlerini etkilemesinler puanlamaları yaparken diye. Buna rağmen bu tür uygulamalar olduğunu biz de biliyoruz. Bunun tabii hukuki yolları da açık. Ben bundan on beş-yirmi gün önce bütün il müdürlerimizi bir telekonferansla topladım yani telekonferans üzerinden tekrar bu konularda uyardım. Bu konulardaki değerlendirmelerde kendilerine daha önceden gönderilmiş olan, o sadece eğitimci niteliğini ölçmeyi veya yönetici niteliğini ölçmeyi amaçlayan kriterler dışında, herhangi bir siyasi veya sendikal kayırmacılığa gitmemeleri gerektiği konusunda aynen şu kullandığım ifadelerle kendilerini uyardım ve bu tür örneklerle karşılaştığımızı ve karşılaştığımız örnekleri de soruşturma konusu yaptığımızı, gerektiğinde dava konusu olacağını kendilerine tekrar on beş yirmi gün önce hatırlattım.

Konuyla ilgili olarak 27 Ağustos'ta Gazetelere yansıyan haber metni

Milli eğitim Bakanlığı tarafından görevinden alınan okul müdürleri ve müdür yardımcıları ile ilgili olarak Balıkesir'de bir araya gelen sendikalar, Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundu.

Balıkesir'de Türk Eğitim Sen ve Eğitim Sen okul müdürleri ataması kararını yargıya taşıdı. Balıkesir Adliyesi önünde gazetecilere açıklamada bulunan Türk Eğitim Sen Balıkesir Şube Başkanı Yılmaz Kuran, "14 Mart 2014 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kanun hükmünde kararnamelerde bazı değişiklikler yapıldı. Bu değişiklik ile kurum müdürleri, müdür yardımcılarının görevleri sona erdirildi. 76 bin kişi görevden alındı. Yeni atamalarda 75 puan ve üzerindeki kişileri görünce şaşırdık. Çok acayip bir sonuç. Şu an bir İlçe Milli Eğitim Müdürü var. Bu kişi bir başka ilçede de aynı zamanda okul müdürü. O arkadaşımız görevli olduğu ilçede okul müdürlerini seçiyor, puan veriliyor ancak kendisi aynı ilçede müdürlüğe layık görülmüyor. Bu ne garabet. Bu kadar acayip bir şey olamaz. Adamı İlçe Milli Eğitim Müdürü olarak görevlendiriyorsunuz ama bir başka ilçe, 'Bu adam okul müdürü olamaz' diyor" ifadelerini kullandı.

Farklı örnekler vermeye devam eden Yılmaz Kuran, "Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafından bizzat ödüllendirilen arkadaşımız doktora yapıyor. Milli Eğitim tarafından çeşitli seminerlerde bu arkadaşımız kurs verdi, ders verdi. Bu arkadaşımız okul müdürü olamadı. Hem bu kişi uzman diye kurs verdirildi ama, 'Sen müdür olamazsın' diyorsun. Bizim tepkimiz buna. Biz hakkımız olmayan hiçbir şey istemiyoruz. Bu nedenle Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunacağız" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber